Koncentrat pomidorowy – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie i przepisy

Słowo „pomidor” tłumaczone z języków romańskich oznacza „owoc ze złota”. I rzeczywiście pomidor jest warzywem na wagę złota biorąc pod uwagę jego bogactwo składników odżywczych i dobroczynny wpływ na zdrowie ludzkiego organizmu. Co ciekawe wytwarzany z niego koncentrat pomidorowy zachowuje większość cech oraz wartości odżywczych świeżych pomidorów, a tym samym jest takim samym źródłem witamin i minerałów.

Koncentrat pomidorowy zawiera antyutleniacze
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Koncentrat pomidorowy – wartości odżywcze

Koncentrat pomidorowy jest przede wszystkim źródłem sodu i potasu. Ponadto, zawiera kwas foliowy, błonnik, fosfor, magnez, żelazo, mangan, cynk, miedź oraz biotynę. Jest także bogaty w witaminy: C, E, B1, B2, B3, B6 i K. Jednak najważniejszą substancją zawartą w koncentracie pomidorowym jest likopen, antyoksydant zawarty w pomidorach, który w przetworach jest jeszcze lepiej przyswajalny.

Koncentrat pomidorowy – właściwości

Koncentrat pomidorowy wpływa pozytywnie na zdrowie. Zawarta w nim witamina C ma znaczenie dla ogólnej kondycji organizmu, a dodatkowo wzmacnia układ immunologiczny. Poza tym, koncentrat pomidorowy zawiera wartości odżywcze, które poprawiają krzepliwość krwi, a także przyspieszają przemianę materii. Mają także korzystny wpływ na układ krwionośny, ponieważ wzmacniają naczynia krwionośne, zmniejszają ilość złego cholesterolu, a dobrego podwyższają, regulują również poziom cukru.
Zawarta w koncentracie pomidorowym witamina E wpływa korzystnie na kondycję skóry i jakość widzenia, jest antyutleniaczem, co oznacza, że usuwa wolne rodniki, chroniąc organizm przed nowotworami. Beta-karoten natomiast nadaje skórze zdrowy, młody wygląd.
Bioskładniki zawarte w koncentracie pomidorowym działają moczopędnie, chronią przed osłabieniem pracy serca i miażdżycą, uśmierzają bóle mięśni i poprawiają stan kości.
Jednym z najważniejszych składników odżywczych koncentratu pomidorowego jest likopen. Jest to bardzo silny antyutleniacz o wielorakich, zbawiennych dla zdrowia właściwościach, który co ciekawe jest także odpowiedzialny za czerwony kolor pomidora.
Likopen zapobiega nowotworom, zawałom serca czy zwyrodnieniu plamki żółtej.

Koncentrat pomidorowy – zastosowanie

Koncentrat pomidorowy ma zastosowanie w kuchni. Po otworzeniu jest produktem trwalszym niż pomidory z puszki, passata czy ketchup.
Większość polskich gospodyń widzi jego zastosowanie podczas gotowania zup: pomidorowej, kapuśniaku czy forszmaku.
Jednak koncentraty pomidorowe o mniejszym zagęszczeniu, odpowiednio doprawione, świetnie sprawdzą się w sosach pomidorowych do pizzy, lasagne czy spaghetti. Są w tym przypadku tańszym zamiennikiem gotowej pulpy i passaty, które na rynku polskim wciąż są rzadko spotykane i drogie.
Koncentrat pomidorowy dodamy także do sosów opływających gołąbki czy klopsiki. Innymi daniami, w których znajdzie zastosowanie są chociażby bigos, gulasz, leczo czy ryba po grecku.
Koncentrat pomidorowy, jak wskazuje nazwa, ma bardzo silny aromat. Można go jednak złagodzić dodając czosnek czy zioła: oregano, bazylię, tymianek albo natkę pietruszki.

Koncentrat pomidorowy - przepisy

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia