Królewski mistrz na talerzu powraca

Jego historia sięga ponad 250 milionów lat wstecz, przetrwał okres zlodowacenia, uczestniczył w królewskich rozmowach uświetniając uczty, w końcu pod wpływem zmieniających się warunków niemal zupełnie wyginął. Dzięki staraniom ludzi, którzy w pełni docenili jego wartość, dziś znów wraca, by zachwycać - jesiotr.

Obraz
Źródło zdjęć: © materiały prasowe

Ta królewska ryba o wyjątkowych właściwościach odżywczych i niezwykłych walorach smakowych stanie się bohaterem II Mistrzostw Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra. Wydarzenie odbędzie się 12.03.2016 w Hotelu Atut** - Wielkopolskim Centrum Konferencyjnym, które już po raz drugi będzie współorganizatorem i gospodarzem imprezy. W Mistrzostwach Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra biorą udział wyselekcjonowane dwuosobowe drużyny, których konkursowym zadaniem jest przygotowanie dwóch potraw na bazie jesiotra i kawioru – przystawki i dania głównego oraz deseru.

- Poziom ubiegłorocznych Mistrzostw był bardzo wysoki, a Jury nie miało łatwego wyboru, umiejętności wszystkich drużyn były na bardzo wysokim poziomie, wykazały niesamowitą kreatywność, w rezultacie prezentując niezwykle wykwintne i piękne potrawy - mówi Agata Fludra, dyrektor marketingu Hotelu Atut**.

Jesiotr jest rybą, która dawniej często gościła na królewskim stole i dziś również jest coraz chętniej podawana ze względu na smak, który dobrze się komponuje z innymi, brak ości i bogate właściwości odżywcze. Z uwagi na niekorzystne warunki życia i intensywne połowy, gatunek na początku XX wieku niemal wyginął. - Dzięki specjalistycznym hodowlom takim jak współpracujące z nami lokalne gospodarstwo rybackie, jesiotr może znów zdobić nasze stoły i urzekać smakiem. Impreza, którą już po raz drugi organizujemy, jest jednak nie tylko okazją do kulinarnej rywalizacji mistrzów, ale dzięki popularyzacji tej ryby, umożliwia również odnowę gatunku - dodaje A. Fludra.

Jest o co walczyć, bo ryby jesiotrowate są źródłem bardzo wartościowego mięsa, które zawiera dobrze przyswajalne białko i tłuszcze cenne z uwagi na wysoką zawartość długołańcuchowych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych EPA i DHA, które korzystnie oddziałują na organizm człowieka. Z uwagi na swoje właściwości dietetyczne jesiotr jest zaliczany do tzw. żywności funkcjonalnej i jest szczególnie polecany dla dzieci oraz ludzi w starszym wieku. Ryba ta zasługuje również na swoje królewskie miano ze względu na kawior, który posiada szczególne walory smakowe i odżywcze. - Ziarna kawioru zawierają od 22,5 do 27,5% białka o szczególnie korzystnym dla organizmu ludzkiego składzie aminokwasowym oraz od 13,7 do 18,2% niezbędnych kwasów tłuszczowych, w tym najbardziej cennych wielonienasyconych z grupy n-3/n-6 - przekonuje prof. dr hab. Ryszard Kolman z Instytutu Rybactwa Śródlądowego w Olsztynie, dodając jako ciekawostkę, że prawdziwy kawior to tylko ten z jesiotra, wszystkie inne wymagają dopowiedzenia swojego
źródła, np. kawior łososiowy.

Patronat Honorowy nad II Mistrzostwami Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra objął Marszałek Województwa Wielkopolskiego Marek Woźniak, Partnerami wydarzenia są, podobnie jak w ubiegłorocznej edycji, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Stowarzyszenie Kucharzy Kujaw i Pomorza oraz Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników.

Artykuł sponsorowany
Źródło artykułu: Artykuł sponsorowany
Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇