Kotlety baranie z sosem Soubise wg przepisu z 1904 roku

Jeszcze przed wojną kotlety z baraniny przodowały na polskich stołach. Dziś niesłusznie kojarzone są jedynie z orientalnymi daniami czy góralskimi propozycjami. Gdy znajdziemy dobre źródło mięsa, z pomocą przyjdą lokalni rzeźnicy, to przygotowanie dania nie zajmie więcej niż 10 minut. W cyklu "Sentymentalny Wtorek" polecamy przepis ba doskonałe danie z baraniny, które można przygotować nie tylko od święta.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.kuchennykredens.pl

Kotlety baranie najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznego sosu Soubise. Pod tą melodyjną nazwą kryje się niepozorna cebula. Mówiąc kulinarnym językiem to sos beszamelowy z dodatkiem duszonej do miękkości cebuli. Doskonale podbija smak mięsa, nadając mu dodatkowej głębi. Wyjątkowej konsystencji cebuli nadaje prosty trik - przeciera się ją przez sito za pomocą drewnianej łyżki.

Składniki:

  • 4 kotlety baranie z kostką
  • sól, pieprz, oliwa
  • dowolne warzywa i pieczone ziemniaki

Sos Soubise

  • 5 cebul
  • 2-3 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 250 ml mleka lub słodkiej śmietanki

Przygotowanie:

Cebule obrać, sparzyć wrzącą wodą i dusić z masłem na wolnym ogniu nie doprowadzając do zrumienienia. Rozprowadzić odrobiną wody lub rosołu i przetrzeć przez sito lub zblendować na gładką masę. W osobnym naczyniu rozprowadzić mąką 250 ml słodkiej śmietanki lub mleka, dodać przetarte cebule i szczyptę soli, doprowadzić do zgęstnienia. Kotlety delikatnie rozbić i tuż przed przygotowaniem natrzeć niewielką ilością soli i pieprzu. Posmarować z obu stron oliwą i kłaść na mocno rozgrzanej patelni. Smażyć ok 3-4 minut z obu stron do nabrania rumianego koloru. Po zdjęciu z patelni mięso powinno odstać co najmniej 4-5 minut przed podaniem. Kotlety podawać polane sosem z dowolnymi warzywami i pieczonymi ziemniaczkami.
Zobacz także: knedle ziemniaczane z grzybami i kapustą

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców