Kolorowa sałatka z ciecierzycą i granatem
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 puszka ciecierzycy (400 g)
- 2 duże garście ciemnych winogron
- 1 mała, czerwona cebula
- 2 garście rukoli
- 1/2 szklanki ziarenek wydrążonych z granatu
- dressing:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- sól morska do smaku
- świeżo mielony pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki miodu
- mała garść posiekanych orzechów włoskich
Do miseczki wlać ocet i stopniowo dolewać oliwy, energicznie mieszając, aby składniki dressingu dokładnie się połączyły. Doprawić do smaku miodem, solą i pieprzem. Odstawić na chwilę do lodówki.
Ciecierzycę odsączyć i przełożyć do większej miski. Rukolę opłukać i porwać na kawałki, winogrona umyć, pokroić na połówki i usunąć z nich pestki. Cebulę obrać i posiekać w piórka. Do ciecierzycy dodać rukolę, winogrona i cebulę, wsypać również nasiona granatu. Tuż przed podaniem polać dressingiem i dodać orzechy włoskie.
Przepis poleca Magdalena Pomorska
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze