Sprytny patent na kotlety mielone. Wychodzą soczyste i delikatne w smaku

Kotlety mielone to smak dzieciństwa. Królowały na stołówkach, w domach, barach mlecznych i nadal cieszą się olbrzymią popularnością na polskim talerzu. Jak przygotować kotlety mielone, aby były soczyste i delikatne w smaku? Podpowiadamy!

Przepis na kotlety mielone
Anna Podlaska
oprac.  Anna Podlaska

Kotlety mielone są proste w przygotowaniu. W naszym przepisie dodatkowymi składnikami będą płatki owsiane, śmietana i kasza manna. W efekcie wychodzi danie lekkie, a zarazem sycące. Smak tych kotletów mielonych docenią zarówno dzieci, jak i dorośli, którym przywrócą wspomnienia obiadów ze stołówek szkolnych.

Składniki potrzebne do przygotowania soczystych kotletów mielonych:
• 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
• jajko
• 4 łyżki śmietany 18%
• 3 łyżki kaszy manny
• 3 łyżki płatki owsianych
• cebula
• 3 ząbki czosnku
• sól i pieprz
• bułka tarta
• olej
• łyżka masła

Jak wykonać soczyste kotlety mielone:
• Po pierwsze kroimy cebulkę i wciskamy czosnek. Do miski wkładamy mięso. W oddzielnej miseczce jajko mieszamy ze śmietaną, kaszą manną i płatkami owsianymi, wlewamy wszystko do miski z mięsem. Dokładamy cebulkę i czosnek.
• Następnie całość mieszamy, bardzo dokładnie, aby powstała jednolita masa, z której możemy formować kotlety.
• Kuleczki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
• Kotlety mielone warto na koniec ułożyć na patelni i dusić jeszcze przez 15 minut z dodatkiem wody i masełka. Będą soczyste i miękkie.

Kotlety mielone można serwować z ziemniakami z wody, bądź w wersji lżejszej z kaszą gryczaną. Idealną surówką będą ogórki ze śmietaną, ogórki małosolne czy buraczki na zimno, bądź po prostu pomidory z cebulką.

Zobacz także: Body mind z Agnieszką Aftyką. Poznaj najlepsze techniki relaksujące

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć