Kotlety mielone 5 trików. Dzięki nim klasyczne kotlety wyjdą puszyste i pulchne
Kotlety mielone to klasyka spośród wielu domowych i polskich potraw. Na pewno każdy z nas przynajmniej raz spróbował tego niezwykłego dania. W polskiej kuchni nie można zapominać o tym, że kotlety mielone są nie do zastąpienia, ale warto wykorzystać 5 przydatnych trików, które umożliwią przygotowanie doskonałych kotletów.
Kotlety mielone wyśmienicie smakują z wieloma dodatkami, dlatego też co dom, to inny sposób przygotowania znakomitych mielonych. Jeśli dotychczas kotlety mielone nie wychodziły idealne, skorzystaj z poniższych pomysłów, które ułatwią przygotowanie klasycznego dania. Puszyste i pulchne kotlety mielone wyjdą za każdym razem.
Kotlety mielone – 5 niezawodnych trików
Oczywiście przepisów na kotlety mielone jest bez liku, ale warto dołączyć do każdego z nich sprawdzone triki, które ułatwią całe zadanie. Jeśli wypróbujesz tych patentów, za każdym razem twoje kotlety mielone zachwycą domowników.
- Zimna woda – do wyrabianego mięsa dodaj w przybliżeniu 50 ml zimnej wody (na pół kilograma mięsa) i wyrabiaj mięso tak długo, aż zacznie odchodzić od miski i rąk. Im dłużej wyrabiane mięso, tym kotlety wyjdą puszystsze.
- Chłodzenie – nim zaczniesz smażyć kotlety, włóż mięso do lodówki na minimum 30 minut.
- Bułka – do mięsa lepiej dodawać namoczoną w mleku czerstwą kajzerkę (lekko ją odciśnij). Pamiętaj, że jej zawartość nie może przekraczać 25% wagi mięsa.
- Zioła i cebula – do kotletów mielonych doskonale pasuje tymianek, majeranek, świeża natka pietruszki, świeży koperek i posiekany czosnek. Jeśli chodzi o cebulę, dodawaj podsmażoną na maśle i lekko ostudzoną.
- Tłuszcz – zdecydowanie lepszym wyborem będzie smalec, gęsi tłuszcz, masło klarowane albo olej. Smaż zawsze na gorącym tłuszczu.
Kotlety mielone – niezawodne proporcje
Składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowo-wołowego;
- 2 cebule;
- 2 jajka;
- czerstwa kajzerka;
- mleko do namaczania;
- sól i pieprz;
- przyprawy;
- bułka tarta;
- tłuszcz do smażenia.
Przygotowanie:
Włóż do miski mięso, podsmażoną wcześniej cebulę, jajka, przyprawy i odciśniętą bułkę. Wszystko dobrze wymieszaj, a podczas wyrabiania dolewaj zimną wodę. Po schłodzeniu w lodówce uformuj kotlety obtocz w bułce tartej i smaż na gorącym tłuszczu do złocistego koloru.