Koszerna sól. Czym jest i do czego jej używać?

Kuchenna, morska, stołowa, himalajska, jodowana i niejodowana, czarna i wreszcie – koszerna. Czym jest sól koszerna? Co to właściwie znaczy i do czego można ja wykorzystać. Sprawdźcie, będziecie zaskoczeni

Koszerna sólKoszerna sól wykorzystywana jest w kuchni żydowskiej
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Sól – czym jest?

Sól to minerał składający się w głównej mierze z chloru oraz sodu. Wydobywa się go z dna mórz czy z podziemnych kopalni i to miejsce wydobycia decyduje o ostatecznym składzie soli – można w niej znaleźć niewielkie ilości żelaza, potasu, wapnia czy cynku.

W procesie produkcji w Polsce sól dodatkowo się joduje, a także – o czym warto pamiętać – wielu producentów dodaje do niej substancje antyzbrylające.

Czarna sól himalajska

Koszerna sól – czym się różni od soli kuchennej?

Sól koszerna to czysta sól, sprzedawana bez żadnych dodatków – nie zawiera jodu, nie jest rafinowana. Pozyskuje się ją zarówno z mórz, jak i z podziemnych kopalni. Szczególnie przydatna w procesie uwalniania mięsa od krwi, co stanowi podstawę nie tylko kuchni, ale przede wszystkim tradycji, kultury i religii Żydów.

Koszerna sól jest gruboziarnista i ma bardzo delikatny smak. Ceniona jest zwłaszcza przez szefów kuchni, którzy doceniają w niej to, że delikatnie podkreśla i wydobywa smak z potrawy, a nawet jej nadmiar nie powoduje gorzknienia dań.

Koszerna sól – wykorzystanie

Łyżeczka koszernej soli waży mniej niż zwykłej soli kuchennej i dlatego konieczne jest mocniejsze doprawianie tym typem soli. Dla przykładu 1 łyżka stołowa drobnoziarnistej soli morskiej to 1 i ¾ łyżki soli koszernej.

Dodana w trakcie gotowania zupełnie ginie i jej aromat jest trudny do uchwycenia. Szczególnie polecana jest więc do wykańczania dań – grube kryształki soli koszernej przyjemnie chrupią pod zębem i pozostawiają delikatny posmak na języku.

Koszerna sól
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥