Korzenne konfitury śliwkowe. Doskonałe do mięsa, wędlin i serów

Wytrawne konfitury śliwkowe to doskonały dodatek do mięsa i wędlin. Mają delikatnie korzenny smak. Smakosze na pewno docenią smak i aromat. Przepis z bloga "Daylicooking".

Korzenne konfitury śliwkowe do mięsa, wędlin i serówKorzenne konfitury śliwkowe do mięsa, wędlin i serów
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 2 kg śliwek (najlepiej węgierek, ale inne też się sprawdzą)
  • 1 duża cebula
  • 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/5 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 2 łyżki octu winnego
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 3/4 szklanki cukru

Przepis

  • Śliwki umyj, osusz i wypestkuj.
  • Tak przygotowane owoce przełóż do dużej formy do zapiekania.
  • Śliwki wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i piecz przez około półtorej godziny. Jeśli jest ich grubsza warstwa, wtedy ten czas należy wydłużyć.
  • Śliwki powinny dość mocno odparować i lekko skarmelizować się z wierzchu, wtedy są idealne.
  • Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Skarmelizowane śliwki przełóż do garnka, dodaj cebulę, cukier i sól. Mieszając smaż na średnim ogniu, aż cebula zeszkli się i zmięknie.
  • Dodaj wino, cynamon, kardamon i ziele angielskie, a także ocet winny – wymieszaj dokładnie i smaż jeszcze przez kilka minut, aby smaki połączyły się. Spróbuj jak konfitury smakują i ewentualnie dopraw je finalnie według własnego smaku.
  • Słoiczki z nakrętkami umyj i wyparz. Nakładaj do nich gotowe konfitury do 2/3–3/4 wysokości. Zakręcaj i pasteryzuj przez około 10 minut.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna