Kotlety bez grama mięsa. Prosty przepis na domowe falafele
Domowe falafele to sposób na oryginalną i smaczną przekąskę. Warto kombinować ze smakami i nie trzymać się sztywno proporcji i składu przypraw. Falafele podajemy z chlebkiem pita i sosem jogurtowo-ziołowym. Przepis z bloga "Daylicooking".
Małgorzata Kijowska
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia orientalna
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 500 g suchej ciecierzycy
- 4 większe ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 1/2 małego pęczka natki pietruszki
- 1/2 małego pęczka świeżej kolendry
- 2 łyżeczki soli
- 1 lekko czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 2/3 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- olej do smażenia
Przepis
- Ciecierzycę namoczyć na noc (wody musi być dużo, ponieważ ciecierzyca ją wchłania).
- Następnego dnia odlać wodę z namoczonej ciecierzycy, odsączyć ją i zmielić w maszynce do mielenia na najdrobniejszym sitku (można również użyć malaksera).
- Razem z ciecierzycą zmielić lub zmiksować obraną cebulę.
- Pietruszkę i kolendrę opłukać, odsączyć i posiekać drobno.
- Czosnek obrać, posiekać i rozetrzeć nożem z odrobiną soli.
- Do ciecierzycy dodać czosnek, pietruszkę, kolendrę, sodę oraz przyprawy i sól. Wszystko razem dobrze wymieszać, najwygodniej dłonią.
- Jeśli masa jest zbyt sucha, warto dodać do niej nieco wody, często wystarczą 2-4 łyżki.
- Masę odstawić na 15-20 minut, aby smaki przegryzły się.
- Następnie na dłoń nakładać około 1 łyżki masy i lekko ugniatając, formować nieduże kotleciki o grubości 1,5–2 cm. Odkładać je na talerz, blat lub deskę.
- W głębszej patelni rozgrzać olej, powinno go być więcej, gdyż najlepiej smażą się w głębokim tłuszczu.
- Wkładać partiami uformowane falafele i smażyć je na średnim ogniu z obu stron po 2-3 minuty. Usmażone wykładać na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl