Konkurencja dla pizzy i czosnkowych bagietek. Pycha!

Drożdżowe ciasto z warzywami i serem będzie doskonałym dodatkiem do grillowanych potraw i sałatek. Z powodzeniem zastąpi czosnkowe bagietki z marketu. Do ciasta możesz użyć swoich ulubionych dodatków. Wypróbujecie przepis Moniki, autorki bloga "Moniki smakołyki".

Konkurencja dla pizzy i czosnkowych bagietek. Pycha!Konkurencja dla pizzy i czosnkowych bagietek. Pycha!
Monika Lemko

Składniki

Ciasto:
20 g świeżych drożdży
50 ml oliwy z oliwek
100 ml ciepłej wody
350 g mąki typ 00 (do pizzy), ok. 30 g do podsypania
3 jajka
1 płaska łyżeczka cukru
1 łyżka suszonego koperku

Ponadto:

  • 300 g cukinii
  • 1 biała cebula
  • 2 płaskie łyżeczki przyprawy do pieczonych warzyw,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku

Dodatki (po kilka, kilkanaście sztuk):

  • zielone oliwki
  • pieprz zielony marynowany
  • kapary
  • ser feta w kostce np. z ziołami
  • suszone chili świeżo mielone
  • świeża zielona pietruszka

Przepis

  • W dużej misce rozpuszczamy drożdże w wodzie z dodatkiem cukru i 100 g mąki. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę, cukinię w większą.
  • Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę, dodajemy cukinię, przyprawę do pieczonych warzyw, przesmażamy 2 min, doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą do smaku. Pozostawiamy do przestygnięcia.
  • Do wyrośniętego zaczynu dodajemy jajka, oliwę, przyprawę Natura z koperkiem, całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
  • Stopniowo dodajemy mąkę. Ciasto powinno być miękkie, lekko lejące. Do ciasta dodajemy cukinię, delikatnie mieszamy łyżka drewnianą.
  • Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, podsypujemy mąką. Przekładamy ciasto, z którego formujemy dowolny kształt np. jak na pizzę o średnicy ok. 30 cm.
  • Wierzch ciasta posypujemy oliwkami, pieprzem marynowanym, kaparami i serem.
  • Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 min w temp. pokojowej.
  • Pieczemy w temp. 200 st. C ok. 20 min..
  • Wierzch można skropić oliwą z oliwek, posypujemy natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości