Kasza kuskus podbija Europę. Coraz częściej gości na naszych talerzach

Kasza kuskus staje jest tak popularna, że we francuskim mieście Marsylia świętują Kuskusmanię - festiwal, podczas którego serwuje się 900 dań z kaszą przez dwie noce. Nic dziwnego - w końcu to miasto uznaje się za kuskusową stolicę, która teraz podbija resztę kontynentu.

Kuskus jest produkowany z pszenicy o nazwie durum
Źródło zdjęć: © 123RF | Bernd Juergens
Agata Porażka

Mówi się, że kuskus jest "nowym hummusem" dla Europejczyków. Tak jak w modzie, trendy kuchenne także przemijają, a czasem wracają jak bumerang. Tak jak ta kasza, która na talerzach gościła już ponad 2000 lat temu - i teraz masowo będzie na nie wracać.

Kuskus jest produkowany z pszenicy o nazwie durum. Połączenie mąki pszennej z wodą skutkuje powstaniem małych, żółtych granulek. Wyróżnia się sporą zawartością białka i jodu. Jest łatwy i szybki do przygotowania, i można go dodać do bardzo wielu dań - od tradycyjnego polskiego schabowego po sałatki.

Kasza jest także bardzo ceniona przez muzułmanów. W ich kulturze jest powiązana ze szczęściem i bogactwem, a dzielenie się kuskusem zacieśnia więzy między ludźmi.

Brytyjska gazeta "The Independent" w rozmowie z kucharzem jednej z najlepszych restauracji w Marsylii zdradza, jaki jest klucz do dobrego kuskusu. Rachida Erbib to kucharka marokańskiego pochodzenia, która o kaszy wie wszystko. Według niej, najważniejsze są po prostu dobre składniki, które niestety nie należą do najtańszych. Choć trzeba pamiętać, że Erbib mówi o cenach we Francji, które znacząco się różnią od naszych - kasza, która tam kosztuje ok. 30 zł, u nas jest sprzedawana za ok. 10 zł.

Pomimo, iż większość osób kojarzy kuskus z prostymi daniami, w wielu restauracjach jest on używany jako dodatek do najbardziej wyrafinowanych potraw. Warto tu wspomnieć niektóre ze specjałów z Kuskumanii, takich jak kuskus z ośmiorniczką, fasolką szparagową i mlecznym sosem czy z rodzynkami, cytryną i gałką muszkatołową.

Masz historię, którą chciałbyś się podzielić? Prześlij nam ją przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce