Kompot anansowo-gruszkowy według przepisu z 1895 r. 

Kompot ananasowo-gruszkowy to orzeźwiający napój na ciepłe dni. Świetnie sprawdzi się zaserwowany do obiadu. Gruszki nadają pięknego złocistego koloru i cudownie współgrają ze słodkim ananasem. Oryginalny przepis pochodzi z 1895 roku z "Kucharza Warszawskiego", a odświeżyła go Lena, autorka bloga "Przepisy Tradycyjne".

Kompot anansowo-gruszkowy według przepisu z 1895 r.Kompot anansowo-gruszkowy według przepisu z 1895 r.
oprac. Magdalena Pomorska

Składniki

  • 1 l wody
  • 2 gruszki
  • 1 ananas
  • 90 g cukru
  • kilka liści świeżej mięty

Przepis

Gruszki obieram, kroję i pozbywam się nasionek. Umieszczam owoce w garnuszku, dodaję 30 g cukru i zalewam je 0,5 l wody. Gruszki będą się gotowały ok. 45 minut.
Ananasa obieram i kroję na cienkie plasterki. Na szerokiej patelni z grubym dnem zagotowuję 60 g cukru z 40 ml wody. Dodaję plasterki ananasa i obgotowuję je ok. 20 minut.
Łączę ananasa z gruszkami i zalewam wszystko 0,5 l wody. Gotowy kompot studzę i dodaję do niego kilka liści świeżej mięty.
Zobacz także: wołowina duszona na obiad

Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀