Kremowa zupa pieczarkowa Magdy Gessler. Pachnie jak marzenie!

Magda Gessler na kuchni zna się jak mało kto. Przepisy sygnowane nazwiskiem słynnej restauratorki biją rekordy popularności. Nic dziwnego, zawsze wychodzą. Tym razem Magda Gessler zdradziła jak gotuje kremową zupę pieczarkową. Kluczem do sukcesu jest przygotowanie esencjonalnego bulionu, w którym nie może zabraknąć dużej ilości... pietruszek. Gwiazda kuchni radzi również, by nie obierać pieczarek.

Kremowa zupa pieczarkowa Magdy Gessler. Pachnie jak marzenie!Kremowa zupa pieczarkowa Magdy Gessler. Pachnie jak marzenie!
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 4 duże pietruszki
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 0,5 selera korzeniowego
  • 500 g pieczarek
  • 6 ziemniaków
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • masło klarowane
  • 200 ml kremówki
  • 10 pieczarek do dekoracji

Przepis

  • Pora pokroić w półtalarki i poddusić na maśle klarowanym w garnku o grubym dnie. Pieczarki pokroić w pasterki, pietruszki, marchew, ziemniaka i selera obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka i podsmażyć. Zalać gorącą wodą, dodać opaloną cebulę, doprawić solidnie solą i pieprzem, gotować, aż warzywa zmiękną.
  • Wlać kremówkę i zmiksować zupę blenderem. Gotować jeszcze kilka minut aż zupa lekko zgęstnieje.
  • na patelni podsmażyć na złoty kolor pozostałe pieczarki.
  • Zupę ponownie doprawić do smaku. Podawać w bulionówkach posypaną posiekaną natką pietruszki i z podsmażonymi pieczarkami.

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości