Trwa ładowanie...
bieszczady
22-04-2016 12:40

Knysze - przysmak z Bieszczad

Przepis zaprezentowała Jagoda Miłoszewicz, autorka książki "Chata Magoda. Ucieczka na wieś".

d1aomyl
d1aomyl

Jagoda Miłoszewicz na co dzień prowadzi gospodarstwo agroturystyczne. Jest też autorką książki "Chata Magoda. Ucieczka na wieś". W studiu "Dzień Dobry TVN" zaprezentowała danie typowe dla bieszczadzkiej kuchni - knysze. Zobaczcie przepis na te wyborne placuszki.

Składniki:

Ciasto:
mąka
jajka
maślanka
szczypta soli
płaska łyżeczka sody

Farsz:
ziemniaki
25 dag białego sera
1-2 cebule
sól, pieprz, majeranek lub tymianek

d1aomyl

Sos:
1 łyżka śmietany
1 łyżka majonezu
maślanka
sól
2 ząbki czosnku, szczypiorek lub zielony koperek

Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki utrzeć z białym serem, dodać przysmażoną cebulę i przyprawy. Z farszu robić małe kuleczki i wrzucać do ciasta. Delikatnie mieszać. Nakładać łyżką na rozgrzany na patelni olej. Smażyć z dwóch stron (powinny być bardzo pulchne). Na stół podajemy z sosem czosnkowym - wszystkie składniki po prostu ze sobą mieszamy.

d1aomyl
d1aomyl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1aomyl
Więcej tematów