Kremowy sernik z dynią. Smakuje bajecznie

Sezon na dynię rozpoczęty. To niekwestionowana królowa jesieni. Dyniowy sernik z pewnością zaskoczy znajomych i świetnie sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej kawy.

Kremowy sernik z dynią. Smakuje bajecznieKremowy sernik z dynią. Smakuje bajecznie

Spód:

  • 50g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 250 g sera mascarpone
  • 450 g sera twarogowego
  • 3 jajka
  • 1 szkl puree z dyni
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • szczypta cynamonu
  • szczypta mielonego kardamonu
  • 3 łyżki mąki kartoflanej
  • 1 budyń waniliowy

Wierzch:

  • 200 ml śmietany gęstej 18 proc.
  • 2-3 łyżki cukru pudru

*Spód: *

  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do miski wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
  • Dodać jajka i całość wymieszać na jednolite ciasto, dodać ostudzoną czekoladę i dalej mieszać.
  • Ciasto wyłożyć do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, piec około 15 minut, tak aby wierzch się ściął.

Masa serowa:

  • Do miski wrzucamy ser mascarpone i ser twarogowy, miksować do czasu połączenia się serów, dodać mąkę i budyń dalej miksując.
  • Dodać cukier puder i puree dyniowe, miksujemy tylko do połączenia się składników.
  • Na koniec dajemy po jednym jajku, po każdym miksujemy ser przez około 1 minutę.
  • Ser wylać na spód i piec całość przez około 1 godzinę.
  • Na 15 minut przez końcem pieczenia wylewamy śmietanę wymieszaną z cukrem.
  • Sernik studzimy stopniowo, najpierw lekko uchylamy piekarnik, potem otwieramy całkiem, a po 15 minutach dopiero wyciągamy z piekarnika.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja