Krucha pokusa ze śmietaną i karmelem z orzechami
Przepyszne ciacho z masą śmietankową, masą krówkową i orzechami. Jest bardzo proste do przygotowania, warto jednak zrobić je dzień wcześniej, by wszystkie warstwy stężały i się połączyły.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- masło - 45 dag
- cukier - 25 dag
- jajka - 3 sztuki duże
- proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
- cukier waniliowy - 2 opakowania
- kwaśna śmietana - 4-6 łyżek
- śmietana kremówka 36 proc. - 750 ml
- żelatyna - 5 łyżeczek
- cukier waniliowy 1 szt
- cukier puder - 4 łyżki stołowe
- masa krówkowa lub mleko skondensowane słodzone gotowane 2 godziny - 1 puszka
- orzechy laskowe - 10 dag
- mąka pszenna - 75 dag
Przepis
- Mąkę z proszkiem i z masłem posiekać na stolnicy, dodać cukier i jajka.
- Dodać cukier waniliowy i śmietany kilka łyżek, aby ciasto nabrało elastyczności. Podzielić ciasto na dwie części i upiec każdą oddzielnie w blaszce 25/40. Piec ok. 20-25 minut na złoty kolor. Oba placki wystudzić. Jeden z nich zostawić w formie.
- Żelatynę namoczyć w 1/5 szklanki wody i odstawić do napęcznienia. Po ok. 5 minutach rozpuścić ja i odstawić.
- W tym czasie ubić kremówkę na sztywno i dodać cukier puder i cukier waniliowy. Następnie dodać chłodną żelatynę i całość wylać na pierwszą część ciasta. Wyrównać i przykryć drugim plackiem. Ten natomiast posmarować karmelem z mleka skondensowanego lub masą krówkową. Całość obficie posypać siekanymi orzechami laskowymi.
- Wstawić na godzinę do lodówki, a następnie w zimne miejsce do następnego dnia. Kroić następnego dnia.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl