Kotlety mielone z indyka w płatkach owsianych
Mielone z indyka w płatkach owsianych to pyszna alternatywa dla klasycznych kotletów. Mięso z indyka jest zdrowsze i lżejsze od wieprzowego, a płatki owsiane nadają kotletom smaku i przyjemnej chrupkości z zewnątrz. Przepis z bloga "Di bloguje".
Diana Rusiłowicz
- Czas przygotowania: Do 30 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Kategoria przepisów: Kotlety
 - Sposób przygotowania: Smażenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 500 g mięsa mielonego z indyka (może być też dowolne mięso mielone)
 - 1 sucha bułka namoczona w mleku
 - 1 jajko
 - 1 cebula
 - 3 ząbki czosnku
 - 1 łyżka majeranku
 - 1/2 łyżeczka papryki słodkiej (u mnie wędzona)
 - koncentrat chilli (do smaku)
 - sól, pieprz
 
Ponadto:
- płatki owsiane do obtaczania
 - olej do smażenia
 
Przepis
- Połowę płatków osianych zmielić na drobno, a resztę zostawić w całości i wszystko razem połączyć.
 - Cebulę i czosnek drobno posiekać, a bułkę niezbyt dokładnie odcisnąć z nadmiaru mleka.
 - Wszystkie składniki porządnie wyrobić i doprawić do smaku.
 - Następnie z masy mięsnej należy uformować kotlety, które należy dokładnie obtoczyć w płatkach owsianych.
 - Smażyć na rozgrzanym oleju - z obu stron na rumiano.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl