Kasza pęczak z kiszoną cytryną, ogórkiem i pomidorem
Kiszona cytryna to nic egzotycznego, możesz ją łatwo i stosunkowo szybko zrobić w domu. Cytryny w takiej postaci są bardzo orzeźwiające i lekkie, choć nie każdemu ten aromat przypada do gustu. Mimo wszystko warto przynajmniej spróbować, jak smakują. Przepis na tę pyszną sałatkę pochodzi z bloga "Daylicooking".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Rodzaj diety: |
- ok. 400 g kaszy pęczak
- 4-5 średnich ogórki (u mnie gruntowe)
- 3 średnie pomidory
- 1 większa cytryna kiszona
- oliwa z oliwek
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- mały pęczek natki pietruszki
- Kaszę pęczak ugotuj na sypko i wystudź dobrze. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej lub wykorzystać to, co zostanie z obiadu.
- Ogórki umyj, osusz, przekrój wzdłuż na 4 części, a potem w plasterki.
- Pomidory umyj, osusz i pokrój w mniejsze kawałki.
- Pietruszkę opłucz, osusz i posiekaj.
- Cytrynę wyjmij z zalewy i pokrój ją w niedużą kostkę.
- Pomidory, natkę pietruszki, ogórki i cytrynę wymieszaj z kaszą.
- Całość przypraw solą, świeżo mielonym pieprzem i oliwą z oliwek. Możesz również dodać nieco wody z zalewy cytrynowej. Sałatkę możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Zobacz też przepis na domowe falafele
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze