Trwa ładowanie...
30-08-2012 13:39

Kokos nie tylko na słodko

Ciastka, lody czy desery o smaku kokosowym zna chyba każdy z nas. Ten słodki orzech aż się prosi, by zastosować go w tego typu smakołykach. Jednak wiórki kokosowe, a także mleczko z orzecha doskonale nadają się też do innych potraw.
Trudno się dziwić, że nie jest to specjalnie popularny dodatek w naszej rodzimej kuchni. W końcu palmy kokosowe u nas nie rosną. W sklepach dostaniemy za to wszystko, co będzie nam potrzebne do przygotowania egzotycznych dań. Warto sięgnąć więc do kuchni azjatyckiej i afrykańskiej i poznać przepisy na kokosowe wspaniałości.

Kokos nie tylko na słodkoŹródło: Thinkstock, fot: Thinkstock
d2ukpnk
d2ukpnk

*Krewetki w wiórkach na przystawkę *

Doskonałą przystawką z kokosem są krewetki w wiórkach. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste. Wystarczą krewetki, mąka pszenna, mąka kukurydziana, wiórki kokosowe, sól, pieprz (najlepiej biały), woda i olej do smażenia. Duże, obrane krewetki myjemy i osuszamy. Następnie przygotowujemy ciasto. Mieszamy mąki (w równych proporcjach), dodajemy sól, pieprz, 1 - 2 łyżeczki oleju i niepełną szklankę wody. Wszystko razem mieszamy. Do drugiego naczynia wsypujemy wiórki kokosowe. Każdą krewetę zanurzamy najpierw w cieście, a następnie obtaczamy w kokosie. Smażymy na patelni (kładziemy na gorący olej) około 4 minut aż do zrumienienia. Podajemy z ulubionymi dipami.

*Kokosowa zupa *
Zupę kokosową z krewetkami lub kurczakiem najlepiej zjeść w Tajlandii. Jeśli ktoś się jednak nie wybiera, może wyczarować egzotyczne smaki we własnej kuchni. Do jej przygotowania niezbędne jest mleczko kokosowe (puszka), trawa cytrynowa (lub pasta z trawy cytrynowej), świeże chilli, bulion. Niezbędne są także sos rybny, limonki, brązowy cukier, kolendra i imbir. Do tego wg gustu - kurczak lub krewetki. Do zupy z krewetkami potrzebujemy też cebulę, czosnek, może być też cukinia.

Zupa z krewetkami i kurczakiem różną się nie tylko mięsem, ale też sposobem przygotowania. Najpierw zupa z kurczakiem.

d2ukpnk

Do garnka wlewamy pół litra bulionu i dużą puszkę (lub dwie małe) mleczka kokosowego. Dodajemy posiekany imbir (około 4 cm.) Gotujemy na małym ogniu około 5 minut. Następnie dodajemy 2 pokrojone papryczki chilli, sos rybny (4 łyżki) i łyżkę brązowego cukru. W wersji z kurczakiem dodajemy paski z jednej dużej piersi. Gotujemy około 10 minut. Gotową zupę wlewamy do miseczek, wyjmujemy trawę cytrynową, wkrapiany sok z limonki i posypujemy świeżą kolendrą i dymką.

Przygotowanie zupy z krewetkami zaczynamy od podsmażenia na oliwie drobno posiekanych: 1 cebuli, 2 - 3 ząbków czosnku, trawy cytrynowej i świeżej papryczki chilli. Następnie dodajemy pół litra bulionu i puszkę mleczka kokosowego. Dodajemy cukinię (jak ktoś lubi można też dodać kukurydzę) i krewetki. Gotujemy około 7 minut do zaróżowienia krewetek. Na koniec dodajemy sos rybny. Gotową zupę posypujemy posiekaną kolendrą.

Kurczak z Madagaskaru - danie główne

Akoho sy voanio, czyli kurczak w mleczku kokosowym to danie pochodzące z Madagaskaru. Przypomina lżejszą delikatniejszą wersję azjatyckiego curry i tradycyjnie jest podawany z ryżem. Zaczynamy od pokrojenia na kawałki umytego i odsączonego kurczaka. Następnie wkładamy mięso do soku z cytryny z dodatkiem soli i pieprzu i zostawiamy na 1-2 godziny. Gdy kurczak się zamarynuje, podsmażamy cebulę i czosnek i dodajemy kurczaka. Gdy wszystko się podsmaży dorzucamy pokrojone w kostkę pomidory i starty imbir. Po kilku minutach gotowania (w między czasie mieszamy) dolewamy puszkę mleczka kokosowego i dusimy na małym ogniu aż sos stanie się gęsty. Jeśli łagodny smak kurczaka jest dla nas zbyt mało intensywny, możemy go przełamać sokiem z limonki, cynamonem lub papryką. Podajemy z ryżem.

*Kuleczki kokosowo-czekoladowe – na deser *
Wielu z nas kokos nieodmiennie kojarzy się z deserem. Nic dziwnego - białe wiórki idealnie pasują do słodkości. Możemy wykorzystać je do ciasta czy lodów, albo zrobić domowe bounty. Wystarczy 250 g wiórków, 100 ml kremówki, 70 g cukru pudru, 10 g masła i 200 g gorzkiej czekolady.
Śmietanę, masło i cukier rozgrzewamy w rondelku. Dodajemy wiórki i mieszamy. Gotową masę studzimy (możemy ją włożyć do lodówki, co ułatwi robienie kuleczek). Wystudzoną masę formujemy w kuleczki (warto zwilżyć dłonie, żeby się nie przyklejała). Kokosowe kulki umieszczamy na min. godzinę w zamrażalniku. Gd są już zmrożone rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Każdą z kuleczek zanurzamy w płynnej czekoladzie i odkładamy w chłodne miejsce by słodkości stężały. Gdy czekolada zastygnie, deser jest gotowy.

AD/mmch

d2ukpnk
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ukpnk
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj