Kotlety pod pierzynką. Tanie, pyszne i szybkie
Co powiecie na kotlety z piersi kurczaka, zapiekane pod pyszną pierzynką? Danie jest proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. Takie kotlety będą świetnie smakowały z ziemniaczanym puree i ulubioną surówką. Przepis dostaliśmy od autorki bloga "Kulinarna chwila" na dziejesiewp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Kotlety
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 podwójny filet z kurczaka
- bułka tarta do panierki
- 2 jajka
- Olej do smażenia
- 3 jajka ugotowane na twardo
- pęczek szczypiorku
- 1 papryka czerwona
- 20 dag sera żółtego
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Przepis
- Mięso kroimy w plastry, delikatnie rozbijamy i doprawiamy pieprzem oraz solą.
- Panierujemy w roztrzepanym jajku, bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.
- Po usmażeniu układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy pokrojone drobno ugotowane na twardo jajka, pokrojoną w drobną kostkę paprykę czerwoną i posiekany szczypiorek.
- Doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy z majonezem.
- Nakładamy farsz na kotlety i zapiekamy w 180 st. C do chwili rozpuszczenia się sera.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl