Kokos nie tylko na słodko

Ciastka, lody czy desery o smaku kokosowym zna chyba każdy z nas. Ten słodki orzech aż się prosi, by zastosować go w tego typu smakołykach. Jednak wiórki kokosowe, a także mleczko z orzecha doskonale nadają się też do innych potraw.
Trudno się dziwić, że nie jest to specjalnie popularny dodatek w naszej rodzimej kuchni. W końcu palmy kokosowe u nas nie rosną. W sklepach dostaniemy za to wszystko, co będzie nam potrzebne do przygotowania egzotycznych dań. Warto sięgnąć więc do kuchni azjatyckiej i afrykańskiej i poznać przepisy na kokosowe wspaniałości.

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

*Krewetki w wiórkach na przystawkę *

Doskonałą przystawką z kokosem są krewetki w wiórkach. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste. Wystarczą krewetki, mąka pszenna, mąka kukurydziana, wiórki kokosowe, sól, pieprz (najlepiej biały), woda i olej do smażenia. Duże, obrane krewetki myjemy i osuszamy. Następnie przygotowujemy ciasto. Mieszamy mąki (w równych proporcjach), dodajemy sól, pieprz, 1 - 2 łyżeczki oleju i niepełną szklankę wody. Wszystko razem mieszamy. Do drugiego naczynia wsypujemy wiórki kokosowe. Każdą krewetę zanurzamy najpierw w cieście, a następnie obtaczamy w kokosie. Smażymy na patelni (kładziemy na gorący olej) około 4 minut aż do zrumienienia. Podajemy z ulubionymi dipami.

*Kokosowa zupa *
Zupę kokosową z krewetkami lub kurczakiem najlepiej zjeść w Tajlandii. Jeśli ktoś się jednak nie wybiera, może wyczarować egzotyczne smaki we własnej kuchni. Do jej przygotowania niezbędne jest mleczko kokosowe (puszka), trawa cytrynowa (lub pasta z trawy cytrynowej), świeże chilli, bulion. Niezbędne są także sos rybny, limonki, brązowy cukier, kolendra i imbir. Do tego wg gustu - kurczak lub krewetki. Do zupy z krewetkami potrzebujemy też cebulę, czosnek, może być też cukinia.

Zupa z krewetkami i kurczakiem różną się nie tylko mięsem, ale też sposobem przygotowania. Najpierw zupa z kurczakiem.

Do garnka wlewamy pół litra bulionu i dużą puszkę (lub dwie małe) mleczka kokosowego. Dodajemy posiekany imbir (około 4 cm.) Gotujemy na małym ogniu około 5 minut. Następnie dodajemy 2 pokrojone papryczki chilli, sos rybny (4 łyżki) i łyżkę brązowego cukru. W wersji z kurczakiem dodajemy paski z jednej dużej piersi. Gotujemy około 10 minut. Gotową zupę wlewamy do miseczek, wyjmujemy trawę cytrynową, wkrapiany sok z limonki i posypujemy świeżą kolendrą i dymką.

Przygotowanie zupy z krewetkami zaczynamy od podsmażenia na oliwie drobno posiekanych: 1 cebuli, 2 - 3 ząbków czosnku, trawy cytrynowej i świeżej papryczki chilli. Następnie dodajemy pół litra bulionu i puszkę mleczka kokosowego. Dodajemy cukinię (jak ktoś lubi można też dodać kukurydzę) i krewetki. Gotujemy około 7 minut do zaróżowienia krewetek. Na koniec dodajemy sos rybny. Gotową zupę posypujemy posiekaną kolendrą.

Kurczak z Madagaskaru - danie główne

Akoho sy voanio, czyli kurczak w mleczku kokosowym to danie pochodzące z Madagaskaru. Przypomina lżejszą delikatniejszą wersję azjatyckiego curry i tradycyjnie jest podawany z ryżem. Zaczynamy od pokrojenia na kawałki umytego i odsączonego kurczaka. Następnie wkładamy mięso do soku z cytryny z dodatkiem soli i pieprzu i zostawiamy na 1-2 godziny. Gdy kurczak się zamarynuje, podsmażamy cebulę i czosnek i dodajemy kurczaka. Gdy wszystko się podsmaży dorzucamy pokrojone w kostkę pomidory i starty imbir. Po kilku minutach gotowania (w między czasie mieszamy) dolewamy puszkę mleczka kokosowego i dusimy na małym ogniu aż sos stanie się gęsty. Jeśli łagodny smak kurczaka jest dla nas zbyt mało intensywny, możemy go przełamać sokiem z limonki, cynamonem lub papryką. Podajemy z ryżem.

*Kuleczki kokosowo-czekoladowe – na deser *
Wielu z nas kokos nieodmiennie kojarzy się z deserem. Nic dziwnego - białe wiórki idealnie pasują do słodkości. Możemy wykorzystać je do ciasta czy lodów, albo zrobić domowe bounty. Wystarczy 250 g wiórków, 100 ml kremówki, 70 g cukru pudru, 10 g masła i 200 g gorzkiej czekolady.
Śmietanę, masło i cukier rozgrzewamy w rondelku. Dodajemy wiórki i mieszamy. Gotową masę studzimy (możemy ją włożyć do lodówki, co ułatwi robienie kuleczek). Wystudzoną masę formujemy w kuleczki (warto zwilżyć dłonie, żeby się nie przyklejała). Kokosowe kulki umieszczamy na min. godzinę w zamrażalniku. Gd są już zmrożone rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Każdą z kuleczek zanurzamy w płynnej czekoladzie i odkładamy w chłodne miejsce by słodkości stężały. Gdy czekolada zastygnie, deser jest gotowy.

AD/mmch

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał