Koniec z otwartym ogniem w kuchni. Wypróbuj indukcję, jest wydajniejsza

Latem gotowanie może być drogą przez mękę. Gorące opary, otwarty ogień, wszechobecna duszność, to wszystko zniechęca do spędzania czasu w kuchni. Zamiast przerzucać się na chłodniki i lody, wypróbuj oszczędne gotowanie bez ognia.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Płyta indukcyjna jest znacznie bezpieczniejszym rozwiązaniem od kuchenki gazowej.
Płyta indukcyjna jest znacznie bezpieczniejszym rozwiązaniem od kuchenki gazowej. (iStock.com)
WP

Przedstawiamy najważniejsze zalety kuchenek indukcyjnych i powody, dla których warto mieć je w domu. Przyda się bowiem nie tylko podczas letniego gotowania.

WP

Ciepło nie ucieka

Płyta indukcyjna, jak sama nazwa wskazuje wykorzystuje zjawisko indukcji magnetycznej. Po położeniu ferromagnetycznego (przyciągającego magnes) naczynia, płyta zaczyna emitować zmienne pole elektromagnetyczne, które powoduje ogrzanie naczynia. Nie ma mowy o cieple rozchodzącym się na boki czy gorącym powietrzu buchającym do góry. Gotowanie odbywa się wyłącznie w naczyniu do tego przystosowanym.

WP
Garnki na indukcje powinny mieć grube dno i być wykonane ze specjalnych ferromagnetycznych materiałów. iStock.com
Podziel się

Łatwo się czyści

To oznacza o wiele łatwiejsze czyszczenie po skończonym gotowaniu. Po zdjęciu garnka z ognia, szklana płyta nie jest nagrzana, co umożliwia szybkie jej wyczyszczenie. W dodatku resztki potraw, mięsa czy sosu, który podczas gotowania może wykipieć z garnka nie zaschnie i nie przypali się, co oszczędzi ci sporo nerwów. Brak kątów i zagłębień to brak zalegających w nich resztek potraw, które normalnie trudno byłoby usunąć.

WP

Gotuj zgodnie z przepisem

Ciepło skoncentrowane wewnątrz garnka oznacza również, że sam proces gotowania jest o wiele krótszy niż w przypadku płyty gazowej czy elektrycznej. Pomaga w tym płynna i precyzyjna regulacja temperatury. Od teraz nie musisz ustawiać jej "na oko", jeśli w przepisie konkretnie określona jest temperatura duszenia czy podgotowywania potrawy, możesz łatwo ją ustawić.

WP

Bezpieczne gotowanie

Płyta błyskawicznie podgrzewa naczynia, ale jest całkowicie bezpieczna, w przeciwieństwie do tej elektrycznej. To bardzo ważny aspekt przede wszystkim dla młodych matek, które lubią gotować razem z pociechami. Nawet gdy zostawisz łyżkę bądź widelec na blacie, nie nagrzeje się i nie poparzy, jeśli nie jest wykonany z ferromagnetycznego metalu.

WP

Kwestia ceny

Szybsze gotowanie i konkretnie ukierunkowany strumień ciepła odbije się pozytywnie na stanie twojego portfela. Dobrej jakości płytę indukcyjną kupisz już za mniej niż 2000 zł. W zamian otrzymujesz cztery pola grzewcze, dotykowy panel, kilkanaście poziomów mocy grzania, rozpoznawanie kształtu naczynia czy timer, który samodzielnie wyłączy palnik po określonym czasie.

Płyty indukcyjne zrewolucjonizowały kuchnie Polek iStock.com
Podziel się

Przyszłość już nadeszła

Wybierając sprzęt o niskim zużyciu energii możesz zaoszczędzić sporo pieniędzy. Mając do dyspozycji nowoczesny sprzęt ograniczysz pobyt w kuchni do minimum i będziesz cieszyć się dobrej jakości potrawami bez konieczności ciągłego pilnowania, by potrawy się nie przypaliły.

WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP