Zapiekana bagietka z pieczarkami. Fast food po polsku

Zapiekane bułki z pieczarkami to polski fast food. Chrupiąca bagietka, dobrze doprawiony pieczarkowy farsz i ser to połączenie doskonałe. Jak zrobić pyszne zapiekanki z pieczarkami? Nie ma nic prostszego! Zobaczcie nasz przepis.

Zapiekana bagietka z pieczarkamiZapiekana bagietka z pieczarkami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 400 g pieczarek
  • 1/2 strąka pomarańczowej papryki
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oleju
  • 1-2 łyżki natki pietruszki
  • po szczypcie suszonego majeranku i tymianku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 bagietki
  • 2 łyżki startego koziego sera
  • sól i pieprz

Przepis

  • Pieczarki opłukać, drobno pokroić.
  • Paprykę umyć, pociąć w paseczki. Cebulę obrać, drobno posiekać.
  • Olej rozgrzać. Podsmażyć na nim najpierw cebulę, następnie wrzucić paprykę, a gdy ta się zeszkli, pieczarki. Wszystko razem smażyć ok. 5 minut.
  • Wymieszać z posiekaną drobno natką. Przyprawić do smaku majerankiem i tymiankiem, obranym i przepuszczonym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem. Bagietkę pokroić w kromki.
  • Na każdą kromkę nałożyć po porcji pieczarkowego farszu. Posypać serem.
  • Piec ok. 3 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Podawać na gorąco.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości