Krokiety ziemniaczane w sosie pomidorowym-koperkowym
Przepyszne ziemniaczane krokiety z aromatycznym sosem pomidorowym. Taki obiad przygotujesz raz dwa po pracy. Większość składników z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Szybko i smacznie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- 1 kg ziemniaków
- 100 g szynki lub mielonki
- natka pietruszki
- 3 jajka
Sos:
- kostka rosołowa
- koncentrat pomidorowy
- pieprz, sól, wegeta
- 500 ml wody
- śmietana 12 proc.
- koperek
Panierka:
- bułka tarta
- 2 jajka
- Ziemniaki obrać i ugotować i odstawić do wystygnięcia.
- Przekręcić przez maszynkę. Ugotować jajka na twardo i pokroić w kosteczkę.
- Szynkę pokroić w niewielkie paseczki i posiekać natkę.
- Wszystko razem połączyć i uformować na kształt krokietów.
Sos:
- Do wrzącej wody wrzucić kostkę rosołowa i koncentrat w zależności od gustu czy ktoś woli kwaśniejszy czy nie.
- Dodać przyprawy, koperek i zabielić śmietaną.
- Krokiety obtoczyć w jajku i bułce i smażyć na gorącym oleju, polać sosem. Podawać gorące.
Przepis dodał użytkownik agajolaw
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze