Królewski mistrz na talerzu powraca

Jego historia sięga ponad 250 milionów lat wstecz, przetrwał okres zlodowacenia, uczestniczył w królewskich rozmowach uświetniając uczty, w końcu pod wpływem zmieniających się warunków niemal zupełnie wyginął. Dzięki staraniom ludzi, którzy w pełni docenili jego wartość, dziś znów wraca, by zachwycać - jesiotr.

Królewski mistrz na talerzu powraca
Źródło zdjęć: © materiały prasowe
SKOMENTUJ

Ta królewska ryba o wyjątkowych właściwościach odżywczych i niezwykłych walorach smakowych stanie się bohaterem II Mistrzostw Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra. Wydarzenie odbędzie się 12.03.2016 w Hotelu Atut** - Wielkopolskim Centrum Konferencyjnym, które już po raz drugi będzie współorganizatorem i gospodarzem imprezy. W Mistrzostwach Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra biorą udział wyselekcjonowane dwuosobowe drużyny, których konkursowym zadaniem jest przygotowanie dwóch potraw na bazie jesiotra i kawioru – przystawki i dania głównego oraz deseru.

- Poziom ubiegłorocznych Mistrzostw był bardzo wysoki, a Jury nie miało łatwego wyboru, umiejętności wszystkich drużyn były na bardzo wysokim poziomie, wykazały niesamowitą kreatywność, w rezultacie prezentując niezwykle wykwintne i piękne potrawy - mówi Agata Fludra, dyrektor marketingu Hotelu Atut**.

Jesiotr jest rybą, która dawniej często gościła na królewskim stole i dziś również jest coraz chętniej podawana ze względu na smak, który dobrze się komponuje z innymi, brak ości i bogate właściwości odżywcze. Z uwagi na niekorzystne warunki życia i intensywne połowy, gatunek na początku XX wieku niemal wyginął. - Dzięki specjalistycznym hodowlom takim jak współpracujące z nami lokalne gospodarstwo rybackie, jesiotr może znów zdobić nasze stoły i urzekać smakiem. Impreza, którą już po raz drugi organizujemy, jest jednak nie tylko okazją do kulinarnej rywalizacji mistrzów, ale dzięki popularyzacji tej ryby, umożliwia również odnowę gatunku - dodaje A. Fludra.

Jest o co walczyć, bo ryby jesiotrowate są źródłem bardzo wartościowego mięsa, które zawiera dobrze przyswajalne białko i tłuszcze cenne z uwagi na wysoką zawartość długołańcuchowych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych EPA i DHA, które korzystnie oddziałują na organizm człowieka. Z uwagi na swoje właściwości dietetyczne jesiotr jest zaliczany do tzw. żywności funkcjonalnej i jest szczególnie polecany dla dzieci oraz ludzi w starszym wieku. Ryba ta zasługuje również na swoje królewskie miano ze względu na kawior, który posiada szczególne walory smakowe i odżywcze. - Ziarna kawioru zawierają od 22,5 do 27,5% białka o szczególnie korzystnym dla organizmu ludzkiego składzie aminokwasowym oraz od 13,7 do 18,2% niezbędnych kwasów tłuszczowych, w tym najbardziej cennych wielonienasyconych z grupy n-3/n-6 - przekonuje prof. dr hab. Ryszard Kolman z Instytutu Rybactwa Śródlądowego w Olsztynie, dodając jako ciekawostkę, że prawdziwy kawior to tylko ten z jesiotra, wszystkie inne wymagają dopowiedzenia swojego
źródła, np. kawior łososiowy.

Patronat Honorowy nad II Mistrzostwami Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra objął Marszałek Województwa Wielkopolskiego Marek Woźniak, Partnerami wydarzenia są, podobnie jak w ubiegłorocznej edycji, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Stowarzyszenie Kucharzy Kujaw i Pomorza oraz Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników.

Artykuł sponsorowany
Źródło artykułu: Artykuł sponsorowany

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne