5 pomysłów na aronię

Nieprzypadkowo jest zaliczana do grona "suprefoods" – wśród owoców trudno znaleźć bogatsze źródło cennych dla zdrowia przeciwutleniaczy. Aronię, z powodu cierpkiego smaku, rzadko jadamy na surowo, lecz po przetworzeniu możemy wyczarować z niej rozmaite pyszności.

AroniaAronia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ban Oršolić
oprac.  KGD

Zupa z aronii

Współczesny Polak rzadko jada zupy owocowe, tymczasem na stołach naszych przodków gościły one regularnie, o czym możemy przekonać się przeglądając dawne książki kucharskie, w których znajdziemy także pyszną zupę z aronii. Jak ją przyrządzić?

Zadanie jest proste. Owoce aronii obieramy, myjemy, osuszamy i umieszczamy w zamrażalniku na 2-3 dni, dzięki czemu stracą goryczkę. Następnie przekładamy je do garnka, zalewamy wodą (powinna sięgać nieznacznie powyżej poziomu owoców), dosypujemy cukier trzcinowy (4 łyżki), dolewamy sok wyciśnięty z połówki cytryny, po czym gotujemy na małym ogniu przez 45-50 minut. Pod koniec dorzucamy gałązkę mięty. Po ugotowaniu zabielamy słodką śmietaną (100 ml), którą wcześniej roztrzepaliśmy z mąką pszenną (2 łyżki) i odrobiną zupy. Podajemy z makaronem, groszkiem ptysiowym albo małymi biszkopcikami.

Aroniowa galaretka do mięsa

Pyszny dodatek do mięs (zwłaszcza drobiu) oraz wędlin. Aroniowa galaretka będzie też smacznym dopełnieniem deski serów.

Owoce aronii (kilogram) zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na dwie godziny. W dużym rondlu przygotowujemy syrop z wody (szklanka) i cukru trzcinowego (około kilograma). Gdy się rozpuści dodajemy obrane i pokrojone w ósemki gruszki (kilogram), po czym smażymy na niewielkim ogniu, często mieszając. Po 5 minutach dodajemy obrane i pokrojone jabłka, najlepiej odmiany o winnym smaku (kilogram). Nadal smażymy, często mieszając. Gdy owoce staną się szkliste dokładamy odsączoną aronię, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Odstawiamy na cały dzień, a później znów podgrzewamy i smażymy 20 minut, aż owoce się całkowicie rozgotują i utworzą ciemnoczerwoną galaretkę. Przekładamy ją do wyparzonych słoików.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Potężna dawka zdrowia. Włącz te produkty do diety

Sok z aronii

Szukasz nie tylko smacznego, ale również zdrowego napoju, który uprzyjemni chłodne, jesienne i zimowe dni? Przygotuj sok z aronii.

Potrzebujemy około 2 kilogramy dojrzałych owoców aronii, które po umyciu i oczyszczeniu zamrażamy na 2-3 dni. Po tym czasie przekładamy je do garnka, zalewamy niegazowaną wodą mineralną (3 litry) i gotujemy na średnim ogniu przez około godzinę, często mieszając. Przecedzamy, zaś powstały sok przelewamy do innego garnka, dosypujemy cukier trzcinowy (pół kilograma), dolewamy sok wyciśnięty z cytryny, doprowadzamy do zagotowania, po czym od razu przelewamy do butelek, które pasteryzujemy przez 20 minut.

Aronia w czekoladzie

Zamiast kupować w sklepie nafaszerowane rozmaitymi chemicznymi dodatkami słodycze, może warto przygotować smaczne łakocie w domu? Aronia świetnie się do tego nadaje.

Umyte i osuszone owoce (2 szklanki) mrozimy przez dwa dni, po czym przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem trzcinowym (pół szklanki) i gotujemy przez kilka minut, pod koniec dolewając sok wyciśnięty z połówki cytryny i dodając startą z niej skórkę. Odstawiamy na kwadrans, przecedzamy i umieszczamy na pół godziny w zamrażarce. W tym czasie roztapiamy w kąpieli wodnej tabliczkę czekolady, gorzkiej lub mlecznej, dodajemy do niej masło (łyżka). W powstałej masie zanurzamy owoce aronii, które następnie układamy na papierze do pieczenia i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia. Nie do lodówki, gdyż zbyt niska temperatura spowoduje zmatowienie czekolady.

Konfitura z aronii

Aronia znakomicie sprawdza się jako baza rozmaitych przetworów. Można z niej przygotować np. pyszną konfiturę, której smak i aromat docenimy zwłaszcza wtedy, gdy lato stanie się tylko wspomnieniem.

Kilogram przebranych i umytych owoców aronii lekko rozgniatamy i zasypujemy cukrem (70-80 dag), może być to specjalny cukier żelujący. Po kilku godzinach przekładamy wszystko do garnka, dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i doprowadzamy do wrzenia, nie zapominając o częstym mieszaniu. Gotujemy 5-6 minut, odcedzamy owoce i gotujemy sam syrop przez kolejne 5 minut. Dodajemy owoce i podgrzewamy jeszcze 5 minut. Zestawiamy z ognia, gorącą konfiturą napełniamy słoiki.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast