Trwa ładowanie...

Koronawirus a żywność. Czy możemy zarazić się COVID-19 poprzez kontakt z jedzeniem?

Tematy okołokoronawirusowe znów wróciły na tapetę. Za chwilę dzieci i młodzież wrócą do szkół, rozpocznie się sezon grypowy i być może nastąpi druga fala zachorowań na COVID-19. W jednym z zagranicznych magazynów znów rozważano, czy żywność jest wolna od wirusa, który zatrzymał świat.

Koronawirus w żywności?Koronawirus w żywności?Źródło: Getty Images
d626yay
d626yay

Dzienna liczba zakażeń koronawirusem jest cały czas wysoka. Ostatnio potwierdzono w Polsce 595 nowych przypadków. Eksperci ostrzegają przed kolejną falą zachorowań na jesieni. Może się ona zbiec z sezonem grypowym. Jak zadbać o siebie, aby zminimalizować ryzyko zakażenia? – to pytanie jeden z zagranicznych serwisów powiązał z drugim, czy żywność pakowana i zbierana na polach jest bezpieczna, skoro pracują tam dziesiątki osób. 

Koronawirus. Czy jedzenie zbierane przez rolników jest bezpieczne? 

Wirusolog żywności dr Lee-Ann Jaykus z Uniwersytetu Stanowego w Karolinie Północnej powiedziała, że przede wszystkim wirus jest przenoszony z człowieka na człowieka. Możemy się nim zarazić już po kilku minutach rozmowy z zakażoną osobą, bądź dotykając przedmiotów, których i ona dotykała, np. plastikowych, czy wykonanych ze stali nierdzewnej. Co do jedzenia, według amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków WHO, obecnie nie ma wiarygodnych dowodów na to, że koronawirus może być transportowany np. na opakowaniach z jedzeniem. Nie oznacza to jednak, że nie należy dbać o bezpieczeństwo i higienę podczas rozpakowywania produktów i ich obróbki.

Czy kurczak i wieprzowina są bezpieczne?

 Wirusolog przypomniała, że podczas powrotu ze sklepu należy zachować środki ostrożności, w postaci higieny. Dodatkowo, jedzenie gotowane przez co najmniej 4 minuty w temperaturze powyżej 60 stopni C może dezaktywować wirusa SARS-CoV-2, który wywołuje koronawirusa. Jeżeli mleko pasteryzowane ugotujemy oraz przyrządzimy mięso, np. gotując, czy piekąc, spełnimy te kryteria.

d626yay

 Źródło: The Star

Jak zrobić syrop z młodych pędów sosny?

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d626yay
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d626yay
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj