Kremowe ciacho z orzechami. Nie oprze się żaden łasuch

Macie ochotę na coś słodkiego do kawy lub chcecie poczęstować czymś wyjątkowym gości? Oto rewelacyjna propozycja na przepyszny deser. Poznajcie przepis na bardzo proste ciasto z orzechami, daktylami. Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Kremowe ciacho z orzechami. Nie oprze się żaden łasuchKremowe ciacho z orzechami. Nie oprze się żaden łasuch
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki na spód ciasta:

  • 100 g masła
  • ½ szk. wody
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki cukru
  • łyżka kawy rozpuszczalnej
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szk. mąki pszennej
  • 1 jajko

Składniki na bezę:

  • 4 białka jajek
  • 1 szk. cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Składniki na masę:

  • 750 g mascarpone
  • 200 ml śmietany 30 proc.
  • 200 g masy krówkowej
  • 180 g orzechów włoskich
  • 180 g daktyli

Składniki na polewę:

  • 45 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki śmietany 30 proc.

Przepis

  • Masło rozpuszczam z wodą, cukrem, kakao, kawą rozpuszczalną i studzę.
  • Jajko ubijam mikserem i łączę z ostudzoną masą, dodaję mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę i dokładnie mieszam.
  • Ciasto wykładam na dno tortownicy i piekę w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 180 st. C.
  • Sposób przygotowania bezy: białka ubijam mikserem razem cukrem na sztywno. Dodaję sól, mąkę ziemniaczaną. Masę wykładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę jedną godzinę w 100 st. C.
  • Sposób przygotowania masy: mascarpone ubijam mikserem razem ze śmietaną, następnie stopniowo dodaję masą krówkową, cały czas ubijając.
  • Masę łączę z pokrojonymi daktylami oraz pokruszonymi orzechami.
  • Sposób przygotowania polewy: czekoladę połamaną przekładam do rondelka, wlewam śmietanę i gotuję do chwili rozpuszczenia się czekolady.
  • Sposób przekładnia: na spód upieczonego ciasta wykładam masę, masę przykrywam upieczoną bezą i polewam polewą czekoladową. Odkładam do lodówki na 2 godziny.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw