Kokos nie tylko na słodko

Ciastka, lody czy desery o smaku kokosowym zna chyba każdy z nas. Ten słodki orzech aż się prosi, by zastosować go w tego typu smakołykach. Jednak wiórki kokosowe, a także mleczko z orzecha doskonale nadają się też do innych potraw.
Trudno się dziwić, że nie jest to specjalnie popularny dodatek w naszej rodzimej kuchni. W końcu palmy kokosowe u nas nie rosną. W sklepach dostaniemy za to wszystko, co będzie nam potrzebne do przygotowania egzotycznych dań. Warto sięgnąć więc do kuchni azjatyckiej i afrykańskiej i poznać przepisy na kokosowe wspaniałości.

Kokos nie tylko na słodko
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock
3

*Krewetki w wiórkach na przystawkę *

Doskonałą przystawką z kokosem są krewetki w wiórkach. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste. Wystarczą krewetki, mąka pszenna, mąka kukurydziana, wiórki kokosowe, sól, pieprz (najlepiej biały), woda i olej do smażenia. Duże, obrane krewetki myjemy i osuszamy. Następnie przygotowujemy ciasto. Mieszamy mąki (w równych proporcjach), dodajemy sól, pieprz, 1 - 2 łyżeczki oleju i niepełną szklankę wody. Wszystko razem mieszamy. Do drugiego naczynia wsypujemy wiórki kokosowe. Każdą krewetę zanurzamy najpierw w cieście, a następnie obtaczamy w kokosie. Smażymy na patelni (kładziemy na gorący olej) około 4 minut aż do zrumienienia. Podajemy z ulubionymi dipami.

*Kokosowa zupa *
Zupę kokosową z krewetkami lub kurczakiem najlepiej zjeść w Tajlandii. Jeśli ktoś się jednak nie wybiera, może wyczarować egzotyczne smaki we własnej kuchni. Do jej przygotowania niezbędne jest mleczko kokosowe (puszka), trawa cytrynowa (lub pasta z trawy cytrynowej), świeże chilli, bulion. Niezbędne są także sos rybny, limonki, brązowy cukier, kolendra i imbir. Do tego wg gustu - kurczak lub krewetki. Do zupy z krewetkami potrzebujemy też cebulę, czosnek, może być też cukinia.

Zupa z krewetkami i kurczakiem różną się nie tylko mięsem, ale też sposobem przygotowania. Najpierw zupa z kurczakiem.

Do garnka wlewamy pół litra bulionu i dużą puszkę (lub dwie małe) mleczka kokosowego. Dodajemy posiekany imbir (około 4 cm.) Gotujemy na małym ogniu około 5 minut. Następnie dodajemy 2 pokrojone papryczki chilli, sos rybny (4 łyżki) i łyżkę brązowego cukru. W wersji z kurczakiem dodajemy paski z jednej dużej piersi. Gotujemy około 10 minut. Gotową zupę wlewamy do miseczek, wyjmujemy trawę cytrynową, wkrapiany sok z limonki i posypujemy świeżą kolendrą i dymką.

Przygotowanie zupy z krewetkami zaczynamy od podsmażenia na oliwie drobno posiekanych: 1 cebuli, 2 - 3 ząbków czosnku, trawy cytrynowej i świeżej papryczki chilli. Następnie dodajemy pół litra bulionu i puszkę mleczka kokosowego. Dodajemy cukinię (jak ktoś lubi można też dodać kukurydzę) i krewetki. Gotujemy około 7 minut do zaróżowienia krewetek. Na koniec dodajemy sos rybny. Gotową zupę posypujemy posiekaną kolendrą.

Kurczak z Madagaskaru - danie główne

Akoho sy voanio, czyli kurczak w mleczku kokosowym to danie pochodzące z Madagaskaru. Przypomina lżejszą delikatniejszą wersję azjatyckiego curry i tradycyjnie jest podawany z ryżem. Zaczynamy od pokrojenia na kawałki umytego i odsączonego kurczaka. Następnie wkładamy mięso do soku z cytryny z dodatkiem soli i pieprzu i zostawiamy na 1-2 godziny. Gdy kurczak się zamarynuje, podsmażamy cebulę i czosnek i dodajemy kurczaka. Gdy wszystko się podsmaży dorzucamy pokrojone w kostkę pomidory i starty imbir. Po kilku minutach gotowania (w między czasie mieszamy) dolewamy puszkę mleczka kokosowego i dusimy na małym ogniu aż sos stanie się gęsty. Jeśli łagodny smak kurczaka jest dla nas zbyt mało intensywny, możemy go przełamać sokiem z limonki, cynamonem lub papryką. Podajemy z ryżem.

*Kuleczki kokosowo-czekoladowe – na deser *
Wielu z nas kokos nieodmiennie kojarzy się z deserem. Nic dziwnego - białe wiórki idealnie pasują do słodkości. Możemy wykorzystać je do ciasta czy lodów, albo zrobić domowe bounty. Wystarczy 250 g wiórków, 100 ml kremówki, 70 g cukru pudru, 10 g masła i 200 g gorzkiej czekolady.
Śmietanę, masło i cukier rozgrzewamy w rondelku. Dodajemy wiórki i mieszamy. Gotową masę studzimy (możemy ją włożyć do lodówki, co ułatwi robienie kuleczek). Wystudzoną masę formujemy w kuleczki (warto zwilżyć dłonie, żeby się nie przyklejała). Kokosowe kulki umieszczamy na min. godzinę w zamrażalniku. Gd są już zmrożone rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Każdą z kuleczek zanurzamy w płynnej czekoladzie i odkładamy w chłodne miejsce by słodkości stężały. Gdy czekolada zastygnie, deser jest gotowy.

AD/mmch

Źródło artykułu:
3

Wybrane dla Ciebie

Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki