WAŻNE
TERAZ

Łomot w lokalnej Polsce. Nawet 15 proc. głosów przeszło z KO do PiS

10 głównych zasad przechowywania żywności w lodówce

Nie wyobrażamy sobie tego, żeby przechowywać łatwo psujące się produkty w innym miejscu niż lodówka. Korzystamy z lodówek intuicyjnie, często popełniając wiele błędów, które prowadzą nie tylko do tego, że umieszczone w lodówce produkty po jakimś czasie wyrzucamy do śmieci, ale też do tego, że nasz sprzęt szybciej się psuje. Oto kilka naszych rad, jak korzystać z lodówki, by o nią dbać i nie marnować jedzenia.

10 głównych zasad przechowywania żywności w lodówceLodówka nie powinna być przeładowana
Źródło zdjęć: © 123RF
3

Jak układać produkty w lodówce?

Wracając z zakupów mamy torby pełne przeróżnych produktów. Umieszczając je w lodówce, koniecznie musimy je posortować. Te, które przeznaczymy do szybkiego użycia powinny znajdować się z przodu półek. Dzięki temu na pewno o nich nie zapomnimy, ale też zadbamy o to, by otwierać ją na krócej, co pozwoli zaoszczędzić energię.

Lodówka nie powinna być przeładowana. Jeśli wszystkie półki mamy zastawione, nasz sprzęt będzie potrzebował więcej prądu, by utrzymać odpowiednią temperaturę. Poza tym wyszukiwanie potrzebnych nam produktów będzie łatwiejsze, jeśli nie wypełnimy sprzętu po brzegi. Nie będziemy musieli wyjmować połowy zawartości, bo gdzieś tam z tyłu stoi niewidoczny na pierwszy rzut oka słoiczek, który właśnie jest nam potrzebny.

Istotną sprawą jest również odpowiednie zapakowania niektórych produktów. Zapakowane w papier wędliny lub sery powinniśmy umieścić w odpowiednich pojemnikach, koniecznie przystosowanych do przechowywania żywności. Dzięki temu nie wyschną i dłużej będą przydatne do spożycia. Zamiast pojemników możemy używać specjalnych, zamykanych woreczków, które z kolei pozwolą nam zaoszczędzić miejsce.

Jak pozbyć się brzydkiego zapachu z lodówki?

Ważne jest również odpowiednie umieszczenie konkretnych produktów na właściwych półkach. Na samej górze trzymajmy jogurty, inne produkty mleczne, jajka i wędliny. Potrzebują one bowiem temperatury wahającej się od 4 do 8 stopni C, którą mamy właśnie w górnej części lodówki.

Jak przechowywać mięso w lodówce?

Świeże mięso czy ryby, przeznaczone do szybkiego wykorzystania trzymajmy z kolei na dolnych półkach. Tam jest chłodniej, więc nasze produkty nie popsują się zbyt szybko. Pamiętajmy jednak o tym, że mięso i ryby możemy przechowywać maksymalnie dwa dni. Jeśli chcemy trzymać je dłużej, skorzystajmy z zamrażalnika.

Obraz
© 123RF

Na samym dole każdej lodówki znajduje się szuflada na warzywa i owoce. Możemy trzymać je tam nawet kilka dni, ale zachowując odpowiednie zasady. Przede wszystkim szuflada powinna być wyłożona warstwą papierowych ręczników, które będą wchłaniać nadmiar wilgoci. Aby tego uniknąć, usuńmy wodę z umytych przed włożeniem do lodówki warzyw i owoców. W szufladzie zazwyczaj jest około 10 stopni C, co jest optymalną temperaturą.

W lodówce mamy również małe półki na drzwiach. Na nich powinniśmy trzymać napoje czy produkty w słoiczkach, takie jak majonez, musztarda, keczupy czy innego typu przetwory. Od razu będą na widoku, a używane są dość często.

Co się stanie, kiedy włożysz do lodówki ciepłą potrawę?

I na koniec dwie ważne zasady, które wpływają na długowieczność naszej lodówki. Pierwsza: nigdy nie wkładajmy do chłodzenia gorących lub nawet ciepłych garnków z zupą czy innymi potrawami. Po pierwsze: unosząca się z nich para osiada wewnątrz lodówki, po drugie: potrzeba dłuższego czasu i więcej energii by doprowadzić temperatury do odpowiedniego poziomu. Pamiętajmy również o regularnym rozmrażaniu i myciu lodówki. Nie ma nic gorszego niż gruba warstwa lodu lub plamy pojawiającej się często pleśni.

Wybrane dla Ciebie

Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny