Kotlety baranie z sosem Soubise wg przepisu z 1904 roku
Jeszcze przed wojną kotlety z baraniny przodowały na polskich stołach. Dziś niesłusznie kojarzone są jedynie z orientalnymi daniami czy góralskimi propozycjami. Gdy znajdziemy dobre źródło mięsa, z pomocą przyjdą lokalni rzeźnicy, to przygotowanie dania nie zajmie więcej niż 10 minut. W cyklu "Sentymentalny Wtorek" polecamy przepis ba doskonałe danie z baraniny, które można przygotować nie tylko od święta.
Kotlety baranie najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznego sosu Soubise. Pod tą melodyjną nazwą kryje się niepozorna cebula. Mówiąc kulinarnym językiem to sos beszamelowy z dodatkiem duszonej do miękkości cebuli. Doskonale podbija smak mięsa, nadając mu dodatkowej głębi. Wyjątkowej konsystencji cebuli nadaje prosty trik - przeciera się ją przez sito za pomocą drewnianej łyżki.
Składniki:
- 4 kotlety baranie z kostką
- sól, pieprz, oliwa
- dowolne warzywa i pieczone ziemniaki
Sos Soubise
- 5 cebul
- 2-3 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 250 ml mleka lub słodkiej śmietanki
Przygotowanie:
Cebule obrać, sparzyć wrzącą wodą i dusić z masłem na wolnym ogniu nie doprowadzając do zrumienienia. Rozprowadzić odrobiną wody lub rosołu i przetrzeć przez sito lub zblendować na gładką masę. W osobnym naczyniu rozprowadzić mąką 250 ml słodkiej śmietanki lub mleka, dodać przetarte cebule i szczyptę soli, doprowadzić do zgęstnienia. Kotlety delikatnie rozbić i tuż przed przygotowaniem natrzeć niewielką ilością soli i pieprzu. Posmarować z obu stron oliwą i kłaść na mocno rozgrzanej patelni. Smażyć ok 3-4 minut z obu stron do nabrania rumianego koloru. Po zdjęciu z patelni mięso powinno odstać co najmniej 4-5 minut przed podaniem. Kotlety podawać polane sosem z dowolnymi warzywami i pieczonymi ziemniaczkami.
Zobacz także: knedle ziemniaczane z grzybami i kapustą