WAŻNE
TERAZ

Szef KOWR z PSL spotykał się z założycielem Dawtony tuż przed wybuchem afery CPK

Kremowe ciacho z orzechami. Nie oprze się żaden łasuch

Macie ochotę na coś słodkiego do kawy lub chcecie poczęstować czymś wyjątkowym gości? Oto rewelacyjna propozycja na przepyszny deser. Poznajcie przepis na bardzo proste ciasto z orzechami, daktylami. Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Kremowe ciacho z orzechami. Nie oprze się żaden łasuchKremowe ciacho z orzechami. Nie oprze się żaden łasuch
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki na spód ciasta:

  • 100 g masła
  • ½ szk. wody
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki cukru
  • łyżka kawy rozpuszczalnej
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szk. mąki pszennej
  • 1 jajko

Składniki na bezę:

  • 4 białka jajek
  • 1 szk. cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Składniki na masę:

  • 750 g mascarpone
  • 200 ml śmietany 30 proc.
  • 200 g masy krówkowej
  • 180 g orzechów włoskich
  • 180 g daktyli

Składniki na polewę:

  • 45 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki śmietany 30 proc.

Przepis

  • Masło rozpuszczam z wodą, cukrem, kakao, kawą rozpuszczalną i studzę.
  • Jajko ubijam mikserem i łączę z ostudzoną masą, dodaję mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę i dokładnie mieszam.
  • Ciasto wykładam na dno tortownicy i piekę w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 180 st. C.
  • Sposób przygotowania bezy: białka ubijam mikserem razem cukrem na sztywno. Dodaję sól, mąkę ziemniaczaną. Masę wykładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę jedną godzinę w 100 st. C.
  • Sposób przygotowania masy: mascarpone ubijam mikserem razem ze śmietaną, następnie stopniowo dodaję masą krówkową, cały czas ubijając.
  • Masę łączę z pokrojonymi daktylami oraz pokruszonymi orzechami.
  • Sposób przygotowania polewy: czekoladę połamaną przekładam do rondelka, wlewam śmietanę i gotuję do chwili rozpuszczenia się czekolady.
  • Sposób przekładnia: na spód upieczonego ciasta wykładam masę, masę przykrywam upieczoną bezą i polewam polewą czekoladową. Odkładam do lodówki na 2 godziny.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości