Sprytny patent na kotlety mielone. Wychodzą soczyste i delikatne w smaku

Kotlety mielone to smak dzieciństwa. Królowały na stołówkach, w domach, barach mlecznych i nadal cieszą się olbrzymią popularnością na polskim talerzu. Jak przygotować kotlety mielone, aby były soczyste i delikatne w smaku? Podpowiadamy!

Przepis na kotlety mielone
Anna Podlaska
oprac.  Anna Podlaska

Kotlety mielone są proste w przygotowaniu. W naszym przepisie dodatkowymi składnikami będą płatki owsiane, śmietana i kasza manna. W efekcie wychodzi danie lekkie, a zarazem sycące. Smak tych kotletów mielonych docenią zarówno dzieci, jak i dorośli, którym przywrócą wspomnienia obiadów ze stołówek szkolnych.

Składniki potrzebne do przygotowania soczystych kotletów mielonych:
• 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
• jajko
• 4 łyżki śmietany 18%
• 3 łyżki kaszy manny
• 3 łyżki płatki owsianych
• cebula
• 3 ząbki czosnku
• sól i pieprz
• bułka tarta
• olej
• łyżka masła

Jak wykonać soczyste kotlety mielone:
• Po pierwsze kroimy cebulkę i wciskamy czosnek. Do miski wkładamy mięso. W oddzielnej miseczce jajko mieszamy ze śmietaną, kaszą manną i płatkami owsianymi, wlewamy wszystko do miski z mięsem. Dokładamy cebulkę i czosnek.
• Następnie całość mieszamy, bardzo dokładnie, aby powstała jednolita masa, z której możemy formować kotlety.
• Kuleczki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
• Kotlety mielone warto na koniec ułożyć na patelni i dusić jeszcze przez 15 minut z dodatkiem wody i masełka. Będą soczyste i miękkie.

Kotlety mielone można serwować z ziemniakami z wody, bądź w wersji lżejszej z kaszą gryczaną. Idealną surówką będą ogórki ze śmietaną, ogórki małosolne czy buraczki na zimno, bądź po prostu pomidory z cebulką.

Zobacz także: Body mind z Agnieszką Aftyką. Poznaj najlepsze techniki relaksujące

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja