Klasyka w nowym wydaniu. Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem
Placki ziemniaczane to klasyka polskiej kuchni. Serwowane są z przeróżnymi dodatkami. Skosztujemy je m.in. z sosem grzybowym, cebulowym i warzywnym. Czy wiedzieliście, że świetnie komponują się z dodatkiem sera i wędzonego łososia? Koniecznie wypróbujcie przepis Ewy Wachowicz.
Ewa Wachowicz
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania z ziemniaków
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 4 ziemniaki
- ½ cebuli
- 1 garść sera żółtego
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- olej do smażenia
Dodatki:
- łosoś wędzony
- ser kozi
- kwaśna śmietana
Przepis
Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać roztrzepane jajko, drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę lub roztarty czosnek. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać starty ser i tyle śmietany lub jogurtu, aby otrzymać gęstą masę. Łyżką formować niewielkie placki i smażyć w oleju.
Podawać z kleksem śmietany, wędzonym łososiem lub pokruszonym serem kozim.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl