Kotlety bez grama mięsa. Prosty przepis na domowe falafele

Domowe falafele to sposób na oryginalną i smaczną przekąskę. Warto kombinować ze smakami i nie trzymać się sztywno proporcji i składu przypraw. Falafele podajemy z chlebkiem pita i sosem jogurtowo-ziołowym. Przepis z bloga "Daylicooking".

Kotlety bez grama mięsa. Prosty przepis na domowe falafeleKotlety bez grama mięsa. Prosty przepis na domowe falafele
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 500 g suchej ciecierzycy
  • 4 większe ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 małego pęczka natki pietruszki
  • 1/2 małego pęczka świeżej kolendry
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 lekko czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 2/3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • olej do smażenia

Przepis

  • Ciecierzycę namoczyć na noc (wody musi być dużo, ponieważ ciecierzyca ją wchłania).
  • Następnego dnia odlać wodę z namoczonej ciecierzycy, odsączyć ją i zmielić w maszynce do mielenia na najdrobniejszym sitku (można również użyć malaksera).
  • Razem z ciecierzycą zmielić lub zmiksować obraną cebulę.
  • Pietruszkę i kolendrę opłukać, odsączyć i posiekać drobno.
  • Czosnek obrać, posiekać i rozetrzeć nożem z odrobiną soli.
  • Do ciecierzycy dodać czosnek, pietruszkę, kolendrę, sodę oraz przyprawy i sól. Wszystko razem dobrze wymieszać, najwygodniej dłonią.
  • Jeśli masa jest zbyt sucha, warto dodać do niej nieco wody, często wystarczą 2-4 łyżki.
  • Masę odstawić na 15-20 minut, aby smaki przegryzły się.
  • Następnie na dłoń nakładać około 1 łyżki masy i lekko ugniatając, formować nieduże kotleciki o grubości 1,5–2 cm. Odkładać je na talerz, blat lub deskę.
  • W głębszej patelni rozgrzać olej, powinno go być więcej, gdyż najlepiej smażą się w głębokim tłuszczu.
  • Wkładać partiami uformowane falafele i smażyć je na średnim ogniu z obu stron po 2-3 minuty. Usmażone wykładać na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu