Królewski mistrz na talerzu powraca

Jego historia sięga ponad 250 milionów lat wstecz, przetrwał okres zlodowacenia, uczestniczył w królewskich rozmowach uświetniając uczty, w końcu pod wpływem zmieniających się warunków niemal zupełnie wyginął. Dzięki staraniom ludzi, którzy w pełni docenili jego wartość, dziś znów wraca, by zachwycać - jesiotr.

Obraz
Źródło zdjęć: © materiały prasowe

Ta królewska ryba o wyjątkowych właściwościach odżywczych i niezwykłych walorach smakowych stanie się bohaterem II Mistrzostw Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra. Wydarzenie odbędzie się 12.03.2016 w Hotelu Atut** - Wielkopolskim Centrum Konferencyjnym, które już po raz drugi będzie współorganizatorem i gospodarzem imprezy. W Mistrzostwach Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra biorą udział wyselekcjonowane dwuosobowe drużyny, których konkursowym zadaniem jest przygotowanie dwóch potraw na bazie jesiotra i kawioru – przystawki i dania głównego oraz deseru.

- Poziom ubiegłorocznych Mistrzostw był bardzo wysoki, a Jury nie miało łatwego wyboru, umiejętności wszystkich drużyn były na bardzo wysokim poziomie, wykazały niesamowitą kreatywność, w rezultacie prezentując niezwykle wykwintne i piękne potrawy - mówi Agata Fludra, dyrektor marketingu Hotelu Atut**.

Jesiotr jest rybą, która dawniej często gościła na królewskim stole i dziś również jest coraz chętniej podawana ze względu na smak, który dobrze się komponuje z innymi, brak ości i bogate właściwości odżywcze. Z uwagi na niekorzystne warunki życia i intensywne połowy, gatunek na początku XX wieku niemal wyginął. - Dzięki specjalistycznym hodowlom takim jak współpracujące z nami lokalne gospodarstwo rybackie, jesiotr może znów zdobić nasze stoły i urzekać smakiem. Impreza, którą już po raz drugi organizujemy, jest jednak nie tylko okazją do kulinarnej rywalizacji mistrzów, ale dzięki popularyzacji tej ryby, umożliwia również odnowę gatunku - dodaje A. Fludra.

Jest o co walczyć, bo ryby jesiotrowate są źródłem bardzo wartościowego mięsa, które zawiera dobrze przyswajalne białko i tłuszcze cenne z uwagi na wysoką zawartość długołańcuchowych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych EPA i DHA, które korzystnie oddziałują na organizm człowieka. Z uwagi na swoje właściwości dietetyczne jesiotr jest zaliczany do tzw. żywności funkcjonalnej i jest szczególnie polecany dla dzieci oraz ludzi w starszym wieku. Ryba ta zasługuje również na swoje królewskie miano ze względu na kawior, który posiada szczególne walory smakowe i odżywcze. - Ziarna kawioru zawierają od 22,5 do 27,5% białka o szczególnie korzystnym dla organizmu ludzkiego składzie aminokwasowym oraz od 13,7 do 18,2% niezbędnych kwasów tłuszczowych, w tym najbardziej cennych wielonienasyconych z grupy n-3/n-6 - przekonuje prof. dr hab. Ryszard Kolman z Instytutu Rybactwa Śródlądowego w Olsztynie, dodając jako ciekawostkę, że prawdziwy kawior to tylko ten z jesiotra, wszystkie inne wymagają dopowiedzenia swojego
źródła, np. kawior łososiowy.

Patronat Honorowy nad II Mistrzostwami Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra objął Marszałek Województwa Wielkopolskiego Marek Woźniak, Partnerami wydarzenia są, podobnie jak w ubiegłorocznej edycji, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Stowarzyszenie Kucharzy Kujaw i Pomorza oraz Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników.

Artykuł sponsorowany
Źródło artykułu: Artykuł sponsorowany
Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯