Są dość tanie, a przedłużają życie. Lekarz radzi, by jeść nawet codziennie

Często pojawiają się jako zamiennik mięsa w diecie wegetariańskiej, upodobali sobie je miłośnicy kuchni azjatyckiej, a przygotowane w panierce smakują lepiej niż nuggetsy. Te hodowlane grzyby zdecydowanie częściej powinny gościć w codziennym jadłospisie.

Boczniaki są zdrowym uzupełnieniem dietyBoczniaki są zdrowym uzupełnieniem diety
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
37

Boczniaki dostać można bez większego problemu w sklepach. Warto dać im szansę nie tylko ze względu na ich walory smakowe, ale również właściwości odżywcze, które wynoszą zwykłe grzyby na nowy poziom. Doskonale wie o tym dr Marek Skoczylas, który zaleca, by sięgać po nie znacznie częściej niż od święta.

Boczniaki kryją w sobie prawdziwy skarb - ergotioneinę, często nazywaną "witaminą długowieczności". Ten wyjątkowy antyoksydant, którego nie znajdziemy w wielu innych produktach spożywczych, wykazuje niezwykłe właściwości ochronne dla naszego organizmu. Dzięki swojej unikalnej budowie ergotioneina jest znacznie stabilniejsza niż inne antyoksydanty, takie jak witamina C czy E. Oznacza to , że dłużej zachowuje swoje korzystne działanie. Regularne spożywanie boczniaków pozwala nam dostarczyć organizmowi niezbędnej dawki tego cennego związku, co przekłada się na poprawę ogólnego stanu zdrowia i witalności.

Boczniaki to sekret długiego życia

Regularne spożywanie boczniaków przyczynia się do wydłużenia życia. Badania wskazują, że ergotioneina może zmniejszać ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i innych chorób układu krążenia poprzez ochronę naczyń krwionośnych przed uszkodzeniami. Substancja ta ma zdolność do kumulacji w tkankach, szczególnie w tych, które są najbardziej narażone na stres oksydacyjny, takich jak serce, mózg czy wątroba. Dzięki temu zapewnia długotrwałą ochronę.

- Ergotioneina po przeniknięciu do naszego ciała zmniejsza stężenie bardzo, bardzo powoli, czyli po 30 dniach od jej spożycia jest jej w naszym ciele niewiele mniej. Raz spożyta chroni nasz organizm w sposób ciągły - mówi doktor.

Postaw na boczniaki

Boczniaki ostrygowate to prawdziwy skarb dla naszego zdrowia. Zawarte w nich substancje aktywne, działają długo i efektywnie, chroniąc nasz organizm przed wieloma chorobami. W przeciwieństwie do polifenoli, które znajdziemy w owocach i warzywach, substancje w boczniakach mają trwalsze działanie.

Boczniaki
Boczniaki © Pixabay

Warto zaznaczyć, jak wiele korzyści wynikają z ich spożywania:

  • wspomagają leczenie nefropatii cukrzycowej,
  • chronią układ nerwowy u osób z cukrzycą,
  • zabezpieczają naczynia krwionośne przed chorobami takimi jak miażdżyca,
  • chronią układ krwionośny przed toksynami, ze szczególnym uwzględnieniem metali ciężkich,
  • neutralizują wolne rodniki, co zmniejsza ryzyko chorób neurodegeneracyjnych mózgu,
  • łagodzą ból związany z dolegliwościami stawów.

Dodaj je do zup, sałatek czy stir-fry, a przekonasz się, jak łatwo możesz zadbać o swoje zdrowie.

Wybrane dla Ciebie

Znajomy ogrodnik zdradził mi sposób. Od tej pory moje marchewki i pietruszki są ogromne i zdrowe
Znajomy ogrodnik zdradził mi sposób. Od tej pory moje marchewki i pietruszki są ogromne i zdrowe
Te płatki owsiane to najgorszy wybór na śniadanie. Wielu z nas myśli, że są zdrowe
Te płatki owsiane to najgorszy wybór na śniadanie. Wielu z nas myśli, że są zdrowe
Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne