Trwa ładowanie...

Co zrobić z pieczarek? 5 pomysłów na grzyby

Pieczarki to grzyby bardzo wszechstronne. Można je dusić, smażyć, piec, gotować, a nawet jeść na surowo. Są tanie, łatwo dostępne, zdrowe i zawsze wychodzą przepyszne. Mamy 5 genialnych inspiracji na pieczarki!

Co zrobić z pieczarek. 5 pomysłów na grzybyCo zrobić z pieczarek. 5 pomysłów na grzybyŹródło: 123RF
d41ascx
d41ascx

Co zrobić z pieczarek – pieczarki faszerowane

Pieczarki faszerowane to przepyszna propozycja, która nadaje się na obiad, kolację, można ją jeść na gorąco i na zimno, jako dodatek do mięs lub w daniu wegetariańskim z ziemniakami i surówką. Pieczarki faszerowane można podać w formie przystawki na świątecznym stole lub przygotować na imprezę w gronie przyjaciół.

Przepis jest prosty, a dodatkowo można go dowolnie modyfikować. Proponujemy, by wybrać duże pieczarki – dostępne są w wielu sklepach i marketach, sprzedawane w postaci płaskich kapeluszy pozbawionych nóżki, a niekiedy i skórki. Można wybrać też mniejsze pieczarki – będą wyglądały na stole efektowniej, choć trudniej będzie je faszerować.

Do faszerowania możemy użyć samych serów – wówczas pieczarki będą świetną przystawką. Wystarczy wymieszać kawałek sera bleu, fetę, mozzarellę i parmezan z wyciśniętym ząbkiem czosnku i listkami bazylii. Nadziewać kapelusze pieczarek i układać na blasze. Na koniec posypać grzyby obficie bułką tartą i drobno startym serem żółtym. Po upływie 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni pieczarki będą gotowe.

W alternatywnej wersji jako farsz możemy wykorzystać pozostałą z obiadu kaszę – najlepiej pasować będzie gryczana oraz pęczak. Z dodatkiem przypraw, sera i śmietany powstanie pyszny farsz.

Pieczarki w cieście serowym

Co zrobić z pieczarek – pieczarki smażone z czosnkiem i pietruszką

Pieczarki w tej postaci można podać do świeżej bagietki albo wykorzystać jako farsz do krokietów, muszli makaronowych, ciasta francuskiego lub... kotletów mielonych. Dzieciom na pewno posmakują pieczarki smażone, jeśli podamy je w formie tradycyjnych zapiekanek z bułki.

d41ascx

Wystarczy 500 g drobnych pieczarek białych oczyścić, a następnie przekroić na pół. Na patelni rozgrzać 100 g masła z 2 łyżkami oliwy i wrzucić pieczarki. Smażyć na dużym ogniu bez mieszania. Może to zająć nawet 6-10 minut, a jeżeli grzyby nie mieszczą się na patelni w jednej warstwie, trzeba smażyć je partiami. W międzyczasie 1 cebulę obrać i drobno posiekać, a czosnek – około 2-3 ząbków – przecisnąć przez praskę. Pęczek natki pietruszki bardzo drobno posiekać, a 1 papryczkę chili pokroić w paski, usuwając przedtem pestki. Gdy pieczarki lekko się zezłocą, na patelnię wrzucić cebulę i papryczkę. Smażyć do momentu, aż cebula zrumieni się i zacznie intensywnie pachnieć. Zdjąć patelnię z ognia, dodać czosnek i wymieszać wszystko. Doprawić sowicie solą i pieprzem, a następnie wrzucić natkę pietruszki.

Jeżeli chcemy wykorzystać takie pieczarki jako sos, wystarczy około 200-250 ml śmietany kremówki lub sera mascarpone. Po wlaniu na patelnię podgrzewamy chwilę wszystko, aż sos zgęstnieje. Możemy podawać z kaszą lub makaronem.

Co zrobić z pieczarek – zupa krem z pieczarek

Szybka i pyszna zupa, w sam raz na zimowe dni. Wystarczy 500 g pieczarek i jedna garść suszonych grzybów. Grzyby namaczamy w niewielkiej ilości wody. Pieczarki czyścimy, kroimy dowolnie i smażymy na dużej ilości masła z oliwą, pod koniec dorzucamy 1 cebulę. Do garnka wlewamy wodę (1,5 l), dodajemy 1 marchew i 1 pietruszkę pokrojone w kostkę, pół selera startego na tarce, liść laurowy i ziele angielskie.

Gdy warzywa nieco zmiękną, dodajemy do nich pieczarki z cebulą i grzyby leśne wraz z wodą, w której się moczyły oraz 2 ziemniaki pokrojone drobno. Gdy wszystko zmięknie, wyciągamy ziele i liść laurowy, blendujemy wszystko. Następnie zupę doprawiamy lubczykiem, sosem sojowym, pieprzem, tymiankiem i wlewamy śmietanę – kremówkę lub kwaśną. Jeżeli zupa jest za gęsta, można dodać więcej wody.

d41ascx

Co zrobić z pieczarek – tatar z pieczarek

Zaskakujący i pyszny tatar, który można podawać do świeżo upieczonej bagietki lub foccacci. Jest niskokaloryczny i bardzo efektowny. Warto postawić go obok śledzia na świątecznym stole.

Tatar można przygotować dzień wcześniej, by pieczarki przeszły smakiem. Grzyby należy umyć, obrać i drobno posiekać. Wymieszać je z 1,5 łyżeczki soli i odstawić na sicie, by puściły wodę.

Na 500 g pieczarek wystarczy pęczek pietruszki, 1 cebula, 1 papryczka chili (można pominąć), 3 filety anchovies, 1 ząbek czosnku i 3 ogórki kiszone oraz 2 konserwowe. Wszystkie składniki należy posiekać tak drobno, jak pieczarki. Wymieszać i dodać 1 łyżkę oliwy, 1 łyżkę musztardy francuskiej, sól, pieprz i sok z cytryny (w takiej ilości, by pieczarki były delikatnie kwaskowate). Tatar umieszczamy w lodówce – najlepiej na całą noc. I voilà! Goście będą bardzo zaskoczeni.

d41ascx

Co zrobić z pieczarek – burgery z pieczarek

Burgery do bułek jako bezmięsna propozycja dania lub dodatek do mięsnego obiadu. Tutaj również sprawdzą się duże okazy grzybów lub pieczarki przeznaczone do faszerowania o bardzo dużych, płaskich kapeluszach. Pieczarki należy oczyścić, a następnie obficie posypać solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i wędzoną ostrą papryką.

Dalsze przygotowanie to pestka – wystarczy rozbełtać 1-2 jajka (najlepiej z dodatkiem nieaktywnych płatków drożdżowych lub parmezanu tartego), a w głębokiej misce przygotować mieszankę z bułki tartej, sezamu i płatków migdałowych. Pieczarki zanurzać najpierw w jajku, potem w panierce. Smażyć (na głębokim tłuszczu) na średnim ogniu aż panierka stanie się złota. W nieco mniej kalorycznej wersji pieczarki można piec w piekarniku – temperatura 200 stopni przez około 20 minut lub do momentu, gdy panierka stanie się złocista. W połowie pieczenia należy burgery obrócić. Warto też włączyć termoobieg lub funkcję grill, jeżeli nasz piekarnik je posiada.

Pieczarki smażone z czosnkiem i natką pietruszki 123RF
Źródło: 123RF

Zobacz także:

d41ascx
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d41ascx
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d41ascx
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj