WAŻNE
TERAZ

Lewandowski!! Euforia na trybunach po 2. golu Polski

Karnawałowe gniazdka. Jak je zrobić?

Gniazdka, czyli pączki hiszpańskie, to fantazyjne oponki z ciasta parzonego, smażone w głębokim tłuszczu i polane lukrem lub mleczną czekoladą. Mają mnóstwo kalorii, ale kto by liczył kalorie w karnawale?

Karnawałowe gniazdka. Jak je zrobić?Karnawałowe gniazdka. Jak je zrobić?
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 250 g mąki
  • 100 g masła
  • 500 ml wody
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • aromat rumowy
  • 1-2 łyżki gorącej wody

Przepis

  • Wodę zagotować z tłuszczem i solą, wsypać przesianą mąkę i mieszać do momentu, kiedy ciasto zrobi się gładkie i lśniące.
  • Zestawić z ognia, lekko przestudzić i ucierać dodając po jednym jajku, odstawić na pół godziny.
  • Wyciskać szprycką kółeczka na natłuszczony pergamin (tyle, ile zmieści się na raz do rondla, w którym będą smażone), a potem przenieść wraz z pergaminem na rozgrzany olej, odwracając papierem do góry.
  • Chwilę poczekać, aż kółeczka oderwą się od pergaminu (należy go wtedy usunąć i wykorzystać do kolejnej porcji gniazdek).
  • Smażyć po ok. 4 min. z każdej strony.
  • Utrzeć razem składniki lukru, a następnie maczać w nim usmażone gniazdka, tą strona, która będzie "do góry".

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw