Koronawirus a żywność. Czy możemy zarazić się COVID-19 poprzez kontakt z jedzeniem?

Tematy okołokoronawirusowe znów wróciły na tapetę. Za chwilę dzieci i młodzież wrócą do szkół, rozpocznie się sezon grypowy i być może nastąpi druga fala zachorowań na COVID-19. W jednym z zagranicznych magazynów znów rozważano, czy żywność jest wolna od wirusa, który zatrzymał świat.

koronawirusKoronawirus w żywności?
Źródło zdjęć: © Getty Images
Anna Podlaska
oprac.  Anna Podlaska

Dzienna liczba zakażeń koronawirusem jest cały czas wysoka. Ostatnio potwierdzono w Polsce 595 nowych przypadków. Eksperci ostrzegają przed kolejną falą zachorowań na jesieni. Może się ona zbiec z sezonem grypowym. Jak zadbać o siebie, aby zminimalizować ryzyko zakażenia? – to pytanie jeden z zagranicznych serwisów powiązał z drugim, czy żywność pakowana i zbierana na polach jest bezpieczna, skoro pracują tam dziesiątki osób. 

Koronawirus. Czy jedzenie zbierane przez rolników jest bezpieczne?

Wirusolog żywności dr Lee-Ann Jaykus z Uniwersytetu Stanowego w Karolinie Północnej powiedziała, że przede wszystkim wirus jest przenoszony z człowieka na człowieka. Możemy się nim zarazić już po kilku minutach rozmowy z zakażoną osobą, bądź dotykając przedmiotów, których i ona dotykała, np. plastikowych, czy wykonanych ze stali nierdzewnej. Co do jedzenia, według amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków WHO, obecnie nie ma wiarygodnych dowodów na to, że koronawirus może być transportowany np. na opakowaniach z jedzeniem. Nie oznacza to jednak, że nie należy dbać o bezpieczeństwo i higienę podczas rozpakowywania produktów i ich obróbki.

Czy kurczak i wieprzowina są bezpieczne?

 Wirusolog przypomniała, że podczas powrotu ze sklepu należy zachować środki ostrożności, w postaci higieny. Dodatkowo, jedzenie gotowane przez co najmniej 4 minuty w temperaturze powyżej 60 stopni C może dezaktywować wirusa SARS-CoV-2, który wywołuje koronawirusa. Jeżeli mleko pasteryzowane ugotujemy oraz przyrządzimy mięso, np. gotując, czy piekąc, spełnimy te kryteria.

 Źródło: The Star

Jak zrobić syrop z młodych pędów sosny?

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał