Kasza kuskus podbija Europę. Coraz częściej gości na naszych talerzach

Kasza kuskus staje jest tak popularna, że we francuskim mieście Marsylia świętują Kuskusmanię - festiwal, podczas którego serwuje się 900 dań z kaszą przez dwie noce. Nic dziwnego - w końcu to miasto uznaje się za kuskusową stolicę, która teraz podbija resztę kontynentu.

Kuskus jest produkowany z pszenicy o nazwie durum
Źródło zdjęć: © 123RF | Bernd Juergens
Agata Porażka

Mówi się, że kuskus jest "nowym hummusem" dla Europejczyków. Tak jak w modzie, trendy kuchenne także przemijają, a czasem wracają jak bumerang. Tak jak ta kasza, która na talerzach gościła już ponad 2000 lat temu - i teraz masowo będzie na nie wracać.

Kuskus jest produkowany z pszenicy o nazwie durum. Połączenie mąki pszennej z wodą skutkuje powstaniem małych, żółtych granulek. Wyróżnia się sporą zawartością białka i jodu. Jest łatwy i szybki do przygotowania, i można go dodać do bardzo wielu dań - od tradycyjnego polskiego schabowego po sałatki.

Kasza jest także bardzo ceniona przez muzułmanów. W ich kulturze jest powiązana ze szczęściem i bogactwem, a dzielenie się kuskusem zacieśnia więzy między ludźmi.

Brytyjska gazeta "The Independent" w rozmowie z kucharzem jednej z najlepszych restauracji w Marsylii zdradza, jaki jest klucz do dobrego kuskusu. Rachida Erbib to kucharka marokańskiego pochodzenia, która o kaszy wie wszystko. Według niej, najważniejsze są po prostu dobre składniki, które niestety nie należą do najtańszych. Choć trzeba pamiętać, że Erbib mówi o cenach we Francji, które znacząco się różnią od naszych - kasza, która tam kosztuje ok. 30 zł, u nas jest sprzedawana za ok. 10 zł.

Pomimo, iż większość osób kojarzy kuskus z prostymi daniami, w wielu restauracjach jest on używany jako dodatek do najbardziej wyrafinowanych potraw. Warto tu wspomnieć niektóre ze specjałów z Kuskumanii, takich jak kuskus z ośmiorniczką, fasolką szparagową i mlecznym sosem czy z rodzynkami, cytryną i gałką muszkatołową.

Masz historię, którą chciałbyś się podzielić? Prześlij nam ją przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm