Koszerna sól. Czym jest i do czego jej używać?

Kuchenna, morska, stołowa, himalajska, jodowana i niejodowana, czarna i wreszcie – koszerna. Czym jest sól koszerna? Co to właściwie znaczy i do czego można ja wykorzystać. Sprawdźcie, będziecie zaskoczeni

Koszerna sólKoszerna sól wykorzystywana jest w kuchni żydowskiej
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Sól – czym jest?

Sól to minerał składający się w głównej mierze z chloru oraz sodu. Wydobywa się go z dna mórz czy z podziemnych kopalni i to miejsce wydobycia decyduje o ostatecznym składzie soli – można w niej znaleźć niewielkie ilości żelaza, potasu, wapnia czy cynku.

W procesie produkcji w Polsce sól dodatkowo się joduje, a także – o czym warto pamiętać – wielu producentów dodaje do niej substancje antyzbrylające.

Czarna sól himalajska

Koszerna sól – czym się różni od soli kuchennej?

Sól koszerna to czysta sól, sprzedawana bez żadnych dodatków – nie zawiera jodu, nie jest rafinowana. Pozyskuje się ją zarówno z mórz, jak i z podziemnych kopalni. Szczególnie przydatna w procesie uwalniania mięsa od krwi, co stanowi podstawę nie tylko kuchni, ale przede wszystkim tradycji, kultury i religii Żydów.

Koszerna sól jest gruboziarnista i ma bardzo delikatny smak. Ceniona jest zwłaszcza przez szefów kuchni, którzy doceniają w niej to, że delikatnie podkreśla i wydobywa smak z potrawy, a nawet jej nadmiar nie powoduje gorzknienia dań.

Koszerna sól – wykorzystanie

Łyżeczka koszernej soli waży mniej niż zwykłej soli kuchennej i dlatego konieczne jest mocniejsze doprawianie tym typem soli. Dla przykładu 1 łyżka stołowa drobnoziarnistej soli morskiej to 1 i ¾ łyżki soli koszernej.

Dodana w trakcie gotowania zupełnie ginie i jej aromat jest trudny do uchwycenia. Szczególnie polecana jest więc do wykańczania dań – grube kryształki soli koszernej przyjemnie chrupią pod zębem i pozostawiają delikatny posmak na języku.

Koszerna sól
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇