Klasyk rosyjskiej kuchni. Jak zrobić puszyste bliny?
Wspaniałą blinową ucztę możemy przygotować w domu. Podobno przepisów na placki jest dokładnie tyle, ile gospodyń, które je przygotowują. Istnieje jednak kilka podstawowych, które możemy modyfikować według własnego gustu. Oto jeden z nich.
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia rosyjska
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Drożdże, 1/3 łyżki cukru, odrobina soli i 2 łyżki mąki rozpuścić w 2-3 łyżkach ciepłej wody i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę.
- Mąkę wsypać do dużej miski, wlać ciepłe mleko, żółtka, roztopione i wystudzone masło, cukier, sól, a na koniec przygotowany wcześniej zaczyn. Dokładnie wymieszać, delikatnie połączyć z pianą z białek, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na dwie godziny.
- Na dwóch małych patelniach rozgrzać tłuszcz i smażyć małe placuszki - każdy z dwóch łyżek ciasta, z obu stron na złoty kolor. Serwować z kawiorem, śledziami, wędzonym łososiem, korniszonami, kaparami, kwaśną śmietaną, które podawać w małych miseczkach.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl