Kotlety z kury bite według przepisu z 1904 roku

Pyszne danie na rodzinny obiad.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.przepisytradycyjne.pl

Soczyste i aromatyczne kotlety to niedzielna tradycja w wielu polskich domach. Ale danie to smakuje niezależnie od okazji. Lena, autorka bloga "Przepisy Tradycyjne", odświeża recepturę na "kotlety z kury bite" z 1904 roku.

O daniu tym Marta Norkowska, wybitna polska kucharka, napisała następująco:
"Z jednej kury lub z jednej piersi surowej zrobić można dwa kotlety. Odjąć każdą połowę piersi od kości wraz ze skrzydełkiem. Kostkę oskrobać jak przy kotlecie cielęcym, a mięso wyżyłować i cieniutko zbić. Włożyć w środek łyżeczkę masła surowego, aby kotlety były pulchne, szczelnie zawinąć, aby masło nie wypłynęło, i uformować zręcznie kotleciki, które należy utaczać w bułeczce tartej, potem w jajku rozbitem i znów w bułeczce. Włożyć na gorące sklarowane masło i smażyć prędko na mocnym ogniu, aby się zrumieniły, następnie wstawić je na kilka minut do pieca. Do tych kotletów podaje się groszek zielony lub marchewkę z groszkiem".

Składniki:

1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 łyżeczka masła
szczypta soli i pieprzu
odrobina bułki tartej
1 jajko

Przygotowanie:

Pierś kurczaka płuczę w zimnej wodzie, osuszam i rozbijam tłuczkiem. Kotlet powinien być cieniutki. Na kotlecie umieszczam łyżeczkę masła, dodaję szczyptę soli i pieprzu. Zwijam kotlet, tak żeby masło nie uciekło podczas smażenia. Tak przygotowany kotlet obtaczam w bułce tartej, następnie maczam go w roztrzepanym jajku i znów obtaczam w bułce. Kotlety smażę na mocno rozgrzanej patelni do momentu, aż zyskają rumiany kolor. Pod koniec wstawiam kotlet na kilka minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Można go też dosmażyć na patelni.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę