Kasztany - teraz są najsmaczniejsze. Nie tylko na Placu Pigalle
Jesienna przekąska
Kasztany jadalne dojrzewają we wrześniu i październiku. Uliczni sprzedawcy kasztanów to stały element jesiennego krajobrazu we francuskich i włoskich miastach. Podobno najsmaczniejsze są na Placu Pigalle. Jednak nie musisz jechać do Paryża, by cieszyć się smakiem pieczonych kasztanów. Jakie mają właściwości i jak je przyrządzić? Na te i inne pytania znajdziecie odpowiedź na kolejnych slajdach galerii.
Zobacz wideo: *Właściwości suszonych śliwek *
Dlaczego warto je jeść?
Jadalne kasztany obfitują w skrobię, która w czasie gotowania przekształca się w cukier. Zawierają również sporo błonnika, potasu, magnezu, wapnia i witaminy C (mają jej tyle samo co cytryna) oraz witaminy z grupy B. Kasztany są polecane osobom, które cierpią na celiakię, ponieważ nie zawierają glutenu. Produkuje się z nich mąkę, która świetnie nadaje się do wypieków i naleśników.
Wybieramy kasztany
W supermarketach, delikatesach i sklepach internetowych możemy kupić jadalne kasztany. Jak wybrać najlepsze? Wybierajmy duże i ciężkie okazy (zbyt lekkie są przeważnie przesuszone). Zwracajmy uwagę, by miały lśniącą, gładką skorupkę, bez ciemnych plam i dziurek, ponieważ wtedy mamy pewność, że nie są one robaczywe. Dobrze jest również kasztany powąchać. Jeśli wyczujemy pleśń, lepiej zrezygnować z zakupu. W sprzedaży są dostępne także obrane i ugotowane kasztany, pakowane próżniowo lub w zalewie.
Jak jeść kasztany?
Kasztanów nie powinniśmy jeść na surowo, ponieważ zawarta w nich skrobia jest nieprzyswajalna. Dlatego należy je wcześniej upiec, usmażyć lub obgotować. Dobrze upieczone powinny mieć przyrumieniony miąższ o lekko chrupiącej skórce. Kasztany podajemy w łupinach. Wydobywamy je ze skorupek, kiedy są jeszcze ciepłe. Mają słodkawy, lekko orzechowy smak. Są sypkie, mączyste. Można je delikatnie posolić albo polać miodem lub syropem klonowym. We Włoszech upieczone kasztany wrzuca się na kilka minut do szklanki z czerwonym winem, a potem zjada, popijając od czasu do czasu winogronowym trunkiem. Kasztany możemy przyrządzić także na patelni. Rozgrzewamy ją na dużym ogniu, wrzucamy nacięte na krzyż kasztany i prażymy przez ok. 20 minut. Chwilę przed końcem można je spryskać czerwonym winem.
Gotowane kasztany
Aby ugotować kasztany, nacinamy je lub nakłuwamy igłą w kilku miejscach, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 10–20 minut, aż łupinki popękają. Następnie je obieramy. Gotowane kasztany można wykorzystać również do sałatek, farszów, zup. Mąka kasztanowa nadaje się do wypieków, natomiast kasztanowe purée to świetny dodatek do deserów.