Kasza kuskus podbija Europę. Coraz częściej gości na naszych talerzach

Kasza kuskus staje jest tak popularna, że we francuskim mieście Marsylia świętują Kuskusmanię - festiwal, podczas którego serwuje się 900 dań z kaszą przez dwie noce. Nic dziwnego - w końcu to miasto uznaje się za kuskusową stolicę, która teraz podbija resztę kontynentu.

Kuskus jest produkowany z pszenicy o nazwie durum
Źródło zdjęć: © 123RF | Bernd Juergens
Agata Porażka

Mówi się, że kuskus jest "nowym hummusem" dla Europejczyków. Tak jak w modzie, trendy kuchenne także przemijają, a czasem wracają jak bumerang. Tak jak ta kasza, która na talerzach gościła już ponad 2000 lat temu - i teraz masowo będzie na nie wracać.

Kuskus jest produkowany z pszenicy o nazwie durum. Połączenie mąki pszennej z wodą skutkuje powstaniem małych, żółtych granulek. Wyróżnia się sporą zawartością białka i jodu. Jest łatwy i szybki do przygotowania, i można go dodać do bardzo wielu dań - od tradycyjnego polskiego schabowego po sałatki.

Kasza jest także bardzo ceniona przez muzułmanów. W ich kulturze jest powiązana ze szczęściem i bogactwem, a dzielenie się kuskusem zacieśnia więzy między ludźmi.

Brytyjska gazeta "The Independent" w rozmowie z kucharzem jednej z najlepszych restauracji w Marsylii zdradza, jaki jest klucz do dobrego kuskusu. Rachida Erbib to kucharka marokańskiego pochodzenia, która o kaszy wie wszystko. Według niej, najważniejsze są po prostu dobre składniki, które niestety nie należą do najtańszych. Choć trzeba pamiętać, że Erbib mówi o cenach we Francji, które znacząco się różnią od naszych - kasza, która tam kosztuje ok. 30 zł, u nas jest sprzedawana za ok. 10 zł.

Pomimo, iż większość osób kojarzy kuskus z prostymi daniami, w wielu restauracjach jest on używany jako dodatek do najbardziej wyrafinowanych potraw. Warto tu wspomnieć niektóre ze specjałów z Kuskumanii, takich jak kuskus z ośmiorniczką, fasolką szparagową i mlecznym sosem czy z rodzynkami, cytryną i gałką muszkatołową.

Masz historię, którą chciałbyś się podzielić? Prześlij nam ją przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane