Czy warto kupić jogurtownicę? Ma wiele zalet

Robienie własnego jogurtu jest łatwe i przede wszystkim dobre dla naszego organizmu. Istnieją specjalne urządzenia, które umożliwiają stworzenie prawdziwego, domowego nabiału z prostych składników. Wystarczy odrobina chęci.

Jogurt z twoimi ulubionymi dodatkami
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Przedstawiamy zalety i wady korzystania z jogurtownicy oraz kilka modeli, które mogą cię zainteresować. Jeśli masz dosyć sklepowych jogurtów, stwórz swój ulubiony smak własnoręcznie.

Zalety domowego jogurtu

W domowych warunkach możliwe jest stworzenie pełnowartościowego jogurtu bogatego w probiotyki. Są to związki, których zadaniem jest dbanie o dobry stan flory bakteryjnej układu pokarmowego, a co za tym idzie polepszenie procesu trawiennego, a nawet ogólnej odporności organizmu. Jeśli masz więc problemy żołądkowe, przyjmowanie probiotyków w postaci pełnowartościowych jogurtów będzie dobrym posunięciem.

Yogurt with fresh blueberries and blueberries jam, in glass bowl over old wood background, with some glasses more at bottom.
© Fotolia

Jak działa jogurtownica

Proces przygotowywania domowego jogurtu jest niezwykle trudny, jeśli nie masz do dyspozycji odpowiedniego urządzenia. Wymagana jest przede wszystkim odpowiednia temperatura oraz specjalne bakterie. Te drugie można z powodzeniem znaleźć w sklepie internetowym, nie kosztują wiele. Utrzymanie temperatury to trudniejsze zadanie.

Dawniej babcie przygotowywały jogurt podobnie jak zsiadłe mleko, odstawiając mleko na dłuższy czas w ciepłe miejsce. Szanse powodzenia takiej metody nie są jednak zbyt duże, znacznie lepiej skorzystać z jogurtownicy. Urządzenie ma za zadanie utrzymać mleko w odpowiedniej temperaturze przez wszystkie procesy tworzenia. W największym uproszczeniu wystarczy jedynie wrzucić wszystkie składniki do środka, a sprzęt załatwi resztę. Po zakończeniu procesu nawet poporcjuje gotowy jogurt i przeleje go do pojemników. W ten sposób możesz przygotować naturalny jogurt lub dodać do niego owoce, zgodnie z własnym gustem.

Pamiętaj, że tak przygotowany jogurt nie zachowa świeżości równie długo, co te kupowane w sklepie. Odpowiadają za to głównie wspomniane już probiotyki. Przy zakupie urządzenia musisz więc mieć na uwadze to, by w pełni odpowiadał twoim potrzebom. Single i pary zadowolą się mniejszym modelem, podczas gdy te większe i wydajniejsze przeznaczone są dla całych rodzin.

Nie tylko jogurtownica

Oczywiście nie jest to jedyne urządzenie, w którym będziesz w stanie przygotować jogurt z prawdziwego zdarzenia. Równie dobrze sprawdzi się multicooker lub wolnowar, pod warunkiem że ma odpowiednio regulowaną wysokość temperatury. Poza tym urządzenia te mają o wiele większe możliwości. Z ich pomocą możesz piec, gotować, dusić, gotować na parze i wiele, wiele innych rzeczy. Jeśli więc zależy ci na czymś więcej niż zwykła jogurtownica, zdecydowanie warto pomyśleć o zakupie.

Obraz
© Youtube.com
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości