WAŻNE
TERAZ

Cud w Holandii. Polscy koszykarze przegrywali 21 pkt i wygrali!

Koncentrat pomidorowy – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie i przepisy

Słowo „pomidor” tłumaczone z języków romańskich oznacza „owoc ze złota”. I rzeczywiście pomidor jest warzywem na wagę złota biorąc pod uwagę jego bogactwo składników odżywczych i dobroczynny wpływ na zdrowie ludzkiego organizmu. Co ciekawe wytwarzany z niego koncentrat pomidorowy zachowuje większość cech oraz wartości odżywczych świeżych pomidorów, a tym samym jest takim samym źródłem witamin i minerałów.

Koncentrat pomidorowy zawiera antyutleniacze
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Koncentrat pomidorowy – wartości odżywcze

Koncentrat pomidorowy jest przede wszystkim źródłem sodu i potasu. Ponadto, zawiera kwas foliowy, błonnik, fosfor, magnez, żelazo, mangan, cynk, miedź oraz biotynę. Jest także bogaty w witaminy: C, E, B1, B2, B3, B6 i K. Jednak najważniejszą substancją zawartą w koncentracie pomidorowym jest likopen, antyoksydant zawarty w pomidorach, który w przetworach jest jeszcze lepiej przyswajalny.

Koncentrat pomidorowy – właściwości

Koncentrat pomidorowy wpływa pozytywnie na zdrowie. Zawarta w nim witamina C ma znaczenie dla ogólnej kondycji organizmu, a dodatkowo wzmacnia układ immunologiczny. Poza tym, koncentrat pomidorowy zawiera wartości odżywcze, które poprawiają krzepliwość krwi, a także przyspieszają przemianę materii. Mają także korzystny wpływ na układ krwionośny, ponieważ wzmacniają naczynia krwionośne, zmniejszają ilość złego cholesterolu, a dobrego podwyższają, regulują również poziom cukru.
Zawarta w koncentracie pomidorowym witamina E wpływa korzystnie na kondycję skóry i jakość widzenia, jest antyutleniaczem, co oznacza, że usuwa wolne rodniki, chroniąc organizm przed nowotworami. Beta-karoten natomiast nadaje skórze zdrowy, młody wygląd.
Bioskładniki zawarte w koncentracie pomidorowym działają moczopędnie, chronią przed osłabieniem pracy serca i miażdżycą, uśmierzają bóle mięśni i poprawiają stan kości.
Jednym z najważniejszych składników odżywczych koncentratu pomidorowego jest likopen. Jest to bardzo silny antyutleniacz o wielorakich, zbawiennych dla zdrowia właściwościach, który co ciekawe jest także odpowiedzialny za czerwony kolor pomidora.
Likopen zapobiega nowotworom, zawałom serca czy zwyrodnieniu plamki żółtej.

Koncentrat pomidorowy – zastosowanie

Koncentrat pomidorowy ma zastosowanie w kuchni. Po otworzeniu jest produktem trwalszym niż pomidory z puszki, passata czy ketchup.
Większość polskich gospodyń widzi jego zastosowanie podczas gotowania zup: pomidorowej, kapuśniaku czy forszmaku.
Jednak koncentraty pomidorowe o mniejszym zagęszczeniu, odpowiednio doprawione, świetnie sprawdzą się w sosach pomidorowych do pizzy, lasagne czy spaghetti. Są w tym przypadku tańszym zamiennikiem gotowej pulpy i passaty, które na rynku polskim wciąż są rzadko spotykane i drogie.
Koncentrat pomidorowy dodamy także do sosów opływających gołąbki czy klopsiki. Innymi daniami, w których znajdzie zastosowanie są chociażby bigos, gulasz, leczo czy ryba po grecku.
Koncentrat pomidorowy, jak wskazuje nazwa, ma bardzo silny aromat. Można go jednak złagodzić dodając czosnek czy zioła: oregano, bazylię, tymianek albo natkę pietruszki.

Koncentrat pomidorowy - przepisy

Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯