WAŻNE
TERAZ

Tusk o manewrach Rosji na Białorusi: "Zamkniemy granicę"

Kiszone grzyby. Prosty przepis na domowe przetwory

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Kilka praktycznych porad

Obraz
© 123RF.COM

Marynowane, suszone, mrożone, w zupie, sosie, bigosie, sałatce czy jajecznicy. Pomysłów na grzyby jest mnóstwo. Nieco zapomnianym, lecz bardzo dobrym sposobem na przetwarzanie darów lasu jest kiszenie. Dawniej robiły tak nasze mamy i babcie. Dziś kiszone grzyby są mniej popularne. Warto jednak wrócić do tej metody, zwłaszcza, że kiszonki przeżywają prawdziwy renesans. Zobaczcie, jak się za to zabrać.

Zobacz wideo: Jak bezpiecznie zbierać grzyby

/ 5Jakie grzyby wybrać?

Obraz
© 123RF.COM

Do kiszenia najlepiej nadają się rydze, kurki, gąski, opieńki, pieczarki, koźlarze, borowiki i podgrzybki. Grzyby muszą być świeże, jędrne, bez uszkodzeń i robaków. Oddzielamy kapelusze od nóżek. Trzonki można odłożyć do suszenia. Natomiast kapelusze oczyszczamy szczoteczką i płuczemy pod bieżącą wodą. Osobno kisimy małe i duże kapelusze. Wszystkie gatunki, poza rydzami, obgotowujemy w lekko osolonej wodzie przez 5 min., a następnie odsączamy na sicie i osuszamy.

/ 5Co będzie potrzebne?

Obraz
© Shutterstock.com

Kiszenie grzybów jest bardzo popularne na Ukrainie i w Rosji. Możemy je kisić w drewnianych beczułkach, kamionkowych naczyniach lub dużych słojach. Obgotowane kapelusze układamy warstwami, przesypując je solą. Dodajemy też przyprawy - ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, cukier, krążki cebuli. Wierzch nakrywamy odwróconym talerzem i obciążamy. Grzyby powinny puścić sok, jeśli jest go za mało, przygotowujemy solankę. Warto do naczynia z kiszonką włożyć liście dębu, wiśni lub porzeczki. Zawarty w nich garbnik doda grzybom jędrności.

/ 5Do czego używać kiszonych grzybów?

Obraz
© Shutterstock.com

Kiszone grzyby są zdrowsze od marynowanych. Należy je przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Wytrzymają 4-5 miesięcy. Przed jedzeniem powinniśmy je opłukać, by pozbyć się nadmiaru soli. Będą smakowały jak świeże. Tak przygotowane nadają się do sałatek, zup, sosów, kapusty. Pamiętajmy, by nie dosalać już dań z dodatkiem kiszonych grzybów. Sok z kiszonki to doskonała przyprawa do barszczu, sosu do mięsa czy bigosu, dlatego nie należy wylewać go do zlewu.

/ 5Przepis na kiszone grzyby

Obraz
© 123RF.COM
  • 3 kg grzybów,
  • 100 g soli,
  • 300 g cebuli,
  • 20 g cukru,
  • 8-10 ziaren pieprzu,
  • 3 liście laurowe,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 liście laurowe,
  • szklanka kwaśnego mleka lub kefiru. Przygotowanie: grzyby oczyść i opłucz. Oddziel kapelusze i obgotuj je chwilę w osolonej wodzie. Odcedź i osusz. Kwaśne mleko wymieszaj z cukrem. W dużym naczyniu układaj warstwami kapelusze z cebulą i przyprawami. Każdą warstwę posyp solą i skrop kwaśnym mlekiem. Garnek przykryj wyparzonym talerzem i obciąż.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne