Trwa ładowanie...
Artykuł sponsorowany
kawior
29-02-2016 10:47

Królewski mistrz na talerzu powraca

Jego historia sięga ponad 250 milionów lat wstecz, przetrwał okres zlodowacenia, uczestniczył w królewskich rozmowach uświetniając uczty, w końcu pod wpływem zmieniających się warunków niemal zupełnie wyginął. Dzięki staraniom ludzi, którzy w pełni docenili jego wartość, dziś znów wraca, by zachwycać - jesiotr.

Artykuł sponsorowany
Królewski mistrz na talerzu powracaŹródło: materiały prasowe
d4detro
d4detro

Ta królewska ryba o wyjątkowych właściwościach odżywczych i niezwykłych walorach smakowych stanie się bohaterem II Mistrzostw Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra. Wydarzenie odbędzie się 12.03.2016 w Hotelu Atut** - Wielkopolskim Centrum Konferencyjnym, które już po raz drugi będzie współorganizatorem i gospodarzem imprezy. W Mistrzostwach Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra biorą udział wyselekcjonowane dwuosobowe drużyny, których konkursowym zadaniem jest przygotowanie dwóch potraw na bazie jesiotra i kawioru – przystawki i dania głównego oraz deseru.

- Poziom ubiegłorocznych Mistrzostw był bardzo wysoki, a Jury nie miało łatwego wyboru, umiejętności wszystkich drużyn były na bardzo wysokim poziomie, wykazały niesamowitą kreatywność, w rezultacie prezentując niezwykle wykwintne i piękne potrawy - mówi Agata Fludra, dyrektor marketingu Hotelu Atut**.

Jesiotr jest rybą, która dawniej często gościła na królewskim stole i dziś również jest coraz chętniej podawana ze względu na smak, który dobrze się komponuje z innymi, brak ości i bogate właściwości odżywcze. Z uwagi na niekorzystne warunki życia i intensywne połowy, gatunek na początku XX wieku niemal wyginął. - Dzięki specjalistycznym hodowlom takim jak współpracujące z nami lokalne gospodarstwo rybackie, jesiotr może znów zdobić nasze stoły i urzekać smakiem. Impreza, którą już po raz drugi organizujemy, jest jednak nie tylko okazją do kulinarnej rywalizacji mistrzów, ale dzięki popularyzacji tej ryby, umożliwia również odnowę gatunku - dodaje A. Fludra.

Jest o co walczyć, bo ryby jesiotrowate są źródłem bardzo wartościowego mięsa, które zawiera dobrze przyswajalne białko i tłuszcze cenne z uwagi na wysoką zawartość długołańcuchowych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych EPA i DHA, które korzystnie oddziałują na organizm człowieka. Z uwagi na swoje właściwości dietetyczne jesiotr jest zaliczany do tzw. żywności funkcjonalnej i jest szczególnie polecany dla dzieci oraz ludzi w starszym wieku. Ryba ta zasługuje również na swoje królewskie miano ze względu na kawior, który posiada szczególne walory smakowe i odżywcze. - Ziarna kawioru zawierają od 22,5 do 27,5% białka o szczególnie korzystnym dla organizmu ludzkiego składzie aminokwasowym oraz od 13,7 do 18,2% niezbędnych kwasów tłuszczowych, w tym najbardziej cennych wielonienasyconych z grupy n-3/n-6 - przekonuje prof. dr hab. Ryszard Kolman z Instytutu Rybactwa Śródlądowego w Olsztynie, dodając jako ciekawostkę, że prawdziwy kawior to tylko ten z jesiotra, wszystkie inne wymagają dopowiedzenia swojego
źródła, np. kawior łososiowy.

d4detro

Patronat Honorowy nad II Mistrzostwami Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra objął Marszałek Województwa Wielkopolskiego Marek Woźniak, Partnerami wydarzenia są, podobnie jak w ubiegłorocznej edycji, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Stowarzyszenie Kucharzy Kujaw i Pomorza oraz Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników.

Artykuł sponsorowany
d4detro

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4detro
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj