Kotlety bez grama mięsa. Prosty przepis na domowe falafele

Domowe falafele to sposób na oryginalną i smaczną przekąskę. Warto kombinować ze smakami i nie trzymać się sztywno proporcji i składu przypraw. Falafele podajemy z chlebkiem pita i sosem jogurtowo-ziołowym. Przepis z bloga "Daylicooking".

Kotlety bez grama mięsa. Prosty przepis na domowe falafeleKotlety bez grama mięsa. Prosty przepis na domowe falafele
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 500 g suchej ciecierzycy
  • 4 większe ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 małego pęczka natki pietruszki
  • 1/2 małego pęczka świeżej kolendry
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 lekko czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 2/3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • olej do smażenia

Przepis

  • Ciecierzycę namoczyć na noc (wody musi być dużo, ponieważ ciecierzyca ją wchłania).
  • Następnego dnia odlać wodę z namoczonej ciecierzycy, odsączyć ją i zmielić w maszynce do mielenia na najdrobniejszym sitku (można również użyć malaksera).
  • Razem z ciecierzycą zmielić lub zmiksować obraną cebulę.
  • Pietruszkę i kolendrę opłukać, odsączyć i posiekać drobno.
  • Czosnek obrać, posiekać i rozetrzeć nożem z odrobiną soli.
  • Do ciecierzycy dodać czosnek, pietruszkę, kolendrę, sodę oraz przyprawy i sól. Wszystko razem dobrze wymieszać, najwygodniej dłonią.
  • Jeśli masa jest zbyt sucha, warto dodać do niej nieco wody, często wystarczą 2-4 łyżki.
  • Masę odstawić na 15-20 minut, aby smaki przegryzły się.
  • Następnie na dłoń nakładać około 1 łyżki masy i lekko ugniatając, formować nieduże kotleciki o grubości 1,5–2 cm. Odkładać je na talerz, blat lub deskę.
  • W głębszej patelni rozgrzać olej, powinno go być więcej, gdyż najlepiej smażą się w głębokim tłuszczu.
  • Wkładać partiami uformowane falafele i smażyć je na średnim ogniu z obu stron po 2-3 minuty. Usmażone wykładać na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości