Krokiety z cukinią i pieczarkami
Krokiety to nieodłączny dodatek do czerwonego barszczu. Na naszych stołach przeważnie lądują krokiety z kapustą i grzybami lub mięsem. paulina przełamała tę kulinarną rutynę i proponuje krokiety z cukinią i pieczarkami. Przepis z bloga "zGotowana Paula".
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 średnie cukinie - zetrzeć na dużych oczkach
- 400 g pieczarek - zetrzeć na dużych oczkach
- 2 średnie cebule - pokroić w kostkę
- 1 marchewka - zetrzeć na dużych oczkach
- 1 papryka czerwona - pokroić w drobna kostkę
- sól i pieprz
- żółty ser - starty na dużych oczkach
- naleśniki
- bułka tarta i jajka do panierowania
- olej do smażenia
Przepis
W rondelku podsmażyć cebule, dodać pieczarki i smażyć do odparowania wody, w międzyczasie przyprawić.
Następnie dodać marchewkę, paprykę i cukinie i ponownie smażyć do odparowania. Farsz powinien być dobrze doprawiony i wyrazisty w smaku.
Do wystudzonego farszu dodać żółty ser i wymieszać.
Naleśniki robię na oko do uzyskania konsystencji lejącej słodkiej śmietany. Po usmażeniu odkładać jeden na drugi i odstawić do ostygnięcia.
Nakładać farsz na środek naleśnika, zwinąć boki do środka a następnie w rulon, obtoczyć w rozmąconym jajku i bułce tartej i smażyć z obu stron.