Kolorowa sałatka z ciecierzycą i granatem

Obraz

Składniki

  • 1 puszka ciecierzycy (400 g)
  • 2 duże garście ciemnych winogron
  • 1 mała, czerwona cebula
  • 2 garście rukoli
  • 1/2 szklanki ziarenek wydrążonych z granatu
  • dressing:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • sól morska do smaku
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • mała garść posiekanych orzechów włoskich

Przepis

Do miseczki wlać ocet i stopniowo dolewać oliwy, energicznie mieszając, aby składniki dressingu dokładnie się połączyły. Doprawić do smaku miodem, solą i pieprzem. Odstawić na chwilę do lodówki.

Przepis

Ciecierzycę odsączyć i przełożyć do większej miski. Rukolę opłukać i porwać na kawałki, winogrona umyć, pokroić na połówki i usunąć z nich pestki. Cebulę obrać i posiekać w piórka. Do ciecierzycy dodać rukolę, winogrona i cebulę, wsypać również nasiona granatu. Tuż przed podaniem polać dressingiem i dodać orzechy włoskie.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja