Kotlety z kury bite według przepisu z 1904 roku

Pyszne danie na rodzinny obiad.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.przepisytradycyjne.pl

Soczyste i aromatyczne kotlety to niedzielna tradycja w wielu polskich domach. Ale danie to smakuje niezależnie od okazji. Lena, autorka bloga "Przepisy Tradycyjne", odświeża recepturę na "kotlety z kury bite" z 1904 roku.

O daniu tym Marta Norkowska, wybitna polska kucharka, napisała następująco:
"Z jednej kury lub z jednej piersi surowej zrobić można dwa kotlety. Odjąć każdą połowę piersi od kości wraz ze skrzydełkiem. Kostkę oskrobać jak przy kotlecie cielęcym, a mięso wyżyłować i cieniutko zbić. Włożyć w środek łyżeczkę masła surowego, aby kotlety były pulchne, szczelnie zawinąć, aby masło nie wypłynęło, i uformować zręcznie kotleciki, które należy utaczać w bułeczce tartej, potem w jajku rozbitem i znów w bułeczce. Włożyć na gorące sklarowane masło i smażyć prędko na mocnym ogniu, aby się zrumieniły, następnie wstawić je na kilka minut do pieca. Do tych kotletów podaje się groszek zielony lub marchewkę z groszkiem".

Składniki:

1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 łyżeczka masła
szczypta soli i pieprzu
odrobina bułki tartej
1 jajko

Przygotowanie:

Pierś kurczaka płuczę w zimnej wodzie, osuszam i rozbijam tłuczkiem. Kotlet powinien być cieniutki. Na kotlecie umieszczam łyżeczkę masła, dodaję szczyptę soli i pieprzu. Zwijam kotlet, tak żeby masło nie uciekło podczas smażenia. Tak przygotowany kotlet obtaczam w bułce tartej, następnie maczam go w roztrzepanym jajku i znów obtaczam w bułce. Kotlety smażę na mocno rozgrzanej patelni do momentu, aż zyskają rumiany kolor. Pod koniec wstawiam kotlet na kilka minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Można go też dosmażyć na patelni.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania