Kiszone grzyby. Prosty przepis na domowe przetwory

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Kilka praktycznych porad

Obraz
© 123RF.COM

Marynowane, suszone, mrożone, w zupie, sosie, bigosie, sałatce czy jajecznicy. Pomysłów na grzyby jest mnóstwo. Nieco zapomnianym, lecz bardzo dobrym sposobem na przetwarzanie darów lasu jest kiszenie. Dawniej robiły tak nasze mamy i babcie. Dziś kiszone grzyby są mniej popularne. Warto jednak wrócić do tej metody, zwłaszcza, że kiszonki przeżywają prawdziwy renesans. Zobaczcie, jak się za to zabrać.

Zobacz wideo: Jak bezpiecznie zbierać grzyby

/ 5Jakie grzyby wybrać?

Obraz
© 123RF.COM

Do kiszenia najlepiej nadają się rydze, kurki, gąski, opieńki, pieczarki, koźlarze, borowiki i podgrzybki. Grzyby muszą być świeże, jędrne, bez uszkodzeń i robaków. Oddzielamy kapelusze od nóżek. Trzonki można odłożyć do suszenia. Natomiast kapelusze oczyszczamy szczoteczką i płuczemy pod bieżącą wodą. Osobno kisimy małe i duże kapelusze. Wszystkie gatunki, poza rydzami, obgotowujemy w lekko osolonej wodzie przez 5 min., a następnie odsączamy na sicie i osuszamy.

/ 5Co będzie potrzebne?

Obraz
© Shutterstock.com

Kiszenie grzybów jest bardzo popularne na Ukrainie i w Rosji. Możemy je kisić w drewnianych beczułkach, kamionkowych naczyniach lub dużych słojach. Obgotowane kapelusze układamy warstwami, przesypując je solą. Dodajemy też przyprawy - ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, cukier, krążki cebuli. Wierzch nakrywamy odwróconym talerzem i obciążamy. Grzyby powinny puścić sok, jeśli jest go za mało, przygotowujemy solankę. Warto do naczynia z kiszonką włożyć liście dębu, wiśni lub porzeczki. Zawarty w nich garbnik doda grzybom jędrności.

/ 5Do czego używać kiszonych grzybów?

Obraz
© Shutterstock.com

Kiszone grzyby są zdrowsze od marynowanych. Należy je przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Wytrzymają 4-5 miesięcy. Przed jedzeniem powinniśmy je opłukać, by pozbyć się nadmiaru soli. Będą smakowały jak świeże. Tak przygotowane nadają się do sałatek, zup, sosów, kapusty. Pamiętajmy, by nie dosalać już dań z dodatkiem kiszonych grzybów. Sok z kiszonki to doskonała przyprawa do barszczu, sosu do mięsa czy bigosu, dlatego nie należy wylewać go do zlewu.

/ 5Przepis na kiszone grzyby

Obraz
© 123RF.COM
  • 3 kg grzybów,
  • 100 g soli,
  • 300 g cebuli,
  • 20 g cukru,
  • 8-10 ziaren pieprzu,
  • 3 liście laurowe,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 liście laurowe,
  • szklanka kwaśnego mleka lub kefiru. Przygotowanie: grzyby oczyść i opłucz. Oddziel kapelusze i obgotuj je chwilę w osolonej wodzie. Odcedź i osusz. Kwaśne mleko wymieszaj z cukrem. W dużym naczyniu układaj warstwami kapelusze z cebulą i przyprawami. Każdą warstwę posyp solą i skrop kwaśnym mlekiem. Garnek przykryj wyparzonym talerzem i obciąż.
Wybrane dla Ciebie
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów