Koktajl z granatem, kurkumą i pomarańczą
Warto wiedzieć, że jedzenie owoców cytrusowych zmniejsza niebezpieczeństwo udaru mózgu. Owoce te zawierają związek o nazwie hesperydyna, która przyspiesza obieg krwi w organizmie. Jeśli masz słabe krążenie, szybko marzną ci palce u rąk i nóg, sięgnij np. po pomarańcze. W tym koktajlu, oprócz pomarańczy, znajdują się: kurkuma i pestki granatu, niezwykle bogate źródło przeciwutleniaczy. A to właśnie dieta bogata w przeciwutleniacze stanowi skuteczną ochronę serca.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Składniki:
- 1 kubek mrożonych malin
- 1 kubek pestek granatu
- 1 pomarańcza (bez skórki i pestek)
- 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku lub 1 łyżeczka startej świeżej kurkumy
- szczypta czarnego pieprzu
- 1 kubek wody filtrowanej lub mleka roślinnego
Sposób przygotowania: wszystkie składniki umieść w blenderze. Miksuj, aż połączą się w pyszny koktajl. Odrobina pieprzu nie zmieni smaku napoju, ale podniesie przyswajalność kurkumy.
Przepis polecają Magdalena Olszewska i Tomasz Olszewski, autorzy książki "Cudowna moc roślinnych koktajli. Blenduj dla zdrowia i urody!"
Pokaż nam swój koktajl!
A jaki jest twój ulubiony koktajl? Zblenduj go i sfotografuj, by przesłać nam fotę wraz z przepisem na adres dziejesie@wp.pl . Na Wasze przepisy czekamy do końca tygodnia, tj. do północy w niedzielę 25 czerwca br.)! Pamiętajcie o uwzględnieniu w mejlu także imienia i nazwiska oraz adresu, bo najfajniejsze zgłoszenia nagrodzimy książką "Cudowna moc roślinnych koktajli. Blenduj dla zdrowia i urody!" ufundowaną przez Helion SA .
Czekamy na wasze zgłoszenia! Szczegółowy regulamin konkursu znajdziecie TUTAJ.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.