Kotlety z kury bite według przepisu z 1904 roku

Pyszne danie na rodzinny obiad.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.przepisytradycyjne.pl

Soczyste i aromatyczne kotlety to niedzielna tradycja w wielu polskich domach. Ale danie to smakuje niezależnie od okazji. Lena, autorka bloga "Przepisy Tradycyjne", odświeża recepturę na "kotlety z kury bite" z 1904 roku.

O daniu tym Marta Norkowska, wybitna polska kucharka, napisała następująco:
"Z jednej kury lub z jednej piersi surowej zrobić można dwa kotlety. Odjąć każdą połowę piersi od kości wraz ze skrzydełkiem. Kostkę oskrobać jak przy kotlecie cielęcym, a mięso wyżyłować i cieniutko zbić. Włożyć w środek łyżeczkę masła surowego, aby kotlety były pulchne, szczelnie zawinąć, aby masło nie wypłynęło, i uformować zręcznie kotleciki, które należy utaczać w bułeczce tartej, potem w jajku rozbitem i znów w bułeczce. Włożyć na gorące sklarowane masło i smażyć prędko na mocnym ogniu, aby się zrumieniły, następnie wstawić je na kilka minut do pieca. Do tych kotletów podaje się groszek zielony lub marchewkę z groszkiem".

Składniki:

1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 łyżeczka masła
szczypta soli i pieprzu
odrobina bułki tartej
1 jajko

Przygotowanie:

Pierś kurczaka płuczę w zimnej wodzie, osuszam i rozbijam tłuczkiem. Kotlet powinien być cieniutki. Na kotlecie umieszczam łyżeczkę masła, dodaję szczyptę soli i pieprzu. Zwijam kotlet, tak żeby masło nie uciekło podczas smażenia. Tak przygotowany kotlet obtaczam w bułce tartej, następnie maczam go w roztrzepanym jajku i znów obtaczam w bułce. Kotlety smażę na mocno rozgrzanej patelni do momentu, aż zyskają rumiany kolor. Pod koniec wstawiam kotlet na kilka minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Można go też dosmażyć na patelni.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯