Każdego dnia popijamy nimi posiłki. Te napoje mogą nam naprawdę zaszkodzić

Kwestia popijania posiłków to temat bardzo dyskusyjny. Problem pojawia się nie tylko na etapie podejmowania decyzji czy posiłek należy w ogóle popijać, czy też nie, ale również na etapie wyboru konkretnego napoju. Przychodzimy wam z pomocą i podpowiadamy, których napojów powinno się unikać.

Napoje, którymi popijamy zazwyczaj posiłki mogą szkodzić zdrowiu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marta Dragan
oprac.  Marta Dragan

Słodkie napoje gazowane
To zdecydowanie najgorszy wybór z prostego powodu. Dostarczają bardzo dużo cukru, który przyjmujemy już w posiłku. Napoje gazowane posiadają jeszcze całą gamę innych szkodliwych substancji. Specjaliści podkreślają, że po wypiciu niektórych z nich nasze ciało zaczyna atakować chemiczne "tornado". Poza tym słodkie napoje tylko pozornie nas zaspokajają, w rzeczywistości zwiększając nasze pragnienie, więc chcemy ich pić więcej i więcej, spożywając przy tym ogromne ilości cukru.

Herbata
Herbata to kolejny napój, który powinniśmy odstawić podczas jedzenia. Zawiera taniny, które obniżają i spowalniają wchłanianie istotnych substancji odżywczych, których dostarczamy sobie przez posiłek, tj. magnez, wapń czy żelazo. Ten ostatni jest szczególnie istotny w przypadku dzieci, kobiet w ciąży, karmiących, wegetarian i rekonwalescentów, gdyż to właśnie oni są narażeni na niedobory tego minerału. Im dłużej herbata jest parzona, tym więcej tanin przechodzi do naparu.

Kawa
Kawa podobnie jak herbata zawiera taniny i antyoksydanty, a przez to spowalnia wchłanianie substancji odżywczych. Specjaliści zalecają kawę przygotowywaną w ekspresie ciśnieniowym, ponieważ w takiej wersji zawiera ona mniej tanin. Kawę lepiej pozostawić sobie na deser. I nie chodzi tylko o popijanie nią obiadu.

Wino
Wino może być największym zaskoczeniem, ponieważ powszechnie przyjęło się, że ten trunek poprawia trawienie, zwłaszcza ciężkostrawnych mięs. Jest jednak jedno ale. Wino ogranicza wchłanianie żelaza. Przy regularnym wypłukiwaniu żelaza z organizmu możemy nabawić się anemii.

Naukowcy są zgodni, że popijanie posiłków jakimkolwiek napojem nie jest najlepszym pomysłem. Z ich badań wynika, że picie podczas jedzenia rozrzedza soki żołądkowe i spowalnia proces trawienia. Najsłuszniejszym rozwiązaniem jest wyzbycie się nawyku popijania, ale jeśli to niemożliwe, to chociaż ograniczenie się jedynie do wody i niesłodzonych napojów, które najlepiej pić co najmniej pół godziny przed lub po posiłku.

Zobacz też: Herbaty, które mogą szkodzić zdrowiu

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja