Knysze - przysmak z Bieszczad
Przepis zaprezentowała Jagoda Miłoszewicz, autorka książki "Chata Magoda. Ucieczka na wieś".
Jagoda Miłoszewicz na co dzień prowadzi gospodarstwo agroturystyczne. Jest też autorką książki "Chata Magoda. Ucieczka na wieś". W studiu "Dzień Dobry TVN" zaprezentowała danie typowe dla bieszczadzkiej kuchni - knysze. Zobaczcie przepis na te wyborne placuszki.
Składniki:
Ciasto:
mąka
jajka
maślanka
szczypta soli
płaska łyżeczka sody
Farsz:
ziemniaki
25 dag białego sera
1-2 cebule
sól, pieprz, majeranek lub tymianek
Sos:
1 łyżka śmietany
1 łyżka majonezu
maślanka
sól
2 ząbki czosnku, szczypiorek lub zielony koperek
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki utrzeć z białym serem, dodać przysmażoną cebulę i przyprawy. Z farszu robić małe kuleczki i wrzucać do ciasta. Delikatnie mieszać. Nakładać łyżką na rozgrzany na patelni olej. Smażyć z dwóch stron (powinny być bardzo pulchne). Na stół podajemy z sosem czosnkowym - wszystkie składniki po prostu ze sobą mieszamy.