WAŻNE
TERAZ

Kongres zdecydował. "Wielka piękna ustawa" Trumpa przyjęta

Co zrobić z pieczarek? 5 pomysłów na grzyby

Pieczarki to grzyby bardzo wszechstronne. Można je dusić, smażyć, piec, gotować, a nawet jeść na surowo. Są tanie, łatwo dostępne, zdrowe i zawsze wychodzą przepyszne. Mamy 5 genialnych inspiracji na pieczarki!

Pieczarki faszerowaneCo zrobić z pieczarek. 5 pomysłów na grzyby
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Co zrobić z pieczarek – pieczarki faszerowane

Pieczarki faszerowane to przepyszna propozycja, która nadaje się na obiad, kolację, można ją jeść na gorąco i na zimno, jako dodatek do mięs lub w daniu wegetariańskim z ziemniakami i surówką. Pieczarki faszerowane można podać w formie przystawki na świątecznym stole lub przygotować na imprezę w gronie przyjaciół.

Przepis jest prosty, a dodatkowo można go dowolnie modyfikować. Proponujemy, by wybrać duże pieczarki – dostępne są w wielu sklepach i marketach, sprzedawane w postaci płaskich kapeluszy pozbawionych nóżki, a niekiedy i skórki. Można wybrać też mniejsze pieczarki – będą wyglądały na stole efektowniej, choć trudniej będzie je faszerować.

Do faszerowania możemy użyć samych serów – wówczas pieczarki będą świetną przystawką. Wystarczy wymieszać kawałek sera bleu, fetę, mozzarellę i parmezan z wyciśniętym ząbkiem czosnku i listkami bazylii. Nadziewać kapelusze pieczarek i układać na blasze. Na koniec posypać grzyby obficie bułką tartą i drobno startym serem żółtym. Po upływie 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni pieczarki będą gotowe.

W alternatywnej wersji jako farsz możemy wykorzystać pozostałą z obiadu kaszę – najlepiej pasować będzie gryczana oraz pęczak. Z dodatkiem przypraw, sera i śmietany powstanie pyszny farsz.

Pieczarki w cieście serowym

Co zrobić z pieczarek – pieczarki smażone z czosnkiem i pietruszką

Pieczarki w tej postaci można podać do świeżej bagietki albo wykorzystać jako farsz do krokietów, muszli makaronowych, ciasta francuskiego lub... kotletów mielonych. Dzieciom na pewno posmakują pieczarki smażone, jeśli podamy je w formie tradycyjnych zapiekanek z bułki.

Wystarczy 500 g drobnych pieczarek białych oczyścić, a następnie przekroić na pół. Na patelni rozgrzać 100 g masła z 2 łyżkami oliwy i wrzucić pieczarki. Smażyć na dużym ogniu bez mieszania. Może to zająć nawet 6-10 minut, a jeżeli grzyby nie mieszczą się na patelni w jednej warstwie, trzeba smażyć je partiami. W międzyczasie 1 cebulę obrać i drobno posiekać, a czosnek – około 2-3 ząbków – przecisnąć przez praskę. Pęczek natki pietruszki bardzo drobno posiekać, a 1 papryczkę chili pokroić w paski, usuwając przedtem pestki. Gdy pieczarki lekko się zezłocą, na patelnię wrzucić cebulę i papryczkę. Smażyć do momentu, aż cebula zrumieni się i zacznie intensywnie pachnieć. Zdjąć patelnię z ognia, dodać czosnek i wymieszać wszystko. Doprawić sowicie solą i pieprzem, a następnie wrzucić natkę pietruszki.

Jeżeli chcemy wykorzystać takie pieczarki jako sos, wystarczy około 200-250 ml śmietany kremówki lub sera mascarpone. Po wlaniu na patelnię podgrzewamy chwilę wszystko, aż sos zgęstnieje. Możemy podawać z kaszą lub makaronem.

Co zrobić z pieczarek – zupa krem z pieczarek

Szybka i pyszna zupa, w sam raz na zimowe dni. Wystarczy 500 g pieczarek i jedna garść suszonych grzybów. Grzyby namaczamy w niewielkiej ilości wody. Pieczarki czyścimy, kroimy dowolnie i smażymy na dużej ilości masła z oliwą, pod koniec dorzucamy 1 cebulę. Do garnka wlewamy wodę (1,5 l), dodajemy 1 marchew i 1 pietruszkę pokrojone w kostkę, pół selera startego na tarce, liść laurowy i ziele angielskie.

Gdy warzywa nieco zmiękną, dodajemy do nich pieczarki z cebulą i grzyby leśne wraz z wodą, w której się moczyły oraz 2 ziemniaki pokrojone drobno. Gdy wszystko zmięknie, wyciągamy ziele i liść laurowy, blendujemy wszystko. Następnie zupę doprawiamy lubczykiem, sosem sojowym, pieprzem, tymiankiem i wlewamy śmietanę – kremówkę lub kwaśną. Jeżeli zupa jest za gęsta, można dodać więcej wody.

Co zrobić z pieczarek – tatar z pieczarek

Zaskakujący i pyszny tatar, który można podawać do świeżo upieczonej bagietki lub foccacci. Jest niskokaloryczny i bardzo efektowny. Warto postawić go obok śledzia na świątecznym stole.

Tatar można przygotować dzień wcześniej, by pieczarki przeszły smakiem. Grzyby należy umyć, obrać i drobno posiekać. Wymieszać je z 1,5 łyżeczki soli i odstawić na sicie, by puściły wodę.

Na 500 g pieczarek wystarczy pęczek pietruszki, 1 cebula, 1 papryczka chili (można pominąć), 3 filety anchovies, 1 ząbek czosnku i 3 ogórki kiszone oraz 2 konserwowe. Wszystkie składniki należy posiekać tak drobno, jak pieczarki. Wymieszać i dodać 1 łyżkę oliwy, 1 łyżkę musztardy francuskiej, sól, pieprz i sok z cytryny (w takiej ilości, by pieczarki były delikatnie kwaskowate). Tatar umieszczamy w lodówce – najlepiej na całą noc. I voilà! Goście będą bardzo zaskoczeni.

Co zrobić z pieczarek – burgery z pieczarek

Burgery do bułek jako bezmięsna propozycja dania lub dodatek do mięsnego obiadu. Tutaj również sprawdzą się duże okazy grzybów lub pieczarki przeznaczone do faszerowania o bardzo dużych, płaskich kapeluszach. Pieczarki należy oczyścić, a następnie obficie posypać solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i wędzoną ostrą papryką.

Dalsze przygotowanie to pestka – wystarczy rozbełtać 1-2 jajka (najlepiej z dodatkiem nieaktywnych płatków drożdżowych lub parmezanu tartego), a w głębokiej misce przygotować mieszankę z bułki tartej, sezamu i płatków migdałowych. Pieczarki zanurzać najpierw w jajku, potem w panierce. Smażyć (na głębokim tłuszczu) na średnim ogniu aż panierka stanie się złota. W nieco mniej kalorycznej wersji pieczarki można piec w piekarniku – temperatura 200 stopni przez około 20 minut lub do momentu, gdy panierka stanie się złocista. W połowie pieczenia należy burgery obrócić. Warto też włączyć termoobieg lub funkcję grill, jeżeli nasz piekarnik je posiada.

Pieczarki smażone z czosnkiem i natką pietruszki
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów