Są dość tanie, a przedłużają życie. Lekarz radzi, by jeść nawet codziennie

Często pojawiają się jako zamiennik mięsa w diecie wegetariańskiej, upodobali sobie je miłośnicy kuchni azjatyckiej, a przygotowane w panierce smakują lepiej niż nuggetsy. Te hodowlane grzyby zdecydowanie częściej powinny gościć w codziennym jadłospisie.

Boczniaki są zdrowym uzupełnieniem dietyBoczniaki są zdrowym uzupełnieniem diety
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Boczniaki dostać można bez większego problemu w sklepach. Warto dać im szansę nie tylko ze względu na ich walory smakowe, ale również właściwości odżywcze, które wynoszą zwykłe grzyby na nowy poziom. Doskonale wie o tym dr Marek Skoczylas, który zaleca, by sięgać po nie znacznie częściej niż od święta.

Boczniaki kryją w sobie prawdziwy skarb - ergotioneinę, często nazywaną "witaminą długowieczności". Ten wyjątkowy antyoksydant, którego nie znajdziemy w wielu innych produktach spożywczych, wykazuje niezwykłe właściwości ochronne dla naszego organizmu. Dzięki swojej unikalnej budowie ergotioneina jest znacznie stabilniejsza niż inne antyoksydanty, takie jak witamina C czy E. Oznacza to , że dłużej zachowuje swoje korzystne działanie. Regularne spożywanie boczniaków pozwala nam dostarczyć organizmowi niezbędnej dawki tego cennego związku, co przekłada się na poprawę ogólnego stanu zdrowia i witalności.

Boczniaki to sekret długiego życia

Regularne spożywanie boczniaków przyczynia się do wydłużenia życia. Badania wskazują, że ergotioneina może zmniejszać ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i innych chorób układu krążenia poprzez ochronę naczyń krwionośnych przed uszkodzeniami. Substancja ta ma zdolność do kumulacji w tkankach, szczególnie w tych, które są najbardziej narażone na stres oksydacyjny, takich jak serce, mózg czy wątroba. Dzięki temu zapewnia długotrwałą ochronę.

- Ergotioneina po przeniknięciu do naszego ciała zmniejsza stężenie bardzo, bardzo powoli, czyli po 30 dniach od jej spożycia jest jej w naszym ciele niewiele mniej. Raz spożyta chroni nasz organizm w sposób ciągły - mówi doktor.

Postaw na boczniaki

Boczniaki ostrygowate to prawdziwy skarb dla naszego zdrowia. Zawarte w nich substancje aktywne, działają długo i efektywnie, chroniąc nasz organizm przed wieloma chorobami. W przeciwieństwie do polifenoli, które znajdziemy w owocach i warzywach, substancje w boczniakach mają trwalsze działanie.

Boczniaki
Boczniaki © Pixabay

Warto zaznaczyć, jak wiele korzyści wynikają z ich spożywania:

  • wspomagają leczenie nefropatii cukrzycowej,
  • chronią układ nerwowy u osób z cukrzycą,
  • zabezpieczają naczynia krwionośne przed chorobami takimi jak miażdżyca,
  • chronią układ krwionośny przed toksynami, ze szczególnym uwzględnieniem metali ciężkich,
  • neutralizują wolne rodniki, co zmniejsza ryzyko chorób neurodegeneracyjnych mózgu,
  • łagodzą ból związany z dolegliwościami stawów.

Dodaj je do zup, sałatek czy stir-fry, a przekonasz się, jak łatwo możesz zadbać o swoje zdrowie.

Wybrane dla Ciebie

Jesz paczkowaną rukolę lub inne sałaty? Dietetyczka tłumaczy, dlaczego mogą być niebezpieczne
Jesz paczkowaną rukolę lub inne sałaty? Dietetyczka tłumaczy, dlaczego mogą być niebezpieczne
Pij kawę z tymi dodatkami. Chronią serce i mózg, odtłuszczają wątrobę
Pij kawę z tymi dodatkami. Chronią serce i mózg, odtłuszczają wątrobę
Wlej 2 łyżki do serka wiejskiego. Mózg będzie działał jak komputer, a jelita jak w zegarku
Wlej 2 łyżki do serka wiejskiego. Mózg będzie działał jak komputer, a jelita jak w zegarku
W PRL-u panie piły do śniadania. Pomagała utrzymać płaski brzuch i zgrabną sylwetkę
W PRL-u panie piły do śniadania. Pomagała utrzymać płaski brzuch i zgrabną sylwetkę
To najzdrowsza odmiana cebuli. Jest smaczna i wykazuje działanie przeciwnowotworowe
To najzdrowsza odmiana cebuli. Jest smaczna i wykazuje działanie przeciwnowotworowe
Z kawy zrób kompot. Ma mniej kofeiny i pomaga w trawieniu
Z kawy zrób kompot. Ma mniej kofeiny i pomaga w trawieniu
Pij na czczo lub przed posiłkiem. Wspomaga regenerację wątroby i pomaga zrzucić zbędne kilogramy
Pij na czczo lub przed posiłkiem. Wspomaga regenerację wątroby i pomaga zrzucić zbędne kilogramy
To ulubione śniadanie księżnej Diany. Mieszasz składniki, wkładasz do lodówki, a rano gotowa do jedzenia
To ulubione śniadanie księżnej Diany. Mieszasz składniki, wkładasz do lodówki, a rano gotowa do jedzenia
Zagotuj suszoną lub świeżą i pij codziennie. Świetnie oczyszcza nerki
Zagotuj suszoną lub świeżą i pij codziennie. Świetnie oczyszcza nerki
Dodaj do kawy. Będzie smakować jak szarlotka i szybciej zgubisz boczki
Dodaj do kawy. Będzie smakować jak szarlotka i szybciej zgubisz boczki
Ulubione letnie owoce nie dla każdego. Kto powinien unikać borówek?
Ulubione letnie owoce nie dla każdego. Kto powinien unikać borówek?
Dodaj do mrożonej kawy. Będzie zdrowsza i bardziej sycąca
Dodaj do mrożonej kawy. Będzie zdrowsza i bardziej sycąca