Trwa ładowanie...
d1087y8
08-12-2021 10:31

Kołacz krakowski z ognia, twaróg, wiśnie i śmietana

Przepis

Andrzej Polan, utytułowany szef kuchni, który w swojej pracy lubi sięgać do podstaw, tym razem postanowił przybliżyć czytelnikom nieco zapomnianą koncepcję gotowania sezonowo i lokalnie. Na deser proponuje krakowski kołacz z twarogiem i wiśniami.

d1087y8
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
fot. Grzegorz Grzeszczak
Źródło: fot. Grzegorz Grzeszczak
Składniki

*Składniki na ciasto: *

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 100 g masła
  • 80 g cukru
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 250 ml mleka
  • 35 g drożdży świeżych
  • 2 ziemniaki gotowane
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 350 g twarogu białego niemielonego
  • 4 żółtka jaj
  • 100 g cukru
  • 80 g rodzynek
  • 120 g wiśni mrożonych
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • cukier puder do posypania gotowego ciasta
Przepis
  • Przygotowanie kołacza rozpoczynamy od zrobienia rozczynu z drożdży, 3–4 łyżek mąki, 2 łyżek cukru, lekko podgrzanego mleka i cukru wanilinowego.
  • Mąka to budulec, cukier pobudza drożdże do rośnięcia. Kiedy rozczyn podwoi swoją objętość, dodajemy do niego utarte żółtka z jajkiem i pozostałym cukrem oraz solą.
  • Jako że pracujemy z mąką, sól jest obowiązkowa, a dodajemy ją dopiero na tym etapie, bo wcześniej popsułaby drożdże, wręcz je niszcząc.
  • Następnie dodajemy ziemniaki, co może być zaskoczeniem, ale to właśnie ugotowany ziemniak przeciśnięty przez praskę sprawi, że kołacz na ognisku nie będzie suchym, lecz wilgotnym i puszystym plackiem.
  • Z pozostałej mąki i roztopionego masła wyrabiamy ciasto, wkładając w to wszystkie swoje siły. Wyrobione odstawiamy do wyrośnięcia, a w tym czasie zabieramy się do przygotowania słodkiego wkładu do kołacza.
  • Twaróg mielimy w maszynce lub miksujemy z żółtkami, cukrem i cukrem wanilinowym oraz śmietaną na jednolitą masę. Dodajemy rodzynki. Jeśli są bardzo suche, wcześniej je moczymy, najlepiej w soku pomarańczowym.
  • Wiśnie rozmrażamy i zasypujemy cukrem. Powstały farsz – słodki środek – wykładamy na wyrośnięte rozwałkowane ciasto, okrągłe jak klasyczna pizza we Włoszech i klasyczny kołacz w Krakowie.
  • Smarujemy jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka i wstawiamy na blaszce do pieczenia.
  • Na ognisku warto wszystko przykryć większym naczyniem, np. miednicą metalową albo folią aluminiową, błyszczącą stroną do kołacza.
  • Kiedy ciasto podrośnie, upiecze się, a ser nabierze koloru złotego, wierzch posypujemy soczystymi owocami wiśni. Sok wypływający z zimnych wiśni leżących na gorącym serze będzie go barwić w odcieniach różu. To make-up tego pysznego ciasta.

Przepis pochodzi z książki Andrzeja Polana "Cztery pory roku na Polanie Smaków"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Kołacz krakowski z ognia, twaróg, wiśnie i śmietana
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1087y8
d1087y8
d1087y8
d1087y8
Więcej tematów
d1087y8