Kotlety rybne. Konkurencja dla paluszków
Pyszne kotleciki rybne to doskonały sposób, by przemycić ryby w diecie niejadków. świetnie smakują podanez ziemniaczanym puree i surówką z kiszonej kapusty. Jak radzi autorka bloga "Królestwo Garów", jeżeli zostanie nam kilka kotlecików, możecie włożyć je w zalewę octową.
Joanna Krzewińska
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Kotlety
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg filetów rybnych
- 2 cebule
- 1 sucha kajzerka
- 3–4 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- sól
- pieprz świeżo mielony
- imbir suszony
- cukier
- olej do smażenia
- bułka tarta do oprószenia kotletów
Przepis
Cebule pokroić w kostkę. Poddusić, nie rumieniąc na tłuszczu, dodając szczyptę soli i cukru. Kajzerkę namoczyć. Odcisnąć. Rybę, cebulę i bułkę zemleć w maszynce do mięsa. Doprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem (około 1/2 łyżeczki). Dodać rozbełtane jajko. Dokładnie wymieszać. Formować niewielkie kotleciki, oprószać bułką tartą i smażyć na rumiano z obu stron. Kotleciki przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl