Konkurencja dla ryby po grecku. Sum w sosie śmietanowo-pieczarkowym
Jak co roku szukamy pomysłów na dania wigilijne. Chcecie zaskoczyć swoich najbliższych? Zamiast tradycyjnej ryby po grecku, proponujemy suma ze śmietaną i sosem pieczarkowym. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Dania rybne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Rybę kroję na mniejsze kawałki, doprawiam solą oraz przyprawą do ryby. Obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony.
- Po usmażeniu układam na dnie naczynia żaroodpornego.
- Cebulę obieram, kroję w krążki i smażę na rozgrzanym oleju około dziesięciu minut. Cebulę układam na rybie. Pieczarki myję, kroję w plasterki i również smażę na rozgrzanym oleju. Doprawiam pieprzem oraz solą. Pod koniec smażenia wlewam śmietanę i gotuję do chwili zagotowania. Grzyby układam na cebuli.
- Piekę 20 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 st. C pod przykryciem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl