Sałatka z kozim serem i granatem

Kozi ser ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Jedni go wręcz uwielbiają, inni, no cóż, uważają, że po prostu śmierdzi. Powiedzmy sobie szczerze, zapach jest rzeczywiście specyficzny, ale można się do niego przyzwyczaić. Kozie sery są popularne m.in. w Grecji, Francji i we Włoszech. Mają nieco ostrzejszy smak niż krowie. Świetnie smakują solo, wraz z innymi serami na desce lub jako składnik wielu dań, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Proponujemy sałatkę z grillowanym kozim serem i granatem, będzie idealna na kolację.

Sałatka z kozim serem i granatemSałatka z kozim serem i granatem
Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 pomarańcza,
  • 1 granat,
  • pierś kurczaka,
  • 3 garście młodego szpinaku,
  • 100 g koziego sera,
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól, pieprz.

Przepis

Zacznij od przygotowania sosu. W małym słoiczku wymieszaj musztardę, miód, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Zakręć i wstrząśnij. Szpinak trzeba opłukać, odsączyć i ułożyć na talerzach. Filet z piersi kurczaka umyj i oczyść, natrzyj solą i pieprzem i usmaż na patelni grillowej bez tłuszczu, aż się delikatnie zrumieni. Potem pokrój kurczaka w paski i ułóż na szpinaku. Ser usmaż na patelni (możesz go wcześniej opanierować w bułce i jajku) lub ugrilluj. Ciepły ser połóż na reszcie składników. Pomarańczę obierz i wyfiletuj. Cząstki poukładaj na talerzach. Całość posyp nasionami granatu i polej sosem. Podawaj z grillowaną bagietką.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę