Są dość tanie, a przedłużają życie. Lekarz radzi, by jeść nawet codziennie
Często pojawiają się jako zamiennik mięsa w diecie wegetariańskiej, upodobali sobie je miłośnicy kuchni azjatyckiej, a przygotowane w panierce smakują lepiej niż nuggetsy. Te hodowlane grzyby zdecydowanie częściej powinny gościć w codziennym jadłospisie.
Boczniaki dostać można bez większego problemu w sklepach. Warto dać im szansę nie tylko ze względu na ich walory smakowe, ale również właściwości odżywcze, które wynoszą zwykłe grzyby na nowy poziom. Doskonale wie o tym dr Marek Skoczylas, który zaleca, by sięgać po nie znacznie częściej niż od święta.
Boczniaki kryją w sobie prawdziwy skarb - ergotioneinę, często nazywaną "witaminą długowieczności". Ten wyjątkowy antyoksydant, którego nie znajdziemy w wielu innych produktach spożywczych, wykazuje niezwykłe właściwości ochronne dla naszego organizmu. Dzięki swojej unikalnej budowie ergotioneina jest znacznie stabilniejsza niż inne antyoksydanty, takie jak witamina C czy E. Oznacza to , że dłużej zachowuje swoje korzystne działanie. Regularne spożywanie boczniaków pozwala nam dostarczyć organizmowi niezbędnej dawki tego cennego związku, co przekłada się na poprawę ogólnego stanu zdrowia i witalności.
Boczniaki to sekret długiego życia
Regularne spożywanie boczniaków przyczynia się do wydłużenia życia. Badania wskazują, że ergotioneina może zmniejszać ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i innych chorób układu krążenia poprzez ochronę naczyń krwionośnych przed uszkodzeniami. Substancja ta ma zdolność do kumulacji w tkankach, szczególnie w tych, które są najbardziej narażone na stres oksydacyjny, takich jak serce, mózg czy wątroba. Dzięki temu zapewnia długotrwałą ochronę.
- Ergotioneina po przeniknięciu do naszego ciała zmniejsza stężenie bardzo, bardzo powoli, czyli po 30 dniach od jej spożycia jest jej w naszym ciele niewiele mniej. Raz spożyta chroni nasz organizm w sposób ciągły - mówi doktor.
Postaw na boczniaki
Boczniaki ostrygowate to prawdziwy skarb dla naszego zdrowia. Zawarte w nich substancje aktywne, działają długo i efektywnie, chroniąc nasz organizm przed wieloma chorobami. W przeciwieństwie do polifenoli, które znajdziemy w owocach i warzywach, substancje w boczniakach mają trwalsze działanie.
Warto zaznaczyć, jak wiele korzyści wynikają z ich spożywania:
- wspomagają leczenie nefropatii cukrzycowej,
- chronią układ nerwowy u osób z cukrzycą,
- zabezpieczają naczynia krwionośne przed chorobami takimi jak miażdżyca,
- chronią układ krwionośny przed toksynami, ze szczególnym uwzględnieniem metali ciężkich,
- neutralizują wolne rodniki, co zmniejsza ryzyko chorób neurodegeneracyjnych mózgu,
- łagodzą ból związany z dolegliwościami stawów.
Dodaj je do zup, sałatek czy stir-fry, a przekonasz się, jak łatwo możesz zadbać o swoje zdrowie.