Kotlety z kury bite według przepisu z 1904 roku
Pyszne danie na rodzinny obiad.
Soczyste i aromatyczne kotlety to niedzielna tradycja w wielu polskich domach. Ale danie to smakuje niezależnie od okazji. Lena, autorka bloga "Przepisy Tradycyjne", odświeża recepturę na "kotlety z kury bite" z 1904 roku.
O daniu tym Marta Norkowska, wybitna polska kucharka, napisała następująco:
"Z jednej kury lub z jednej piersi surowej zrobić można dwa kotlety. Odjąć każdą połowę piersi od kości wraz ze skrzydełkiem. Kostkę oskrobać jak przy kotlecie cielęcym, a mięso wyżyłować i cieniutko zbić. Włożyć w środek łyżeczkę masła surowego, aby kotlety były pulchne, szczelnie zawinąć, aby masło nie wypłynęło, i uformować zręcznie kotleciki, które należy utaczać w bułeczce tartej, potem w jajku rozbitem i znów w bułeczce. Włożyć na gorące sklarowane masło i smażyć prędko na mocnym ogniu, aby się zrumieniły, następnie wstawić je na kilka minut do pieca. Do tych kotletów podaje się groszek zielony lub marchewkę z groszkiem".
Składniki:
Przygotowanie:
Pierś kurczaka płuczę w zimnej wodzie, osuszam i rozbijam tłuczkiem. Kotlet powinien być cieniutki. Na kotlecie umieszczam łyżeczkę masła, dodaję szczyptę soli i pieprzu. Zwijam kotlet, tak żeby masło nie uciekło podczas smażenia. Tak przygotowany kotlet obtaczam w bułce tartej, następnie maczam go w roztrzepanym jajku i znów obtaczam w bułce. Kotlety smażę na mocno rozgrzanej patelni do momentu, aż zyskają rumiany kolor. Pod koniec wstawiam kotlet na kilka minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Można go też dosmażyć na patelni.
Zobacz także: pyszny strudel jabłkowy według przepisu z 1910 roku