Kolendra – charakterna kuzynka pietruszki

Jej świeże liście mają charakterystyczny, lekko cytrynowy zapach oraz pikantny smak, zaś w nasionach można wyczuć nuty korzenno-orzechowo-pomarańczowe. Kolendra to bardzo ciekawy produkt kulinarny, który wykorzystamy w kuchni na wiele sposobów.

KolendraKolendra
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Elena Zakharova
oprac.  KGD

Roślina z rodziny selerowatych pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, gdzie była ceniona już tysiące lat temu. Nasiona kolendry odnaleziono m.in. w grobowcu egipskiego faraona Tutenchamona. Powszechnie stosowano ją także w starożytnej Grecji i Rzymie, wykorzystując nie tylko do przyprawiania potraw, ale również produkcji perfum. Ówcześni lekarze, w tym "ojciec medycyny" Hipokrates, zachwalali właściwości kolendry, zalecając jako środek wspomagający trawienie.

Dziś jest popularna na całym świecie, bez niej trudno wyobrazić sobie zwłaszcza kuchnię azjatycką, choć po roślinę chętnie sięgają także mieszkańcy Ameryki, gdzie trafiła za sprawą kolonizatorów z Europy. Kolendra jest uprawiana w różnych zakątkach naszej planety, od Indii po Argentynę, przede wszystkim ze względu na aromatyczne, jasno zielone pędy oraz nasiona, które stanowią nie tylko ciekawą przyprawę, ale również źródło olejku eterycznego, stosowanego m.in. w przemyśle kosmetycznym.

Co ciekawe, roślina różni się smakiem w zależności od miejsca pochodzenia – gruzińska wyróżnia się ostrością, syryjska łagodnością, zaś etiopska charakteryzuje się bardzo silnym aromatem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lubczyk – naturalny afrodyzjak

W Polsce kolendrę uprawiano już w czasach piastowskich, jednak w kolejnych wiekach straciła na znaczeniu. Na pewno zasługuje, by znów zagościć w naszej kuchni.

Kolendra – wartości odżywcze

Kulinarne wartości mają zarówno ziarna, jak i liście kolendry. Te pierwsze są skarbnicą olejków eterycznych, zwłaszcza linalolu, który wykazuje właściwości przeciwzapalne, uspokajające, przeciwlękowe i rozluźniające. Działa rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, dzięki czemu poprawia perystaltykę jelit, pomaga uporać się z bólami brzucha, wzdęciami czy biegunką. Pobudza też apetyt.

Ziarna kolendry są skarbnicą witaminy C i innych przeciwutleniaczy, które nie tylko wzmacniają odporność, ale również neutralizują szkodliwą aktywność wolnych rodników przyspieszających procesy starzenia organizmu oraz rozwój wielu poważnych schorzeń, w tym nowotworów.

Zawarte w nasionach związki mogą pomóc w obniżeniu poziom złego cholesterolu LDL, co pozwala kontrolować proces trawienia lipidów oraz chronić przed chorobami układu krążenia. Składniki ziaren kolendry wspomagają też wydzielanie insuliny, sprzyjając utrzymaniu poziomu glukozy na odpowiednim poziomie.

Nieprzypadkowo pozyskiwany z nasion olejek jest tak chętnie stosowany w kosmetyce. Wykazuje m.in. pozytywny wpływ na zdrowie włosów, zapobiegając ich wypadaniu oraz pobudzając cebulki do wzrostu nowych.

Świeża kolendra
Świeża kolendra © Adobe Stock

Podobne właściwości ma także natka kolendry. Jest niskokaloryczna i bogata w cenne antyoksydanty. Jej regularne spożywanie pozwala obniżyć ciśnienie krwi oraz poziom "złego" cholesterolu. Jak wykazały badania naukowe, liście kolendry mają zdolność wiązania i usuwania z organizmu toksycznych metali ciężkich, w tym rtęci i ołowiu.

Kolendra w kuchni

Nasiona kolendry mają bardzo szerokie zastosowanie kulinarne. Znajdziemy je w składzie najpopularniejszych azjatyckich mieszanek przyprawowych, choćby curry. Po uprażeniu (dzięki temu nabierają jeszcze więcej smaku i aromatu) ziarenka możemy wykorzystać w całości lub zmielić w moździerzu, po czym wykorzystać do doprawienia pieczonych lub gotowanych mięs (świetnie komponują się z jagnięciną, cielęciną, baraniną i dziczyzną), ryb albo owoców morza.

Nasiona kolendry dodadzą walorów potrawom z warzyw strączkowych (np. fasolce po bretońsku) i korzeniowych, kapusty (także rodzimemu bigosowi), papryki czy ogórka. Warto doprawiać nimi zupy (sprawdzą się w fasolowej czy grochówce) i sosy. Rozdrobnionymi nasionami możemy wzbogacić domowy hummus lub rozmaite pasty kanapkowe. Kolendra jest też stosowana jako dodatek do ciast, np. piernika.

Jej liście to produkt nie mniej uniwersalny. Będą pysznym dodatkiem do śniadaniowego twarożku, nadadzą świeżości sałatkom na bazie ogórka, marchewki, pomidora czy kalafiora. Podkręcą smak farszu do pierogów czy naleśników. Warto spróbować zastąpić nimi natkę pietruszki w rosole czy zupie zabielanej mleczkiem kokosowym.

Świeże liście kolendry są niezastąpionym elementem wielu potraw meksykańskich, choćby słynnej salsy guacamole, która świetnie smakuje z nachosami, krakersami czy chlebem żytnim. Jak ją przyrządzić? Rozcieramy widelcem miąższ dojrzałego awokado, a następnie mieszamy z sokiem z limonki i solą. Na koniec dodajemy posiekaną kolendrę.

Świeże liście pasują też do koktajli (np. z banana, szpinaku, cytryny i imbiru), a nawet lodów, szczególnie śmietanowych.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki