Kruche ciasteczka sezamowe. Słodki dodatek do popołudniowej kawy

Te błyskawiczne kruche ciasteczka z sezamem mogą być świetnym dodatkiem do kawy lub herbaty. Polecamy zrobić podwójną porcję, bo te ciasteczka są pyszne, że znikają w mgnieniu oka.

Kruche ciasteczka sezamowe. Słodki dodatek do popołudniowej kawyKruche ciasteczka sezamowe. Słodki dodatek do popołudniowej kawy
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 20 dkg mąki krupczatki
  • 7 dkg cukru
  • 10 dkg masła
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki ziarna sezamowego plus troszkę do posypania

Przepis

  • Łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Do miski wkładamy masło i rozcieramy je widelcem. Dosypujemy cukier - rozcierając w dalszym ciągu. Następnie całe jajko i ziarno sezamowe.
  • Teraz do maślanej masy wsypujemy powoli mąkę, wyrabiając widelcem masę tak, by wszystkie składniki były połączone. Dolewamy 2 łyżki zimnej wody i dokładnie mieszamy raz jeszcze. Teraz do maślanej masy wsypujemy powoli mąkę, wyrabiając widelcem masę tak, by wszystkie składniki były połączone. Dolewamy 2 łyżki zimnej wody i dokładnie mieszamy raz jeszcze.
  • Blat osypujemy lekko mąką i z ciasta formujemy wałek o przekroju 5-6 cm. Delikatnie przenosimy go na folię aluminiową i wkładamy do lodówki dla schłodzenia. Układamy je równo - jest bardzo miękki i podatny na odkształcenia.
  • Gdy ciasto zrobi się twarde (ok. 1 godz.), kroimy je na plasterki grubości 0,5-0,7 cm. Lekko rozpłaszczamy dłonią. Z proporcji tej powinno wyjść ok. 15 sztuk. Na wierzch każdego kawałka wciskamy ziarno sezamowe. Staramy się wykonywać to wszystko szybko - bo ciasto szybko mięknie i zaczyna kleić się do rąk.
  • Układamy ciastka od razu na posmarowanej masłem blasze i wkładamy do naprawdę dobrze ogrzanego piekarnika.
  • Po 15 min. powinny być ładnie, na złoto upieczone. Po chwili stygnięcia zdejmujemy je z blachy.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce