Kieszonki z kurczaka nadziewane pieczarkami

Pierś kurczaka faszerowana pieczarkami, papryką i żółtym serem to nasza propozycja na pyszny rodzinny obiad. Przepis jest prosty i szybki. Tak przygotowany kurczak będzie się doskonale komponował z ziemniaczanym puree i surówką colesław. Smacznego!

Kieszonki z kurczaka nadziewane pieczarkamiKieszonki z kurczaka nadziewane pieczarkami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 4 podwójne piersi z kurczaka
  • 1 kg pieczarek
  • 1-2 papryki czerwone
  • kilka plasterków sera żółtego
  • bułka tarta
  • mąka
  • 2 jajka
  • słodka papryka (w proszku), sól, pieprz
  • sos sojowy

Przepis

  • Pokroić pieczarki w półplasterki i podsmażyć na oleju, dodając łyżkę papryki słodkiej (w proszku) i sosu sojowego.
  • Kiedy pieczarki puszczą wodę, zlać ją do osobnego naczynia dolać na patelnię oleju i zrumienić pieczarki.
  • Piersi z kurczaka umyć, rozdzielić na pojedyncze i każdą poprzekrawać nie do końca przez środek i otworzyć powstałą "kieszeń". Posypać solą i pieprzem oraz papryką. Paprykę pokroić (połowę w cienkie plasterki, a połowę w kostkę). Do otwartych piersi kurczaka nakładać pieczarki, paprykę (paski) i kawałeczki sera żółtego.
  • Końce "kieszeni" zamknąć wykałaczką, obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej, każdy kawałek obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni po około 5 min z każdej strony, do zrumienienia.
  • Brytfankę wysmarować delikatnie masłem, nałożyć na dno pozostałe pieczarki i paprykę (pokrojoną w kostkę) na to wyłożyć obsmażone piersi z kurczaka i polać 1/3 sosu z pieczarek wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180-200 stopni i co 5 min polewać delikatnie sosem, jednocześnie nacinając kurczaka i patrząc, czy już całe mięso zmieniło kolor na biały.
  • Podawać z ziemniakami, polewając wszystko sosem który zebrał się na dnie brytfanki.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości