Kotlety mielone z indyka w płatkach owsianych
Mielone z indyka w płatkach owsianych to pyszna alternatywa dla klasycznych kotletów. Mięso z indyka jest zdrowsze i lżejsze od wieprzowego, a płatki owsiane nadają kotletom smaku i przyjemnej chrupkości z zewnątrz. Przepis z bloga "Di bloguje".
Diana Rusiłowicz
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Kotlety
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 500 g mięsa mielonego z indyka (może być też dowolne mięso mielone)
- 1 sucha bułka namoczona w mleku
- 1 jajko
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1/2 łyżeczka papryki słodkiej (u mnie wędzona)
- koncentrat chilli (do smaku)
- sól, pieprz
Ponadto:
- płatki owsiane do obtaczania
- olej do smażenia
Przepis
- Połowę płatków osianych zmielić na drobno, a resztę zostawić w całości i wszystko razem połączyć.
- Cebulę i czosnek drobno posiekać, a bułkę niezbyt dokładnie odcisnąć z nadmiaru mleka.
- Wszystkie składniki porządnie wyrobić i doprawić do smaku.
- Następnie z masy mięsnej należy uformować kotlety, które należy dokładnie obtoczyć w płatkach owsianych.
- Smażyć na rozgrzanym oleju - z obu stron na rumiano.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl