Koncentrat pomidorowy – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie i przepisy

Słowo „pomidor” tłumaczone z języków romańskich oznacza „owoc ze złota”. I rzeczywiście pomidor jest warzywem na wagę złota biorąc pod uwagę jego bogactwo składników odżywczych i dobroczynny wpływ na zdrowie ludzkiego organizmu. Co ciekawe wytwarzany z niego koncentrat pomidorowy zachowuje większość cech oraz wartości odżywczych świeżych pomidorów, a tym samym jest takim samym źródłem witamin i minerałów.

Koncentrat pomidorowy zawiera antyutleniacze
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Koncentrat pomidorowy – wartości odżywcze

Koncentrat pomidorowy jest przede wszystkim źródłem sodu i potasu. Ponadto, zawiera kwas foliowy, błonnik, fosfor, magnez, żelazo, mangan, cynk, miedź oraz biotynę. Jest także bogaty w witaminy: C, E, B1, B2, B3, B6 i K. Jednak najważniejszą substancją zawartą w koncentracie pomidorowym jest likopen, antyoksydant zawarty w pomidorach, który w przetworach jest jeszcze lepiej przyswajalny.

Koncentrat pomidorowy – właściwości

Koncentrat pomidorowy wpływa pozytywnie na zdrowie. Zawarta w nim witamina C ma znaczenie dla ogólnej kondycji organizmu, a dodatkowo wzmacnia układ immunologiczny. Poza tym, koncentrat pomidorowy zawiera wartości odżywcze, które poprawiają krzepliwość krwi, a także przyspieszają przemianę materii. Mają także korzystny wpływ na układ krwionośny, ponieważ wzmacniają naczynia krwionośne, zmniejszają ilość złego cholesterolu, a dobrego podwyższają, regulują również poziom cukru.
Zawarta w koncentracie pomidorowym witamina E wpływa korzystnie na kondycję skóry i jakość widzenia, jest antyutleniaczem, co oznacza, że usuwa wolne rodniki, chroniąc organizm przed nowotworami. Beta-karoten natomiast nadaje skórze zdrowy, młody wygląd.
Bioskładniki zawarte w koncentracie pomidorowym działają moczopędnie, chronią przed osłabieniem pracy serca i miażdżycą, uśmierzają bóle mięśni i poprawiają stan kości.
Jednym z najważniejszych składników odżywczych koncentratu pomidorowego jest likopen. Jest to bardzo silny antyutleniacz o wielorakich, zbawiennych dla zdrowia właściwościach, który co ciekawe jest także odpowiedzialny za czerwony kolor pomidora.
Likopen zapobiega nowotworom, zawałom serca czy zwyrodnieniu plamki żółtej.

Koncentrat pomidorowy – zastosowanie

Koncentrat pomidorowy ma zastosowanie w kuchni. Po otworzeniu jest produktem trwalszym niż pomidory z puszki, passata czy ketchup.
Większość polskich gospodyń widzi jego zastosowanie podczas gotowania zup: pomidorowej, kapuśniaku czy forszmaku.
Jednak koncentraty pomidorowe o mniejszym zagęszczeniu, odpowiednio doprawione, świetnie sprawdzą się w sosach pomidorowych do pizzy, lasagne czy spaghetti. Są w tym przypadku tańszym zamiennikiem gotowej pulpy i passaty, które na rynku polskim wciąż są rzadko spotykane i drogie.
Koncentrat pomidorowy dodamy także do sosów opływających gołąbki czy klopsiki. Innymi daniami, w których znajdzie zastosowanie są chociażby bigos, gulasz, leczo czy ryba po grecku.
Koncentrat pomidorowy, jak wskazuje nazwa, ma bardzo silny aromat. Można go jednak złagodzić dodając czosnek czy zioła: oregano, bazylię, tymianek albo natkę pietruszki.

Koncentrat pomidorowy - przepisy

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm