Kasztany - teraz są najsmaczniejsze. Nie tylko na Placu Pigalle

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Jesienna przekąska

Obraz
© 123RF.COM

Kasztany jadalne dojrzewają we wrześniu i październiku. Uliczni sprzedawcy kasztanów to stały element jesiennego krajobrazu we francuskich i włoskich miastach. Podobno najsmaczniejsze są na Placu Pigalle. Jednak nie musisz jechać do Paryża, by cieszyć się smakiem pieczonych kasztanów. Jakie mają właściwości i jak je przyrządzić? Na te i inne pytania znajdziecie odpowiedź na kolejnych slajdach galerii.

Zobacz wideo: *Właściwości suszonych śliwek *

/ 5Dlaczego warto je jeść?

Obraz
© 123RF.COM

Jadalne kasztany obfitują w skrobię, która w czasie gotowania przekształca się w cukier. Zawierają również sporo błonnika, potasu, magnezu, wapnia i witaminy C (mają jej tyle samo co cytryna) oraz witaminy z grupy B. Kasztany są polecane osobom, które cierpią na celiakię, ponieważ nie zawierają glutenu. Produkuje się z nich mąkę, która świetnie nadaje się do wypieków i naleśników.

/ 5Wybieramy kasztany

Obraz
© 123RF.COM

W supermarketach, delikatesach i sklepach internetowych możemy kupić jadalne kasztany. Jak wybrać najlepsze? Wybierajmy duże i ciężkie okazy (zbyt lekkie są przeważnie przesuszone). Zwracajmy uwagę, by miały lśniącą, gładką skorupkę, bez ciemnych plam i dziurek, ponieważ wtedy mamy pewność, że nie są one robaczywe. Dobrze jest również kasztany powąchać. Jeśli wyczujemy pleśń, lepiej zrezygnować z zakupu. W sprzedaży są dostępne także obrane i ugotowane kasztany, pakowane próżniowo lub w zalewie.

/ 5Jak jeść kasztany?

Obraz
© 123RF.COM

Kasztanów nie powinniśmy jeść na surowo, ponieważ zawarta w nich skrobia jest nieprzyswajalna. Dlatego należy je wcześniej upiec, usmażyć lub obgotować. Dobrze upieczone powinny mieć przyrumieniony miąższ o lekko chrupiącej skórce. Kasztany podajemy w łupinach. Wydobywamy je ze skorupek, kiedy są jeszcze ciepłe. Mają słodkawy, lekko orzechowy smak. Są sypkie, mączyste. Można je delikatnie posolić albo polać miodem lub syropem klonowym. We Włoszech upieczone kasztany wrzuca się na kilka minut do szklanki z czerwonym winem, a potem zjada, popijając od czasu do czasu winogronowym trunkiem. Kasztany możemy przyrządzić także na patelni. Rozgrzewamy ją na dużym ogniu, wrzucamy nacięte na krzyż kasztany i prażymy przez ok. 20 minut. Chwilę przed końcem można je spryskać czerwonym winem.

/ 5Gotowane kasztany

Obraz
© 123RF.COM

Aby ugotować kasztany, nacinamy je lub nakłuwamy igłą w kilku miejscach, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 10–20 minut, aż łupinki popękają. Następnie je obieramy. Gotowane kasztany można wykorzystać również do sałatek, farszów, zup. Mąka kasztanowa nadaje się do wypieków, natomiast kasztanowe purée to świetny dodatek do deserów.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości