Sprytny patent na kotlety mielone. Wychodzą soczyste i delikatne w smaku
Kotlety mielone to smak dzieciństwa. Królowały na stołówkach, w domach, barach mlecznych i nadal cieszą się olbrzymią popularnością na polskim talerzu. Jak przygotować kotlety mielone, aby były soczyste i delikatne w smaku? Podpowiadamy!
Kotlety mielone są proste w przygotowaniu. W naszym przepisie dodatkowymi składnikami będą płatki owsiane, śmietana i kasza manna. W efekcie wychodzi danie lekkie, a zarazem sycące. Smak tych kotletów mielonych docenią zarówno dzieci, jak i dorośli, którym przywrócą wspomnienia obiadów ze stołówek szkolnych.
Składniki potrzebne do przygotowania soczystych kotletów mielonych:
• 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
• jajko
• 4 łyżki śmietany 18%
• 3 łyżki kaszy manny
• 3 łyżki płatki owsianych
• cebula
• 3 ząbki czosnku
• sól i pieprz
• bułka tarta
• olej
• łyżka masła
Jak wykonać soczyste kotlety mielone:
• Po pierwsze kroimy cebulkę i wciskamy czosnek. Do miski wkładamy mięso. W oddzielnej miseczce jajko mieszamy ze śmietaną, kaszą manną i płatkami owsianymi, wlewamy wszystko do miski z mięsem. Dokładamy cebulkę i czosnek.
• Następnie całość mieszamy, bardzo dokładnie, aby powstała jednolita masa, z której możemy formować kotlety.
• Kuleczki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
• Kotlety mielone warto na koniec ułożyć na patelni i dusić jeszcze przez 15 minut z dodatkiem wody i masełka. Będą soczyste i miękkie.
Kotlety mielone można serwować z ziemniakami z wody, bądź w wersji lżejszej z kaszą gryczaną. Idealną surówką będą ogórki ze śmietaną, ogórki małosolne czy buraczki na zimno, bądź po prostu pomidory z cebulką.
Zobacz także: Body mind z Agnieszką Aftyką. Poznaj najlepsze techniki relaksujące
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl