Andrzej Polan przygotował letnie dania na gorące dni z wykorzystaniem śmietanki. Na stole pojawiły się takie pyszności jak: serowe knedle z jagodami i waniliową śmietanką, chłodnik z ogórka małosolnego z tłuczonymi ziemniakami, jabłkami i wędzonym dorszem oraz koszyczki z ciasta ptysiowego z bitą śmietaną i jagodami. Zobaczcie przepis na pyszne owocowe kule.
Knedle z jagodami i waniliową śmietanką
Składniki:
500 g ziemniaków
250 g twarogu
ok. 200 g mąki
Cukier puder
Skórka z cytryny
Jagody
Cukier wanilinowy
500 ml śmietanki 12%
Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę. Twaróg mielimy i łączymy z ziemniakami, jajkiem, szczyptą soli. Jagody oprószamy cukrem pudrem. Ciasto dzielimy na mniejsze porcje, każdą rozklepujemy na mały placuszek, kładziemy porcje jagód i zamykamy, robimy knedle, które od razu gotujemy w wodzie z dodatkiem cukru wanilinowego. Śmietankę gotujemy, dodajemy cukier wanilinowy i skórkę z cytryny. Knedle podajemy w śmietance.