Czy warto kupić jogurtownicę? Ma wiele zalet

Robienie własnego jogurtu jest łatwe i przede wszystkim dobre dla naszego organizmu. Istnieją specjalne urządzenia, które umożliwiają stworzenie prawdziwego, domowego nabiału z prostych składników. Wystarczy odrobina chęci.

Jogurt z twoimi ulubionymi dodatkami
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Przedstawiamy zalety i wady korzystania z jogurtownicy oraz kilka modeli, które mogą cię zainteresować. Jeśli masz dosyć sklepowych jogurtów, stwórz swój ulubiony smak własnoręcznie.

Zalety domowego jogurtu

W domowych warunkach możliwe jest stworzenie pełnowartościowego jogurtu bogatego w probiotyki. Są to związki, których zadaniem jest dbanie o dobry stan flory bakteryjnej układu pokarmowego, a co za tym idzie polepszenie procesu trawiennego, a nawet ogólnej odporności organizmu. Jeśli masz więc problemy żołądkowe, przyjmowanie probiotyków w postaci pełnowartościowych jogurtów będzie dobrym posunięciem.

Yogurt with fresh blueberries and blueberries jam, in glass bowl over old wood background, with some glasses more at bottom.
© Fotolia

Jak działa jogurtownica

Proces przygotowywania domowego jogurtu jest niezwykle trudny, jeśli nie masz do dyspozycji odpowiedniego urządzenia. Wymagana jest przede wszystkim odpowiednia temperatura oraz specjalne bakterie. Te drugie można z powodzeniem znaleźć w sklepie internetowym, nie kosztują wiele. Utrzymanie temperatury to trudniejsze zadanie.

Dawniej babcie przygotowywały jogurt podobnie jak zsiadłe mleko, odstawiając mleko na dłuższy czas w ciepłe miejsce. Szanse powodzenia takiej metody nie są jednak zbyt duże, znacznie lepiej skorzystać z jogurtownicy. Urządzenie ma za zadanie utrzymać mleko w odpowiedniej temperaturze przez wszystkie procesy tworzenia. W największym uproszczeniu wystarczy jedynie wrzucić wszystkie składniki do środka, a sprzęt załatwi resztę. Po zakończeniu procesu nawet poporcjuje gotowy jogurt i przeleje go do pojemników. W ten sposób możesz przygotować naturalny jogurt lub dodać do niego owoce, zgodnie z własnym gustem.

Pamiętaj, że tak przygotowany jogurt nie zachowa świeżości równie długo, co te kupowane w sklepie. Odpowiadają za to głównie wspomniane już probiotyki. Przy zakupie urządzenia musisz więc mieć na uwadze to, by w pełni odpowiadał twoim potrzebom. Single i pary zadowolą się mniejszym modelem, podczas gdy te większe i wydajniejsze przeznaczone są dla całych rodzin.

Nie tylko jogurtownica

Oczywiście nie jest to jedyne urządzenie, w którym będziesz w stanie przygotować jogurt z prawdziwego zdarzenia. Równie dobrze sprawdzi się multicooker lub wolnowar, pod warunkiem że ma odpowiednio regulowaną wysokość temperatury. Poza tym urządzenia te mają o wiele większe możliwości. Z ich pomocą możesz piec, gotować, dusić, gotować na parze i wiele, wiele innych rzeczy. Jeśli więc zależy ci na czymś więcej niż zwykła jogurtownica, zdecydowanie warto pomyśleć o zakupie.

Obraz
© Youtube.com

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie