Koniec z otwartym ogniem w kuchni. Wypróbuj indukcję, jest wydajniejsza

Latem gotowanie może być drogą przez mękę. Gorące opary, otwarty ogień, wszechobecna duszność, to wszystko zniechęca do spędzania czasu w kuchni. Zamiast przerzucać się na chłodniki i lody, wypróbuj oszczędne gotowanie bez ognia.

Płyta indukcyjna jest znacznie bezpieczniejszym rozwiązaniem od kuchenki gazowej.
Źródło zdjęć: © iStock.com

Przedstawiamy najważniejsze zalety kuchenek indukcyjnych i powody, dla których warto mieć je w domu. Przyda się bowiem nie tylko podczas letniego gotowania.

Ciepło nie ucieka

Płyta indukcyjna, jak sama nazwa wskazuje wykorzystuje zjawisko indukcji magnetycznej. Po położeniu ferromagnetycznego (przyciągającego magnes) naczynia, płyta zaczyna emitować zmienne pole elektromagnetyczne, które powoduje ogrzanie naczynia. Nie ma mowy o cieple rozchodzącym się na boki czy gorącym powietrzu buchającym do góry. Gotowanie odbywa się wyłącznie w naczyniu do tego przystosowanym.

Garnki na indukcje powinny mieć grube dno i być wykonane ze specjalnych ferromagnetycznych materiałów.
© iStock.com | artisteer

Łatwo się czyści

To oznacza o wiele łatwiejsze czyszczenie po skończonym gotowaniu. Po zdjęciu garnka z ognia, szklana płyta nie jest nagrzana, co umożliwia szybkie jej wyczyszczenie. W dodatku resztki potraw, mięsa czy sosu, który podczas gotowania może wykipieć z garnka nie zaschnie i nie przypali się, co oszczędzi ci sporo nerwów. Brak kątów i zagłębień to brak zalegających w nich resztek potraw, które normalnie trudno byłoby usunąć.

Gotuj zgodnie z przepisem

Ciepło skoncentrowane wewnątrz garnka oznacza również, że sam proces gotowania jest o wiele krótszy niż w przypadku płyty gazowej czy elektrycznej. Pomaga w tym płynna i precyzyjna regulacja temperatury. Od teraz nie musisz ustawiać jej "na oko", jeśli w przepisie konkretnie określona jest temperatura duszenia czy podgotowywania potrawy, możesz łatwo ją ustawić.

Bezpieczne gotowanie

Płyta błyskawicznie podgrzewa naczynia, ale jest całkowicie bezpieczna, w przeciwieństwie do tej elektrycznej. To bardzo ważny aspekt przede wszystkim dla młodych matek, które lubią gotować razem z pociechami. Nawet gdy zostawisz łyżkę bądź widelec na blacie, nie nagrzeje się i nie poparzy, jeśli nie jest wykonany z ferromagnetycznego metalu.

Kwestia ceny

Szybsze gotowanie i konkretnie ukierunkowany strumień ciepła odbije się pozytywnie na stanie twojego portfela. Dobrej jakości płytę indukcyjną kupisz już za mniej niż 2000 zł. W zamian otrzymujesz cztery pola grzewcze, dotykowy panel, kilkanaście poziomów mocy grzania, rozpoznawanie kształtu naczynia czy timer, który samodzielnie wyłączy palnik po określonym czasie.

Płyty indukcyjne zrewolucjonizowały kuchnie Polek
© iStock.com

Przyszłość już nadeszła

Wybierając sprzęt o niskim zużyciu energii możesz zaoszczędzić sporo pieniędzy. Mając do dyspozycji nowoczesny sprzęt ograniczysz pobyt w kuchni do minimum i będziesz cieszyć się dobrej jakości potrawami bez konieczności ciągłego pilnowania, by potrawy się nie przypaliły.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce