Kasztany - teraz są najsmaczniejsze. Nie tylko na Placu Pigalle

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Jesienna przekąska

Obraz
© 123RF.COM

Kasztany jadalne dojrzewają we wrześniu i październiku. Uliczni sprzedawcy kasztanów to stały element jesiennego krajobrazu we francuskich i włoskich miastach. Podobno najsmaczniejsze są na Placu Pigalle. Jednak nie musisz jechać do Paryża, by cieszyć się smakiem pieczonych kasztanów. Jakie mają właściwości i jak je przyrządzić? Na te i inne pytania znajdziecie odpowiedź na kolejnych slajdach galerii.

Zobacz wideo: *Właściwości suszonych śliwek *

/ 5Dlaczego warto je jeść?

Obraz
© 123RF.COM

Jadalne kasztany obfitują w skrobię, która w czasie gotowania przekształca się w cukier. Zawierają również sporo błonnika, potasu, magnezu, wapnia i witaminy C (mają jej tyle samo co cytryna) oraz witaminy z grupy B. Kasztany są polecane osobom, które cierpią na celiakię, ponieważ nie zawierają glutenu. Produkuje się z nich mąkę, która świetnie nadaje się do wypieków i naleśników.

/ 5Wybieramy kasztany

Obraz
© 123RF.COM

W supermarketach, delikatesach i sklepach internetowych możemy kupić jadalne kasztany. Jak wybrać najlepsze? Wybierajmy duże i ciężkie okazy (zbyt lekkie są przeważnie przesuszone). Zwracajmy uwagę, by miały lśniącą, gładką skorupkę, bez ciemnych plam i dziurek, ponieważ wtedy mamy pewność, że nie są one robaczywe. Dobrze jest również kasztany powąchać. Jeśli wyczujemy pleśń, lepiej zrezygnować z zakupu. W sprzedaży są dostępne także obrane i ugotowane kasztany, pakowane próżniowo lub w zalewie.

/ 5Jak jeść kasztany?

Obraz
© 123RF.COM

Kasztanów nie powinniśmy jeść na surowo, ponieważ zawarta w nich skrobia jest nieprzyswajalna. Dlatego należy je wcześniej upiec, usmażyć lub obgotować. Dobrze upieczone powinny mieć przyrumieniony miąższ o lekko chrupiącej skórce. Kasztany podajemy w łupinach. Wydobywamy je ze skorupek, kiedy są jeszcze ciepłe. Mają słodkawy, lekko orzechowy smak. Są sypkie, mączyste. Można je delikatnie posolić albo polać miodem lub syropem klonowym. We Włoszech upieczone kasztany wrzuca się na kilka minut do szklanki z czerwonym winem, a potem zjada, popijając od czasu do czasu winogronowym trunkiem. Kasztany możemy przyrządzić także na patelni. Rozgrzewamy ją na dużym ogniu, wrzucamy nacięte na krzyż kasztany i prażymy przez ok. 20 minut. Chwilę przed końcem można je spryskać czerwonym winem.

/ 5Gotowane kasztany

Obraz
© 123RF.COM

Aby ugotować kasztany, nacinamy je lub nakłuwamy igłą w kilku miejscach, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 10–20 minut, aż łupinki popękają. Następnie je obieramy. Gotowane kasztany można wykorzystać również do sałatek, farszów, zup. Mąka kasztanowa nadaje się do wypieków, natomiast kasztanowe purée to świetny dodatek do deserów.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany