Korzenne konfitury śliwkowe. Doskonałe do mięsa, wędlin i serów
Wytrawne konfitury śliwkowe to doskonały dodatek do mięsa i wędlin. Mają delikatnie korzenny smak. Smakosze na pewno docenią smak i aromat. Przepis z bloga "Daylicooking".
Małgorzata Kijowska
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Przetwory
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Śliwki umyj, osusz i wypestkuj.
- Tak przygotowane owoce przełóż do dużej formy do zapiekania.
- Śliwki wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i piecz przez około półtorej godziny. Jeśli jest ich grubsza warstwa, wtedy ten czas należy wydłużyć.
- Śliwki powinny dość mocno odparować i lekko skarmelizować się z wierzchu, wtedy są idealne.
- Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Skarmelizowane śliwki przełóż do garnka, dodaj cebulę, cukier i sól. Mieszając smaż na średnim ogniu, aż cebula zeszkli się i zmięknie.
- Dodaj wino, cynamon, kardamon i ziele angielskie, a także ocet winny – wymieszaj dokładnie i smaż jeszcze przez kilka minut, aby smaki połączyły się. Spróbuj jak konfitury smakują i ewentualnie dopraw je finalnie według własnego smaku.
- Słoiczki z nakrętkami umyj i wyparz. Nakładaj do nich gotowe konfitury do 2/3–3/4 wysokości. Zakręcaj i pasteryzuj przez około 10 minut.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl