Kawowa kostka. Efektowne ciacho bez pieczenia
Bardzo proste ciasto bez pieczenia. Jest tak delikatne, że dosłownie rozpływa się w ustach. W sam raz dla wielbicieli kawy.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 3 opakowania podłużnych biszkoptów
- 1 płaska łyżeczka żelatyny w proszku
- 25 ml wody
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku
- 1 łyżka likieru Baileys (lub innego podobnego likieru)
Pianka:
- 2 szklanki śmietanki kremówki 30 proc.
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
- 1 szklanka mocnego naparu z kawy parzonej
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku
- 2 łyżki kopiaste żelatyny
- 1/4 szklanki wody
Do dekoracji:
- kakao
- pół tabliczki mlecznej czekolady
Przepis
- Przygotowanie deseru należy zacząć od pianki. Żelatynę zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać. Kawę rozpuszczalną połączyć w naczyniu z naparem z kawy oraz żelatyną. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostudzenia.
- Wystudzoną zmiksować z mlekiem skondensowanym. W drugiej misce ubić śmietankę i porcjami łączyć ją z kawowym kremem.
- Żelatynę zalać 1 łyżką chłodnej wody i odstawić na 5 minut. W rondelku zagotować 25 ml wody i rozpuścić w niej kawę, zdjąć z ognia, dodać żelatynę i mieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
- Wymieszać z likierem, ostudzić i odczekać około 15 minut, aż troszkę zgęstnieje. Przygotowaną mieszanką nasączyć biszkopty - najpierw część, którą wypełnimy spód kwadratowej formy.
- Gdy będą już w formie, nakładamy na nie część pianki. Potem znowu nasączone biszkopty i pianka. Wierzch dekorujemy kakao i startą czekoladą. Odstawić na pół godziny do lodówki, aby smaki się delikatnie "przegryzły".
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl