Karnawałowe gniazdka. Jak je zrobić?
Gniazdka, czyli pączki hiszpańskie, to fantazyjne oponki z ciasta parzonego, smażone w głębokim tłuszczu i polane lukrem lub mleczną czekoladą. Mają mnóstwo kalorii, ale kto by liczył kalorie w karnawale?
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Karnawał
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- aromat rumowy
- 1-2 łyżki gorącej wody
Przepis
- Wodę zagotować z tłuszczem i solą, wsypać przesianą mąkę i mieszać do momentu, kiedy ciasto zrobi się gładkie i lśniące.
- Zestawić z ognia, lekko przestudzić i ucierać dodając po jednym jajku, odstawić na pół godziny.
- Wyciskać szprycką kółeczka na natłuszczony pergamin (tyle, ile zmieści się na raz do rondla, w którym będą smażone), a potem przenieść wraz z pergaminem na rozgrzany olej, odwracając papierem do góry.
- Chwilę poczekać, aż kółeczka oderwą się od pergaminu (należy go wtedy usunąć i wykorzystać do kolejnej porcji gniazdek).
- Smażyć po ok. 4 min. z każdej strony.
- Utrzeć razem składniki lukru, a następnie maczać w nim usmażone gniazdka, tą strona, która będzie "do góry".
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl