Korzenne konfitury śliwkowe. Doskonałe do mięsa, wędlin i serów

Wytrawne konfitury śliwkowe to doskonały dodatek do mięsa i wędlin. Mają delikatnie korzenny smak. Smakosze na pewno docenią smak i aromat. Przepis z bloga "Daylicooking".

Korzenne konfitury śliwkowe do mięsa, wędlin i serówKorzenne konfitury śliwkowe do mięsa, wędlin i serów
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 2 kg śliwek (najlepiej węgierek, ale inne też się sprawdzą)
  • 1 duża cebula
  • 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/5 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 2 łyżki octu winnego
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 3/4 szklanki cukru

Przepis

  • Śliwki umyj, osusz i wypestkuj.
  • Tak przygotowane owoce przełóż do dużej formy do zapiekania.
  • Śliwki wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i piecz przez około półtorej godziny. Jeśli jest ich grubsza warstwa, wtedy ten czas należy wydłużyć.
  • Śliwki powinny dość mocno odparować i lekko skarmelizować się z wierzchu, wtedy są idealne.
  • Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Skarmelizowane śliwki przełóż do garnka, dodaj cebulę, cukier i sól. Mieszając smaż na średnim ogniu, aż cebula zeszkli się i zmięknie.
  • Dodaj wino, cynamon, kardamon i ziele angielskie, a także ocet winny – wymieszaj dokładnie i smaż jeszcze przez kilka minut, aby smaki połączyły się. Spróbuj jak konfitury smakują i ewentualnie dopraw je finalnie według własnego smaku.
  • Słoiczki z nakrętkami umyj i wyparz. Nakładaj do nich gotowe konfitury do 2/3–3/4 wysokości. Zakręcaj i pasteryzuj przez około 10 minut.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce