Koncentrat pomidorowy – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie i przepisy
Słowo „pomidor” tłumaczone z języków romańskich oznacza „owoc ze złota”. I rzeczywiście pomidor jest warzywem na wagę złota biorąc pod uwagę jego bogactwo składników odżywczych i dobroczynny wpływ na zdrowie ludzkiego organizmu. Co ciekawe wytwarzany z niego koncentrat pomidorowy zachowuje większość cech oraz wartości odżywczych świeżych pomidorów, a tym samym jest takim samym źródłem witamin i minerałów.
Koncentrat pomidorowy – wartości odżywcze
Koncentrat pomidorowy jest przede wszystkim źródłem sodu i potasu. Ponadto, zawiera kwas foliowy, błonnik, fosfor, magnez, żelazo, mangan, cynk, miedź oraz biotynę. Jest także bogaty w witaminy: C, E, B1, B2, B3, B6 i K. Jednak najważniejszą substancją zawartą w koncentracie pomidorowym jest likopen, antyoksydant zawarty w pomidorach, który w przetworach jest jeszcze lepiej przyswajalny.
Koncentrat pomidorowy – właściwości
Koncentrat pomidorowy wpływa pozytywnie na zdrowie. Zawarta w nim witamina C ma znaczenie dla ogólnej kondycji organizmu, a dodatkowo wzmacnia układ immunologiczny. Poza tym, koncentrat pomidorowy zawiera wartości odżywcze, które poprawiają krzepliwość krwi, a także przyspieszają przemianę materii. Mają także korzystny wpływ na układ krwionośny, ponieważ wzmacniają naczynia krwionośne, zmniejszają ilość złego cholesterolu, a dobrego podwyższają, regulują również poziom cukru.
Zawarta w koncentracie pomidorowym witamina E wpływa korzystnie na kondycję skóry i jakość widzenia, jest antyutleniaczem, co oznacza, że usuwa wolne rodniki, chroniąc organizm przed nowotworami. Beta-karoten natomiast nadaje skórze zdrowy, młody wygląd.
Bioskładniki zawarte w koncentracie pomidorowym działają moczopędnie, chronią przed osłabieniem pracy serca i miażdżycą, uśmierzają bóle mięśni i poprawiają stan kości.
Jednym z najważniejszych składników odżywczych koncentratu pomidorowego jest likopen. Jest to bardzo silny antyutleniacz o wielorakich, zbawiennych dla zdrowia właściwościach, który co ciekawe jest także odpowiedzialny za czerwony kolor pomidora.
Likopen zapobiega nowotworom, zawałom serca czy zwyrodnieniu plamki żółtej.
Koncentrat pomidorowy – zastosowanie
Koncentrat pomidorowy ma zastosowanie w kuchni. Po otworzeniu jest produktem trwalszym niż pomidory z puszki, passata czy ketchup.
Większość polskich gospodyń widzi jego zastosowanie podczas gotowania zup: pomidorowej, kapuśniaku czy forszmaku.
Jednak koncentraty pomidorowe o mniejszym zagęszczeniu, odpowiednio doprawione, świetnie sprawdzą się w sosach pomidorowych do pizzy, lasagne czy spaghetti. Są w tym przypadku tańszym zamiennikiem gotowej pulpy i passaty, które na rynku polskim wciąż są rzadko spotykane i drogie.
Koncentrat pomidorowy dodamy także do sosów opływających gołąbki czy klopsiki. Innymi daniami, w których znajdzie zastosowanie są chociażby bigos, gulasz, leczo czy ryba po grecku.
Koncentrat pomidorowy, jak wskazuje nazwa, ma bardzo silny aromat. Można go jednak złagodzić dodając czosnek czy zioła: oregano, bazylię, tymianek albo natkę pietruszki.