Kotlety rybno-ziemniaczane. Konkurencja dla ryby w panierce
smakowite kotlety z dorsza i ziemniaków mogą z powodzeniem konkurować z pieczoną czy panierowaną rybą. Są bardzo delikatne i miękkie, świetnie komponują się z serowym dipem. Przepis Ewy Wachowicz.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania rybne
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
● 400 g ziemniaków
● 200 g filetów z dorsza
● 1 jajko
● szczypiorek
● sól
● pieprz
● bułka tarta
● olej lub masło klarowane do smażenia
● roszponka do podania
Składniki
Dip:
● 200 g serka topionego
● 2 łyżki posiekanej chili chipotle
● 2 łyżki soku z cytryny
● 6 łyżek wody
Przepis
Ziemniaki ugotować, odcedzić i ostudzić. Rybę i szczypiorek drobno posiekać. Przełożyć do miski. Dodać przeciśnięte przez praskę kartofle oraz jajko. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać – tak, aby uzyskać jednolitą masę. Uformować małe kotleciki (w trakcie lepienia warto zwilżać dłonie wodą). Obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć na oleju – na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Przepis
Podawać na roszponce, z dipem w oddzielnym naczyniu. Składniki sosu wystarczy wymieszać i rozcieńczyć ciepłą wodą. Jeśli nie uda się dostać pikantnej papryczki chipotle, można zastąpić ją kawałkiem papryczki chili.