Trwa ładowanie...

Ewa Wachowicz: Dlaczego warto wybrać ser kozi i co z niego zrobić?

Mówiąc o serach, możemy mieć na myśli naprawdę wiele ich gatunków. Wszystko zależy od mleka, z jakiego są one zrobione. Najpopularniejsze są te na bazie krowiego, ale też owczego. Dzisiaj chciałabym jednak skupić się na serze z mleka koziego. Smakuje bardzo oryginalnie, można wykorzystać go do wielu potraw, a co więcej, ma korzystny wpływ na nasze zdrowie.

Ewa Wachowicz poleca kozie seryEwa Wachowicz poleca kozie seryŹródło: Archiwum prywatne
d3xi4l6
d3xi4l6

W moich rodzinnych stronach, u stóp Magóry Małastowskiej (w Beskidzie Niskim), jakiś czas temu miałam okazję nagrywać jeden z odcinków mojego programu. Spotkałam tam pasjonata, hodowcę kóz, który sam wyrabia pyszne sery. Robi różne ich odmiany. Można na przykład skosztować sera koziego z czosnkiem niedźwiedzim albo z czarnuszką. Co ciekawe, swoją przygodę z hodowlą zaczynał od jednej kozy, a obecnie ma ich... kilkadziesiąt! Bardzo cieszy mnie, że ten produkt wzbudza coraz większe zainteresowanie oraz, że miejsca takie, jakie prowadzi mój znajomy, istnieją w Polsce.


Ser kozi zdecydowanie różni się od krowiego, który to najczęściej kupujemy i do jakiego jesteśmy przyzwyczajeni. Ma intensywny smak i aromat. Dzięki temu może być głównym składnikiem na przykład w sałatkach. Poniżej znajdziecie moją wersję sałatki greckiej właśnie z jego dodatkiem.

5 błędów w przygotowywaniu sałatki greckiej

Sałatka z kozim serem 

Niezbędne składniki:

  • 1 sałata lodowa
  • 2 pomidory
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1 papryka zielona
  • 1 cebula czerwona
  • garść oliwek czarnych
  • 250 g sera koziego w typie fety

Sos:

  • ½ cytryny
  • ½ łyżeczki soli
  • 6 łyżek oliwy
  • natka pietruszki
Sałatka z kozim serem Archiwum prywatne
Źródło: Archiwum prywatne

Opis przygotowania: z sałaty usunąć głąb (uderzyć o blat, wykręcić). Liście poszarpać do miski. Pomidory pokroić na duże kawałki, wrzucić do miski z sałatą. Dorzucić ogórki – obrane i pokrojone na grube plastry. Z papryki usunąć nasiona, pokroić w pierścienie. Cebulę pokroić w talarki. Ułożyć na ogórkach. Dorzucić oliwki. Na wierzchu ułożyć ser pokrojony w kostkę.

d3xi4l6

Z cytryny wycisnąć sok. Przelać do słoiczka. Posolić. Przyprawić pieprzem. Wlać oliwę. Zamknąć i energicznie wymieszać. Dorzucić posiekaną natkę pietruszki. Przelać na sałatkę i od razu podawać.

 Ser kozi nie tylko smakuje – ma mnóstwo prozdrowotnych właściwości!


Ci, którzy uwielbiają żółte sery, na pewno zdają sobie sprawę z tego, iż nie są to produkty z kategorii "fit". Warto więc zastąpić je tymi kozimi, które nie tylko mają mniejszą kaloryczność, ale również posiadają niewielką ilość laktozy. Dobrze się trawią i są delikatne dla naszego układu pokarmowego. Jeśli są produkowane w 100 proc. z koziego mleka, to nie wywołują uczuleń ani nie sprawiają problemów trawiennych. Ich niski indeks glikemiczny pozwala na to, by były one spożywane przez osoby, które kontrolują poziom insuliny w organizmie.


Produkt ten zawiera mnóstwo dobroczynnych bakterii, które dobrze wpływają na zdrowie. Jego jedzenie, zwłaszcza w tym okresie, naprawdę korzystnie wpływa na nasz układ odpornościowy. To nie koniec plusów. Kozie sery posiadają duże ilości: witaminy D (jak wiecie, zdecydowana większość Polaków cierpi na jej niedobór, a nie ma lepszej metody niż naturalne jej uzupełnienie!), K, A, oraz E. Do tego minerały, między innymi magnez. Regularne jedzenie kozich serów pozwala nam cieszyć się dobrą formą.

Sałatka Ewy Wachowicz Archiwum prywatne
Źródło: Archiwum prywatne

Osobiście bardzo lubię i często wykorzystuję w kuchni ten produkt. Kozi ser doskonale komponuje się z wieloma sałatkami, ale można go serwować jako wykwintną przystawkę w towarzystwie słodkiej, świeżej figi albo też kaparów. Takie połączenia elegancko prezentują się na talerzu, a jeszcze lepiej smakują. Niektórzy nawet używają tego produktu do wykonywania deserów! Muszę wam powiedzieć, że do ich jedzenia udało mi się nakłonić nawet tych, którzy do tej pory za nimi nie przepadali.

d3xi4l6

Kochani, nawet, jeśli nie jesteście przekonani co do smaku koziego sera, albo źle wam się kojarzy, to polecam przełamać swoje bariery i spróbować produktu ze sprawdzonej hodowli. Na pewno posmakuje większości z was. A może uda się nakłonić do jedzenia koziego sera także swoich bliskich, w tym pociechy?

**Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez [dziejesie.wp.pl](https://dziejesie.wp.pl/){:external}**

d3xi4l6
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3xi4l6
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj