Koncentrat pomidorowy – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie i przepisy

Słowo „pomidor” tłumaczone z języków romańskich oznacza „owoc ze złota”. I rzeczywiście pomidor jest warzywem na wagę złota biorąc pod uwagę jego bogactwo składników odżywczych i dobroczynny wpływ na zdrowie ludzkiego organizmu. Co ciekawe wytwarzany z niego koncentrat pomidorowy zachowuje większość cech oraz wartości odżywczych świeżych pomidorów, a tym samym jest takim samym źródłem witamin i minerałów.

Koncentrat pomidorowy zawiera antyutleniacze
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Koncentrat pomidorowy – wartości odżywcze

Koncentrat pomidorowy jest przede wszystkim źródłem sodu i potasu. Ponadto, zawiera kwas foliowy, błonnik, fosfor, magnez, żelazo, mangan, cynk, miedź oraz biotynę. Jest także bogaty w witaminy: C, E, B1, B2, B3, B6 i K. Jednak najważniejszą substancją zawartą w koncentracie pomidorowym jest likopen, antyoksydant zawarty w pomidorach, który w przetworach jest jeszcze lepiej przyswajalny.

Koncentrat pomidorowy – właściwości

Koncentrat pomidorowy wpływa pozytywnie na zdrowie. Zawarta w nim witamina C ma znaczenie dla ogólnej kondycji organizmu, a dodatkowo wzmacnia układ immunologiczny. Poza tym, koncentrat pomidorowy zawiera wartości odżywcze, które poprawiają krzepliwość krwi, a także przyspieszają przemianę materii. Mają także korzystny wpływ na układ krwionośny, ponieważ wzmacniają naczynia krwionośne, zmniejszają ilość złego cholesterolu, a dobrego podwyższają, regulują również poziom cukru.
Zawarta w koncentracie pomidorowym witamina E wpływa korzystnie na kondycję skóry i jakość widzenia, jest antyutleniaczem, co oznacza, że usuwa wolne rodniki, chroniąc organizm przed nowotworami. Beta-karoten natomiast nadaje skórze zdrowy, młody wygląd.
Bioskładniki zawarte w koncentracie pomidorowym działają moczopędnie, chronią przed osłabieniem pracy serca i miażdżycą, uśmierzają bóle mięśni i poprawiają stan kości.
Jednym z najważniejszych składników odżywczych koncentratu pomidorowego jest likopen. Jest to bardzo silny antyutleniacz o wielorakich, zbawiennych dla zdrowia właściwościach, który co ciekawe jest także odpowiedzialny za czerwony kolor pomidora.
Likopen zapobiega nowotworom, zawałom serca czy zwyrodnieniu plamki żółtej.

Koncentrat pomidorowy – zastosowanie

Koncentrat pomidorowy ma zastosowanie w kuchni. Po otworzeniu jest produktem trwalszym niż pomidory z puszki, passata czy ketchup.
Większość polskich gospodyń widzi jego zastosowanie podczas gotowania zup: pomidorowej, kapuśniaku czy forszmaku.
Jednak koncentraty pomidorowe o mniejszym zagęszczeniu, odpowiednio doprawione, świetnie sprawdzą się w sosach pomidorowych do pizzy, lasagne czy spaghetti. Są w tym przypadku tańszym zamiennikiem gotowej pulpy i passaty, które na rynku polskim wciąż są rzadko spotykane i drogie.
Koncentrat pomidorowy dodamy także do sosów opływających gołąbki czy klopsiki. Innymi daniami, w których znajdzie zastosowanie są chociażby bigos, gulasz, leczo czy ryba po grecku.
Koncentrat pomidorowy, jak wskazuje nazwa, ma bardzo silny aromat. Można go jednak złagodzić dodając czosnek czy zioła: oregano, bazylię, tymianek albo natkę pietruszki.

Koncentrat pomidorowy - przepisy

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny