Co zrobić z pieczarek? 5 pomysłów na grzyby

Pieczarki to grzyby bardzo wszechstronne. Można je dusić, smażyć, piec, gotować, a nawet jeść na surowo. Są tanie, łatwo dostępne, zdrowe i zawsze wychodzą przepyszne. Mamy 5 genialnych inspiracji na pieczarki!

Pieczarki faszerowaneCo zrobić z pieczarek. 5 pomysłów na grzyby
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Co zrobić z pieczarek – pieczarki faszerowane

Pieczarki faszerowane to przepyszna propozycja, która nadaje się na obiad, kolację, można ją jeść na gorąco i na zimno, jako dodatek do mięs lub w daniu wegetariańskim z ziemniakami i surówką. Pieczarki faszerowane można podać w formie przystawki na świątecznym stole lub przygotować na imprezę w gronie przyjaciół.

Przepis jest prosty, a dodatkowo można go dowolnie modyfikować. Proponujemy, by wybrać duże pieczarki – dostępne są w wielu sklepach i marketach, sprzedawane w postaci płaskich kapeluszy pozbawionych nóżki, a niekiedy i skórki. Można wybrać też mniejsze pieczarki – będą wyglądały na stole efektowniej, choć trudniej będzie je faszerować.

Do faszerowania możemy użyć samych serów – wówczas pieczarki będą świetną przystawką. Wystarczy wymieszać kawałek sera bleu, fetę, mozzarellę i parmezan z wyciśniętym ząbkiem czosnku i listkami bazylii. Nadziewać kapelusze pieczarek i układać na blasze. Na koniec posypać grzyby obficie bułką tartą i drobno startym serem żółtym. Po upływie 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni pieczarki będą gotowe.

W alternatywnej wersji jako farsz możemy wykorzystać pozostałą z obiadu kaszę – najlepiej pasować będzie gryczana oraz pęczak. Z dodatkiem przypraw, sera i śmietany powstanie pyszny farsz.

Pieczarki w cieście serowym

Co zrobić z pieczarek – pieczarki smażone z czosnkiem i pietruszką

Pieczarki w tej postaci można podać do świeżej bagietki albo wykorzystać jako farsz do krokietów, muszli makaronowych, ciasta francuskiego lub... kotletów mielonych. Dzieciom na pewno posmakują pieczarki smażone, jeśli podamy je w formie tradycyjnych zapiekanek z bułki.

Wystarczy 500 g drobnych pieczarek białych oczyścić, a następnie przekroić na pół. Na patelni rozgrzać 100 g masła z 2 łyżkami oliwy i wrzucić pieczarki. Smażyć na dużym ogniu bez mieszania. Może to zająć nawet 6-10 minut, a jeżeli grzyby nie mieszczą się na patelni w jednej warstwie, trzeba smażyć je partiami. W międzyczasie 1 cebulę obrać i drobno posiekać, a czosnek – około 2-3 ząbków – przecisnąć przez praskę. Pęczek natki pietruszki bardzo drobno posiekać, a 1 papryczkę chili pokroić w paski, usuwając przedtem pestki. Gdy pieczarki lekko się zezłocą, na patelnię wrzucić cebulę i papryczkę. Smażyć do momentu, aż cebula zrumieni się i zacznie intensywnie pachnieć. Zdjąć patelnię z ognia, dodać czosnek i wymieszać wszystko. Doprawić sowicie solą i pieprzem, a następnie wrzucić natkę pietruszki.

Jeżeli chcemy wykorzystać takie pieczarki jako sos, wystarczy około 200-250 ml śmietany kremówki lub sera mascarpone. Po wlaniu na patelnię podgrzewamy chwilę wszystko, aż sos zgęstnieje. Możemy podawać z kaszą lub makaronem.

Co zrobić z pieczarek – zupa krem z pieczarek

Szybka i pyszna zupa, w sam raz na zimowe dni. Wystarczy 500 g pieczarek i jedna garść suszonych grzybów. Grzyby namaczamy w niewielkiej ilości wody. Pieczarki czyścimy, kroimy dowolnie i smażymy na dużej ilości masła z oliwą, pod koniec dorzucamy 1 cebulę. Do garnka wlewamy wodę (1,5 l), dodajemy 1 marchew i 1 pietruszkę pokrojone w kostkę, pół selera startego na tarce, liść laurowy i ziele angielskie.

Gdy warzywa nieco zmiękną, dodajemy do nich pieczarki z cebulą i grzyby leśne wraz z wodą, w której się moczyły oraz 2 ziemniaki pokrojone drobno. Gdy wszystko zmięknie, wyciągamy ziele i liść laurowy, blendujemy wszystko. Następnie zupę doprawiamy lubczykiem, sosem sojowym, pieprzem, tymiankiem i wlewamy śmietanę – kremówkę lub kwaśną. Jeżeli zupa jest za gęsta, można dodać więcej wody.

Co zrobić z pieczarek – tatar z pieczarek

Zaskakujący i pyszny tatar, który można podawać do świeżo upieczonej bagietki lub foccacci. Jest niskokaloryczny i bardzo efektowny. Warto postawić go obok śledzia na świątecznym stole.

Tatar można przygotować dzień wcześniej, by pieczarki przeszły smakiem. Grzyby należy umyć, obrać i drobno posiekać. Wymieszać je z 1,5 łyżeczki soli i odstawić na sicie, by puściły wodę.

Na 500 g pieczarek wystarczy pęczek pietruszki, 1 cebula, 1 papryczka chili (można pominąć), 3 filety anchovies, 1 ząbek czosnku i 3 ogórki kiszone oraz 2 konserwowe. Wszystkie składniki należy posiekać tak drobno, jak pieczarki. Wymieszać i dodać 1 łyżkę oliwy, 1 łyżkę musztardy francuskiej, sól, pieprz i sok z cytryny (w takiej ilości, by pieczarki były delikatnie kwaskowate). Tatar umieszczamy w lodówce – najlepiej na całą noc. I voilà! Goście będą bardzo zaskoczeni.

Co zrobić z pieczarek – burgery z pieczarek

Burgery do bułek jako bezmięsna propozycja dania lub dodatek do mięsnego obiadu. Tutaj również sprawdzą się duże okazy grzybów lub pieczarki przeznaczone do faszerowania o bardzo dużych, płaskich kapeluszach. Pieczarki należy oczyścić, a następnie obficie posypać solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i wędzoną ostrą papryką.

Dalsze przygotowanie to pestka – wystarczy rozbełtać 1-2 jajka (najlepiej z dodatkiem nieaktywnych płatków drożdżowych lub parmezanu tartego), a w głębokiej misce przygotować mieszankę z bułki tartej, sezamu i płatków migdałowych. Pieczarki zanurzać najpierw w jajku, potem w panierce. Smażyć (na głębokim tłuszczu) na średnim ogniu aż panierka stanie się złota. W nieco mniej kalorycznej wersji pieczarki można piec w piekarniku – temperatura 200 stopni przez około 20 minut lub do momentu, gdy panierka stanie się złocista. W połowie pieczenia należy burgery obrócić. Warto też włączyć termoobieg lub funkcję grill, jeżeli nasz piekarnik je posiada.

Pieczarki smażone z czosnkiem i natką pietruszki
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇